Beteenden, hälsa & skötsel

Transport av fåglar, hur går det till?

2013-08-20 16:59 #0 av: JohannaN

Det är inte alltid lätt att veta hur man skall transportera sin fågel eller sina fåglar, här tas upp om hur och vad man bör tänka på när man skall transportera sin fågel/fåglar....

När man transporterar en fågel vill man försöka undvika att ha en för stor bur som den sitter i under resan, man transportera dem i en liten transport-bur som man hittar i välsorterad djuraffärer. Det blir säkrare för fågeln/fåglarna i en mindre bur än i en större bur. Handlar det om en unge som man skall hämta och sträckan där man skall hämta den är kort går det bra med en kartong som man gör lufthål i. Men längre sträckor gäller Transport-bur.

I buren skall man ha någon form av mat så som en hirskolv som är lätt att fästa i gallret på transport buren. på sommaren kan också plocka in av det goda från naturen. Man skall också ha en gurkbit hängandes i gallret som ger vätska åt fågeln/fåglarna vilket är det enklaste eller en vattenautomat.
Att lägga en handduk över transport-buren är en bra idé som ger fågeln/fåglarna lugn under resan och skydd för kyla, regn, gassande sol, vind och blåst.
Att täcka hela transport-buren med en handduk kan skrämma fågeln/fåglarna och dom mår i regel bäst av att kunna se ut under resans gång men ändå ha en skyddad plats med hjälp av handduken att gå under om den känner sig rädd.

Det är viktigt att fågeln/fåglarna inte sitter i drag i bilen då dom är väldigt känsliga för detta så även vad gäller aircondition som inte skall stå på för mycket och att fåglarna inte sitter direkt i själva luftflödet. Så även att dom inte heller skall sitta i direkt solljus.

Tänk på att när nya fåglar anländer är karantän, karantänstiden bör löpa under en tidsperiod av 6 – 8 veckor gärna mer. Det är väldigt viktigt då en längre bilfärd kan orsaka stress som i sin tur kan sänka fåglarnas immunförsvar, då är det risk för att latenta sjukdomar bryter ut. Släpper man då ut dessa fåglar med dom andra kan det bli katastrof och utsätta alla dom andra för sjukdom.

Papegojsjukan
är en av sjukdomarna som kan bryta ut så också Megabacterios, Näbb och fotkvalster, Pachecos, Poxviruset, Fågelinfluensan, Reovirus, Tuberkulos med flera.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2015-02-09 13:10 #1 av: Pinglanpinglan

Schysst! Ungefär så jag tänkt.  :-)

Anmäl
2015-02-09 19:21 #2 av: Johan P

Det finns en lag som talar om hur man ska transportera fåglar och hur stor transportburen ska vara.

Anmäl
2015-02-10 19:20 #3 av: Pinglanpinglan

Vad bra. Vill du dela med dig om var man finner den (i sin helhet, gärna).  :-)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.