Beteenden, hälsa & skötsel

Att undulaten ruggar, vad är det??

2013-05-11 00:07 #0 av: JohannaN

Att fågeln ruggar, vad är det?? alla som har fågel känner inte till vad ruggning är, varför fåglar gör det, hur länge, hur det ser ut mm. ruggning är en del med att vara fågel och här tas det upp lite om det....

Fåglar ruggar, ett knasigt ord men ruggning är den process hos fåglar som resulterar i att gamla fjädrar byts ut mot nya för att alltid hålla fjäderdräkten i trim. Olika arter av fåglar ruggar vid olika tidpunkter och ofta sammanfaller med årstider, näringsstatus eller reproduktionscykel, i det vilda kan ruggningen ske hos flyttfåglar när dom förflyttar sig. Under ruggningen lossnar de gamla fjädrarna och nya växer ut, detta sker cykliskt (periodiskt) och för många arter sker det en eller två gånger om året. 

Förutom att ersätta gamla eller skadade fjädrar hjälper också ruggningen till att reglera fåglarnas kroppstemperatur under vintern. Ruggning är en tuff tid för dina fåglar. Under ruggningen användes extra energi för att generera nya fjädrar och är ofta stressande för dom. 

Fåglar som sjunger eller pratar kommer att göra detta mer sällan under sin ruggnings-perioden. ruggnings-perioden kan vara allt från några veckor till flera månader. Dom större arterna i synnerhet kan ha extremt långa ruggnings-perioder. Den tappar inte alla fjädrar samtidigt utan byter ut den efter hand. Den nya fjädern kommer ut i ett hölje som fågeln pickar sönder så fjädern öppnar sig. Misstolka inte ruggningen för sjukdom eller ohyra, det är helt normalt.

När en gammal fjäder lossnat och en ny håller på att växa ut, kallas denna för blodpenna. Anledningen till namnet, är att pulpan i fjäderskaftet är blodfylld under utväxten. Om fjädern skadas under utväxten kan kraftiga blödningar uppstå.

Orsaken till en blödning från en fjäder på utväxt beror på någon form av fysisk skada. När de stora blodpennorna på vingarna eller stjärten skadas, beror det vanligtvis på att fågeln kraschat under en flygtur.

Symptom När blodpennan skadas börjar kärlet i pulpan att blöda och det kan blöda väldigt kraftigt och länge. man kan hjälpa fågeln om den inte får stopp på blödningen att hålla med blodstopp utblandat med potatismjöl. Men som i regel brukar dom fixa detta alldeles själva och det brukar inte vara någon större fara.

Det är viktigt att se till att fåglarnas miljö är varm under ruggningen då fjädrar fungerar som isolering och förlusten av fjädrar under ruggningen kan göra fåglarna sårbara för både kall luft och drag. Tänk också på att fåglarna under tiden oftast vill finna en trygg, lugn och mörk plats så det är viktigt att fåglarna kan finna detta i buren eller omgivningen runt om i hemmet. Även orken kan vara sämre hos fågeln denna perioden samt dom kan också vara mer lättskrämda under denna perioden.


Kosten för ruggande fåglar

Det är nu dags att se till att dina fåglar har bra och näringsriktig kost som dom behöver när dom är i ruggningsperiod. Man bör öka mängden mat som man ger dom och då bör det vara lite mer fett, proteiner, mineraler och vitaminer i kosten för att hjälpa dom igenom ruggningen så att nya fjädrar kan bildas snabbt. 
Protein i fodret är viktigt för att ruggningen kräver mer energi från fågeln samt ge extra med b-vitaminer än vanligt då stress kan utarma b-vitaminerna snabbt, detta för att hjälpa fågeln igenom ruggningen så bra som möjligt. Man ger dom också en bra varierad kost som grund med färska grönsaker, örter, bär, öka gärna med groddade och blötlagda frön och odlade skott under ruggningsperioden.


Att tänka på

Ge gärna extra kokt mosat ägg, kokt ris, groddade frön än vanligt till fåglarna, kanariefrön i fröblandningen är också bra som innehåller bra med protein, spraya fåglarna med vatten då och då så deras fjäderdräkt håller sig mjuk, man kan lägga i en kork med ekologisk aloe vera juice för att ge fjäderskruden lite extra mjukhet och även viktiga ämnen. Håll också miljön stressfri runt fåglarna.


Info funnen på dessa sidor


http://www.birds.cornell.edu/AllAboutBirds/studying/feathers/molting/document_view


http://www.birds-online.de/gesundheit/gesgefieder/normalemauser_en.htm


http://pets.thenest.com/molting-make-parakeet-sick-10892.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-05-11 00:32 #1 av: JohannaN

sätt gärna ut era bilder på era ruggande undulaterGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2015-03-27 20:28 #2 av: Aquila-e

Tack för bra info än en gång Kramisen!

Vad jag förståt är då ruggning ganska individuellt? Och att det kan liknas vid hur vi tappar hårstrån? (fast vi tappar ca 100 hårstån om dagen)  

Blir det då inte jobbigt för fåglarna att rugga så som mina? med enbart 1,5 månaders uppehåll?  Hoppas dem inte ruggar mer efter detta ett bra tag då jag märker att dem är mer nere som du beskriver :( . Jag ska koka lite ägg att ge imorgon.

Annars är det kul att samla på deras fina fjädrar. Jag har redan en burk full och har tejpat upp flera små vingfjädrar som dekoration :p 

Anmäl
2015-03-28 13:21 #3 av: Aquila-e

Ja mina är riktigt tysta idag. Hanen brukar alltid skräna och ha sig från morgon till ca kl 16 (med en vilo paus kl 13) men nu är det knäpptyst. Han kvittrade och skränade lite i morse men tystnade snabbt , dem har småsovit sedan dem vaknade imorse och nu sover dem för fullt. Att rugga verkar ta hårt på dem :( hoppas verkligen att detta är bara en säsongruggning inför våren och att dem slipper rugga sen. Jag blir ju så orolig när dem sover så mycket och att hanen inte orkar sjunga :(. Jag ska idag få hem undulatshopens mix, här ska groddas frön och kokas ägg! ^^

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.