Mat & utfodring

Frö

2017-09-05 20:26 #0 av: Loppelus

http://www.undulatshopen.se/foder/froblandningar/australian-froblanding.html

Kan detta va nått?

Anmäl
2017-09-05 21:09 #1 av: Frö

Kollade lite snabbt och vid första anblicken verkar den ok men det skulle behövas massor av kanariefrön för att jag skulle ge det till mina undulater. 80% är hirs. Är det mest vit hirs som  finns i blandningen? Den är minst nyttig.

Anmäl
2017-09-05 21:30 #2 av: Loppelus

Tack då glömmer vi det. Trode det va anpassat pga namnet Australien.

Anmäl
2017-09-05 21:34 #3 av: Frö

All marknadsföring försöker spela på våra känslor. Glad

Anmäl
2017-09-05 21:43 #4 av: Loppelus

Absolut.

Anmäl
2017-09-06 08:30 #5 av: Plyssen

Jag sitter med en påse Prestige Premium (som jag har förstått här på forumet inte är så bra), en påse rent kanariefrö och en påse Favoritmix från Undulatshopen. Jag känner mig lite osäker på vad jag ska ge för frön. 

Jag misstänker att zooaffären ger Prestige Premium, för det är det de säljer i affären, men jag ska fråga. OM fåglarna får det, är det bättre att börja med att ge det, utblandat med massor med kanariefrö och om några månader långsamt fasa ut det och fasa in Favoritmixen? 

Anmäl
2017-09-06 09:32 #6 av: Loppelus

Så gjorde jag, fast jag fasa efter några dagar.

Anmäl
2017-09-06 18:44 #7 av: Frö

#5 Jag har exakt samma i mitt skåp.  Prestige Premium som jag fick av uppfödaren, US Favorit Mix och rent kanariefrö har jag köpt.

Ge av US Favorit Mix som huvudfröblandning. Den är bäst. Kanariefröna kan du ibland strössla på lite här och där när du ger annat eller lite extra ibland till Favorit Mixen.

Jag tror inte det hjälper så värst mycket att ösa på massor av kanariefrön på Prestige Premium. Min påse av Prestige Premium ligger i skåpet och samlar damm. Vilar huvudet i handen

#6 Precis så. Jag hade också bara några dagars avfasning från den föda som ungarna fått hos uppfödaren. Glad

Anmäl
2017-09-07 11:16 #8 av: Plyssen

Tack för tipsen! Det får bli favoritmixen helt enkelt. Kul med din kanariefröjakt, Frö, som jag såg i en annan tråd. Det ska jag prova någon gång. 

Är det nödvändigt med extra vitaminer också alltså? Även om man ger mycket grönsaker och örter?

Anmäl
2017-09-07 15:25 #9 av: JohannaN

Det bästa man kan göra är att ha en fröblandning som bas med mer kanariefrön än hirs, gärna 50 %, samt nigerfrön och havre i lagom procent av det andra. gul och röd hirs inte vit hirsGladDär efter kan man erbjuda då och då av andra sorters frön av olika sort, här får du listan av mig:

Alfa alfa, Anis frön, Bondbönor (då och då, kokas) Bovete, Broccoli frön, Bockhornsklöver frön (liten mängd då och då), Bönor (då och då, kokas), Chiafrön (då och då), Dinkel frön, Durra (sorghum), Fonio frön (1 tesked per vecka till mindre antal, fler än 30 fåglar 3 matskedar per vecka), Fänkålsfrön, Gräsfrön, Hirs, Hampa, Havre, Kanariefrö, Kardemumma frön, Kikärtor (goast kokta för fåglarna), Korn, Krasse, Linser (alla sorter), Majs frön, Melon frön, Morots frön, Mungbönor, Niger frö, Paprika frön, Papaya frön, Pumpafrön, Raps frön, Ruccola frön, Råris, Räddisfrön, Rödkåls frön, Safflor (då och då) Sallads frön, Sesamfrön (inte för ofta), Senapsfrön, Solrosfrön (då och då, skalade), Tistelfrön, Vallmo, Vete, Ärtor, Åkergräsfrön.

Det bästa med att lägga till själv av egna blandningar som man köper på andra ställen, samlar på sig själv ect. ju bättre är det för fåglarna än skitmaten som finns att köpa i affärer och en del djurshopparGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-09-07 22:41 #10 av: Frö

#8 Tack. GladDe gillade verkligen att få söka efter frön. Det är en utmaning att hitta bruna frön under kvistar på brunt papper.

Jag har lite svårt att ge dig ett rakt svar. Som jag skrev i tråden Den fröätande undulaten så har jag personligen lite svårt att ge grönsaker då jag anser att det blir långt ifrån deras naturliga kost. Gärna gröna bladgrönsaker och örter mm.

Själv tycker jag att det är svårt att hålla koll på de olika grönsakernas vitamin- och mineral innehåll. Täcker man verkligen hela vitamin- och mineralregistret? Äter alla undulater av allt? Med vitamin- och mineraltillskott kan jag vara lugn då jag vet att de får i sig allt de behöver. Massor av bladgrönt, örter mm är det jag satsar på. Och pytte,  pyttelite grönsaker.

Jag är medveten om att det är väldigt kontroversiellt att ha åsikten om att undulater inte ska ha grönsaker. Men jag tror inte att det är farligt för undulaten att äta grönsaker.

#9 Det där är en kanonbra lista JohannaN. Tack. Kramas


Anmäl
2017-09-08 09:46 #11 av: Plyssen

Tack båda två! Johanna N, kan linserna och mungbönorna vara okokta; d v s torkade, direkt ur påsen? Jag har massor med ekologiska röda och gröna linser hemma, och lite mungbönor :-) Dinkelfrön har jag också. 

Innehåller Favoritmixen från US nigerfrö och havre eller behöver jag skaffa det separat?  

Anmäl
2017-09-09 14:50 #12 av: JohannaN

Nopp, dom måste vara blötlagdaGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-09-09 14:51 #13 av: JohannaN

Skriver mer i morgon, full rulle härKramas

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-09-13 22:06 #14 av: Plyssen

Hur länge ska de ligga i blöt? 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.