Foder

En fågel flyger bort ute, vad gör man då?

2013-08-18 20:15 #0 av: JohannaN

Det finns inget värre än när ens fågel flyger bort ute och nu under sommartiden är risken som störst. I denna artikel tas upp tips på vad man som ägare kan göra för att eventuellt ha turen att få tillbaka sin fågel.......

Det finns inget otäckare än när ens älskade fågel flyger bort ute och vad gör man om olyckan skulle vara framme?
Det är väldigt viktigt att man tänker på säkerheten när vi håller på med våra fåglar och några saker som är absolut viktigast är fönster och dörrar då det är så lätt för dom kvicka fåglarna att ta sig ut och det på ett ögonblicks verk. Särskilt viktigt är det nu under sommarperioden.
Det är viktigt att man som vuxen talar om för sina barn hur noga det är med fönster och dörrar och vad som kan hända om man inte är det. Man bör också tala om för släkt, vänner och bekanta så man tar med alla aspekter.
I rummet där fåglarna är kan man bygga en nätdörr eller en sluss och också sätta ramar med nät i fönstren när ni har öppet fönstren så riskerar dom inte att flyga ut, men tänk på att varje gång fönstret skall stängas ta in fåglarna i sin bur igen.

Tar du ut fåglarna i deras bur ute i solskenet vilket är väldigt skönt för dom, se till att den är fastspänd så den inte blåser omkull eller om det vill sig illa att en katt skulle råka välta den. Bygger ni en voljär se till att den har en tillhörande sluss.

Ute i det vilda hotar många faror, vilda djur, köld och svält. Våra burfåglar vet inte hur man ska hitta mat ute i den stora vida världen och även om

dom lyckas hitta lite mat så behövs det mer mat än vanligt för att hålla värmen där ute.

Tips på vad man kan göra om olyckan är fram

- Stäng in undulatens partner i en transportbur och placera den sedan i deras vanliga bur och ställ ut buren. Kompisen kan då med lite tur locka tillbaka kompisen.

- Placera hirskolvar eller något annat gott som undulaten tycker om i träden gärna nära kompisen och buren och också uppe på buren.

- Har fågeln en favoritleksaker kan man sätt upp favoritleksaker på strategiska platser som då gärna leder till kompisen och buren.

- Det är viktigt att man anmäler sin fågel som bort flugen hos polisen så dom vet om det och kan kontakta dig om dom finner fågeln.

- Annonsera i tidningar, sätt upp lappar i området och annonsera om bort flugen på internet, att erbjuda hittelön i annonserna är också att rekommendera. Man kan också ta hjälp av dagis och skolor att hålla utkik när dom är ute.

- Man kan ringa lokalradion och be dom gå ut med en efterlyssning.

- Håll utkik på nätet, tidningar och annonser då där oftast står om bort flugna fåglar som tagits om hand.

Tänk på att inte ge upp och att det finns dom som faktiskt har fått tillbaka sina fåglar efter att dom flugit bort!

Förebygga
Man förebygger genom att se till att fågelsäkra hela bostaden, voljärer och burar så dom inte får chansen att flyga bort eller ut. Vara noga med att stänga alla fönster, se till att fåglarna inte är i närheten av en när man öppnar dörren för att gå ut samt att skall man vädra sätt upp ett galler för fönstret så man förhindrar att dom kan flyga ut igenom fönstret.
Sätt också nät runt om på balkongen om ni bor i lägenhet eller altan och balkong om ni bor i hus så kan dom vara med er där ute men inte riskera att flyga bort. Har ni ute-voljär bygg alltid en sluss till voljären, har ni en bur ute bind fast alla bur-dörrar och se till att buren står stadigt så den inte välter.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-08-20 19:26 #1 av: Starfall

Bra artikel! :)

En rekommendation är även att ha någon form av lås på buren om man tänker sätta buren utomhus. En del fåglar lär sig att öppna burdörrar. Dom kan ju vara rätt listiga de små dunbollarna.

Anmäl
2014-04-20 22:46 #2 av: JohannaN

puttar upp

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.