Allmänt om undulater

Optimal ålder på ungar vid köp etc

2017-09-05 19:38 #0 av: Plyssen

Vad är den optimala åldern på en undulatunge att tas från boet/sitt första hem? Är det okej att de får sitta i transportbur i 4,5 timme? 

Vad rekommenderar ni? Att ta ett par ungar som är 5-7 veckor från en privat uppfödare även om det innebär 4,5 timme i transportbur än att köpa ett par 2,5-månader gamla ungar som precis påbörjat sin första ruggning från  den lokala zoo-affären? 

Anmäl
2017-09-05 20:58 #1 av: Frö

En del zooaffärer får sina ungar från privata uppfödare. Andra får sina från en grossist. Men tar du ungar från en uppfödare direkt har ungarna sluppit mellanlanda i en affär, sluppit transporten dit och bott på 2 olika platser redan innan de hamnar hos dig.

Transporten bör de klara. Inget drag eller extrem värme. Det finns de som fraktar undulater längre sträckor än så. Mina änglar fick sitta i varsin fågelkartong i 3 timmar. Kartongerna la jag i en öppen låda med en gummimatta i för att kartongerna inte skulle fara runt när jag körde. Lådan hade jag i framsätet och ett lastnät höll allt på plats ifall man måste tvärnita någonstans.

Jag skulle nog vänta till de är 8 veckor i alla fall. Mina var 2 1/2 och 5 månader gamla och de har inte haft några problem med anpassning. Glad

Anmäl
2017-09-05 22:00 #2 av: Plyssen

Den lokala zooaffären här får sina fåglar från en lokal uppfödare, men det innebär ju som du säger en extra flytt. På plussidan är att jag kan träffa undulaterna och välja individer utifrån det. Om jag väljer den andra uppfödaren (Blocket) skickar han bilder till mig som jag får välja ifrån, eftersom han bor på annan ort. Sedan får jag se dem på riktigt först när jag åker dit och hämtar dem i så fall. 

Den uppfödaren hittade jag alltså på Blocket och han verkar seriös och har sju olika holkar och parar aldrig ihop en hona och en hane från samma holk. Han snickrar ihop små transportburar av trä med lufthål i som man får med sig. Där är ungarna lite yngre när man får dem. Pippisarna skulle i så fall få åka bil ca 35 min, färja 3,5 timme och sen bil 20 min, men transportburen står ju kvar i bilen under hela resan.

Jag hittade precis en uppgift i en undulatbok att man gärna ska ta ungarna när de är 5 veckor gamla, men det låter lite väl tidigt tycker jag. 

Hm, jag vill gärna bolla lite mer om det här. Vad tror du, Frö? Vilket låter vettigast i det här läget? Jag såg två superfina undulater i den lokala zooaffären som jag blev väldigt förtjust i när jag såg dem ... Åh, vad svårt det är att veta vilket som är det bästa valet. 

Jag tänker på att det också blir en stress för de små som ska sitta i en liten trälåda med lufthål i 4,5 timme och försöker jämföra med stressen med att byta hem igen, för zoo-pippisarna. Går det på ett ut eller? Spontant tänkte jag att det kanske är mindre stress att byta hem en gång till än att fraktas i en låda i bilen i 4,5 timme.  Eller?  

Anmäl
2017-09-05 22:19 #3 av: Loppelus

Jag hade valt djuraffären.

Anmäl
2017-09-05 22:23 #4 av: Frö

Alltså 5 veckor verkar ju helt galet. De behöver socialiseras med sin flock och bli självständiga innan de är redo för flytt. Undrar vad lagen säger? Hmm!

Det är svårt att råda någon om detta. Men på något sätt så känns alternativet ungar från zooaffärens lokala uppfödare det bästa då de inte kommer ifrån en grossist och de slipper en långresa. Du har även chansen att studera dem hur de beter sig i affären och kolla in att de är ok. Vad tycker ni andra som läser denna tråd? Glad

Anmäl
2017-09-07 15:26 #5 av: JohannaN

Ingen undulatunge får säljas innan 6 veckors ålder, dom är oftast inte redo innan denna ålderGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-09-08 09:51 #6 av: Plyssen

Tack allihop! Det får nog bli den lokala zooaffären. Det känns också bäst att kunna titta på dem ordentligt för att se om de verkar pigga och friska. Där går det att få komma in i voljären, och de fångar in fåglarna med håv och inte med händer med handskar på som de gjorde på det första stället jag var på. Ungefär hur gammal är en undulat när den har sin första ruggning? 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.