Foder

Kolhydrater, protein, fett och antioxidanter!

2019-02-07 20:12 #0 av: JohannaN

Här kommer en enklare lista i vart man kan finna dessa komponenter så man lättare kan ge fåglarna det hela. Alla dessa komponenter behövs i fågelkroppen och kräver en lagom mängd för att inte bli för mycket. Alla dessa är livsavgörande för alla våra fåglar och inget av dessa skall plockas bort från kosten. Här kan ni läsa mer om det hela................................

kolhydrater

Människor och djur är beroende av denna livsmedel källa vid namn kolhydrater. Kolhydrater är vår viktigaste energikälla och kommer i stort sett bara från växtriket. För att fågel kroppen ska fungera behöver den bränsle. Kolhydrater är kroppens främsta bränsle i form av energi. De behövs för att hjärnan ska fungera, för celluppbyggnad men är även viktiga för ämnesomsättningen.

Kolhydrater är ett samlingsnamn för sockerarter, stärkelse och kostfibrer. Kolhydrater är en av de tre energibärarna i maten, de andra två är fett och protein. Dessa tre fyller olika funktioner i kroppen och kan inte helt bytas ut mot varandra. Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan kan bara använda glukos som bränsle och behöver mycket av detta varje dag. Hjärnan och alla organ är beroende av glukos för att fungera fullt ut. Överskott av

glukos från kolhydrater som inte används direkt av kroppen direkt och inte lagrats som glukogen lagras som fett vilket kan leda till övervikt på sikt därför är det viktigt att fåglarna får röra på sig ordentligt om dagarna och inte sitta instängda i för små burar, samt få ett mindre intag av denna komponent.

Man finner kolhydrater i denna mat: 
Bär, Frukt, Frön, Groddar, Grönsaker, Grönt plockat från naturen, Honung, Kokt Pasta, Kokt ris, Majs, Ärtor, Örter.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2019-02-07 20:14 #1 av: JohannaN

Protein

Protein Alla vävnader och celler behöver näringsämnet protein i både människor och djur så också fåglar för att kunna fungera optimalt. Proteiner omvandlas i kroppen till aminosyror och olika aminosyror behövs för olika kroppsprocesser. Proteiner finns också i alla vävnader och i alla kroppsvätskor samt de är byggnadsmaterial för kroppens alla celler. Proteiner innehåller kol, väte, syre, kväve och något svavel.

Proteiner lagras främst i fåglarnas muskler och är därför väldigt viktiga för muskel-uppbyggnaden och deras totala hälsa. Även hud, fjädrar, ögon och klor är uppbyggda av proteiner. Hormoner, enzymer samt immunförsvaret är uppbyggt av proteiner, även de röda och vita blodkropparna består av aminosyror. Ett flertal näringsämnen behövs för produktionen av olika proteiner så som vitamin B9, Folsyra och vitamin B12 utan dom blir effekten mindre, allting hänger ihop och brist på något enda gör att annat jobbar mindre effektivt. Protein anses bra för viktminskning då det stimulerar fettbrännande hormoner.

Överskott av proteiner lagras inte nämnvärt lätt utan används till energikälla direkt eller kan lagras som glykogen om inga glykogen depåer finns och kolhydratintag saknas i kosten. Protein är dessutom mycket mättande.

Fåglar som har brist på protein kan få olika följder för fåglarna. Symptomen på proteinbrist hos fåglarna kan vara att deras muskler bryts ner (t ex svårt att flyga), trötthet, blodbrist, försämrat immunförsvar, dom magrar av, minskad fruktsamhet, tillväxten avstannar hos ungarna. Tänk på att kraftigt överskott på animaliskt protein kan även medföra brist på kalcium.

Man finner Protein i denna mat:
Groddar, Insekter, Kanariefrön, Kokt ägg, Laktosfri keso, Linser, Spirulina, Vetegroddar och ärtor.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2019-02-07 20:18 #2 av: JohannaN

Antioxidanter

Antioxidanter Antioxidanter är kemiska molekyler som förebygger oxidation i fåglarnas celler, det är fågelkroppens egen rostskyddsbehandling! Antioxidanter bekämpar de skadliga fria radikalerna och anses centrala för en långlivad hälsa.

Både vitamin-A, Vitamin-C och vitamin-E räknas som antioxidanter, där vitamin C och E räknas som de viktigaste antioxidanterna. Men också vitamin-B2 och B5 fungerar som antioxidanter. Mineralerna Zink, selen, magnesium, koppar och mangan ingår i en del enzymer med antioxidantiska egenskaper. Där selen och zink anses vara särskilt viktiga antioxidanter. Mat som har en kraftig färg är ofta goda antioxidanter, röd, grön, blå

Antioxidanter skyddar mot de fria radikalerna (syreradikalerna) som är en restprodukt som bildas vid ämnesomsättningen. De fria radikalerna finns naturligt i fågelkroppen och det livsviktiga syret som dom inandas behövs för att kunna skapa dessa. De fria radikalerna har ett och är starkt reaktionsbenägna. Vid ett överskott av radikaler skadas fågelkroppen, den oxiderar då inifrån och åldras snabbare. Att kroppen rostar inifrån kan jämföras med metaller som rostar när de mister sina elektroner.

Fria radikaler ökar vid:

- Stress

- Toxiner i form av tungmetaller som är lagrade i kroppen

- Förorenad luft

- Kontakt med skadliga kemikalier

- Intag av starkt klorerat vatten

- cigarett rök

- För mycket UV-strålning från solen.

Man finner Antioxidanter i denna mat:
Aloe vera, Aronia bär, Blåbär, Björnbär, Frukt, Groddar, Hallon, Jordgubbar, Kronärtskocka, Tranbär, Unga plantor/odlade skott.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2019-02-07 20:19 #3 av: JohannaN

Fett

Fett Fett ger fågelkroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserver. Fettväven är dessutom värmeisolerande och ger skydd åt de inre organen. Just därför klarar småfåglar ute i naturen av den tuffa vintern då vi matar dom med extrem feta frön som gör att dom kan hålla värmen.

Fett förekommer i de flesta celler och är viktigt för energilagring eftersom energiinnehållet är ungefär dubbelt så högt som kolhydrater och protein. Fettet används till olika saker i fågelkroppen. Förutom att ge energi ingår fett också i cellernas "väggar", i de så kallade cellmembranen.

Där hjälper de till att transportera ämnen in och ut ur cellen och att reparera cellen. Fågelkroppen kan till viss del omvandla kolhydrater och vissa proteiner till fett men de livsnödvändiga fettsyrorna linolsyra och linolensyra måste dom få i sig via maten.

Transfetter och härdade fetter är dom som är farligast för burlevande fåglar och kan vara skadligt för deras hälsa. Fettceller har fåglar, djur och människor för att kunna utsöndra vissa hormoner, hålla värmen, förvara näringsämnen, dämpa stötar och lagra energi.

Fett förser kroppen även med de essentiella, livsnödvändiga, fettsyrorna i omega-3- och omega-6-familjerna. Fett behövs för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K från maten samt antioxidanter. Sedan så behöver fågelkroppen också fettsyror som den inte själv kan tillverka. Dessa reglerar bl.a. blodtrycket och fågelkroppens immunförsvar.

Fett innehåller lite mer än dubbelt så mycket energi som kolhydrater och protein. Därför är det bra om man ser till så att det fettet fåglarna får i sig kommer ifrån rätt fettkällor. Samt att dom får ordentligt med motion varje dag och aktiviteter för sysselsättningens skull så dom alltid är igång och gör något och så klart håller kosten varierad då allt samarbetar i kroppen, när det gäller fett är det a-vitaminerna som samarbetar med fettet. Fett förbättrar nämligen upptaget av A-vitamin.

Man finner fett i denna mat:
Groddar, Hampfrö, Insekter (torkade), Laktosfri Keso, Mjölmask, Nigerfrö, Nudlar (nedklippta), Solrosfrö, Ris, Rybs, Safflor, Sesamfrö, Spagetti (nedklippta), Spirulina pulver, Tistelfrö, Vetegroddar, vetegrodds-olja, Ägg (kokt).

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.