Sjukdomar

Rhinolith, nose stone eller nässtenar undulater!

2019-02-19 23:52 #0 av: JohannaN

Det finns ett tillstånd hos fåglar som många inte vet om som heter Rhinolith, nose stone eller som översättning nässten. Här tas upp mer om det hela.......

En rhinolith är skräp som samlas i näsan som härdar. Det finns flera saker som kan leda till rhinolith så som bakteriella infektioner, svampinfektioner, hypovitaminos A (vilket menas att fågeln får för lite vitamin A i kosten), främmande material eller dålig luftkvalitet.

Symptom
Svullnad i näsan och blockering av luftflödet, liksom epiphora vilket är ett överflöd av tårvätska från tårkörtel, tårkörtel blockering samt kan även drabba bihålorna.

Diagnos och behandling
Ta med fågeln till fågelkunnig veterinär så fort du ser en abnormitet. När fysiska förändringar av strukturen har inträffat i näsan, går de inte tillbaka till det normala igen. Förstöring av den normala strukturen innebär att fågeln kan vara mer mottaglig för bihåleinfektioner i framtiden och det vill man undvika.
Den fågelkunniga veterinären kommer att försöka avlägsna rhinolithen på mindre fåglar utan narkos om det är lite och om rinolithen är större narkos och på större arter är det mer vanligt med narkos. Allt som oftast på amazoner och grå jakos behövs en sövning. Veterinären kommer också att kolla upp vad rhinolithen innehåller och ge behandling därefter.

Hur man förebygger

- Bra luftkvalitet är A och O i fågelägande då fåglarna inte har flimmerhår som vi har i näsan går allt dom andas in rakt ner i deras luftvägar. Undvik att röka i deras närhet eller i rummen dom är i, använda doftljus, byt filter för luftkonditionerings apparater ofta och sätt in en luftrenare i miljön där fåglarna lever, gärna en luftfuktare också.

- Förhindra hypovitaminos A/ A-vitamin brist. Man bör minska på dom torra fröna, ge en chop av olika nyttigheter, groddade och blötlagda frön är bättre för fåglarna än dom torra fröna och dom måste vara av god kvalité. Det är viktigt att man får med alla komponenter i kosten vilket innefattar vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidant, proteiner, kolhydrater, salter, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk och detta genomförs med chops med en rad olika sorters grönsaker, örter, bär, frukt (mindre mängd), växter från naturen, ätbara blommor, nötter, blötlagda och groddade frön etc. Kosten är A och O i ett fågelägande. Brist på ett enda av komponenterna gör att andra komponenter inte kan arbeta lika effektivt och leder till brister. Även pellets kan erbjudas.

- Man kan inte eliminera bakterier eller svampar från miljön, men man kan minska dessa genom att rengör mat och vatten skålar dagligen, byt papper på botten av buren dagligen och tvätta buren ofta. Voljärerna bör också städas regelbundet så också materialet i voljären. Använd tidningspapper på botten av buren eftersom de är enklare att rengöra, ta bort och hålla efter. Om du måste använda annat material se till att undvika material som dammar.

Infon funnen på dessa sidor:

http://www.adpetclinic.com/en/useful-topics/articles/topics/rhinolith-in-parrot/

http://avianmedicine.net/wp-content/uploads/2013/12/35_soft_tissue_b12.pdf

http://veterinarycalendar.dvm360.com/avian-respiratory-medicine-proceedings

https://drmarcucci.com/2014/11/24/the-rhinolith-or-nose-stone/

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2019-02-23 22:18 #1 av: Evisen

Bra artikelTummen upp!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.