Annons:
Etiketterallmänt-om-undulaterbeteenden-hälsa-skötselmat-utfodringutfodringmiljöberikningfakta-om-undulaterartikel
Läst 2127 ggr
JohannaN
2019-02-07 20:12

Kolhydrater, protein, fett och antioxidanter!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här kommer en enklare lista i vart man kan finna dessa komponenter så man lättare kan ge fåglarna det hela. Alla dessa komponenter behövs i fågelkroppen och kräver en lagom mängd för att inte bli för mycket. Alla dessa är livsavgörande för alla våra fåglar och inget av dessa skall plockas bort från kosten. Här kan ni läsa mer om det hela................................

kolhydrater

Människor och djur är beroende av denna livsmedel källa vid namn kolhydrater. Kolhydrater är vår viktigaste energikälla och kommer i stort sett bara från växtriket. För att fågel kroppen ska fungera behöver den bränsle. Kolhydrater är kroppens främsta bränsle i form av energi. De behövs för att hjärnan ska fungera, för celluppbyggnad men är även viktiga för ämnesomsättningen.

Kolhydrater är ett samlingsnamn för sockerarter, stärkelse och kostfibrer. Kolhydrater är en av de tre energibärarna i maten, de andra två är fett och protein. Dessa tre fyller olika funktioner i kroppen och kan inte helt bytas ut mot varandra. Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan kan bara använda glukos som bränsle och behöver mycket av detta varje dag. Hjärnan och alla organ är beroende av glukos för att fungera fullt ut. Överskott av

glukos från kolhydrater som inte används direkt av kroppen direkt och inte lagrats som glukogen lagras som fett vilket kan leda till övervikt på sikt därför är det viktigt att fåglarna får röra på sig ordentligt om dagarna och inte sitta instängda i för små burar, samt få ett mindre intag av denna komponent.

Man finner kolhydrater i denna mat:
Bär, Frukt, Frön, Groddar, Grönsaker, Grönt plockat från naturen, Honung, Kokt Pasta, Kokt ris, Majs, Ärtor, Örter.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 2020-12-15 23:11 av JohannaN
Annons:
JohannaN
2019-02-07 20:14
#1

Protein

Protein Alla vävnader och celler behöver näringsämnet protein i både människor och djur så också fåglar för att kunna fungera optimalt. Proteiner omvandlas i kroppen till aminosyror och olika aminosyror behövs för olika kroppsprocesser. Proteiner finns också i alla vävnader och i alla kroppsvätskor samt de är byggnadsmaterial för kroppens alla celler. Proteiner innehåller kol, väte, syre, kväve och något svavel.

Proteiner lagras främst i fåglarnas muskler och är därför väldigt viktiga för muskel-uppbyggnaden och deras totala hälsa. Även hud, fjädrar, ögon och klor är uppbyggda av proteiner. Hormoner, enzymer samt immunförsvaret är uppbyggt av proteiner, även de röda och vita blodkropparna består av aminosyror. Ett flertal näringsämnen behövs för produktionen av olika proteiner så som vitamin B9, Folsyra och vitamin B12 utan dom blir effekten mindre, allting hänger ihop och brist på något enda gör att annat jobbar mindre effektivt. Protein anses bra för viktminskning då det stimulerar fettbrännande hormoner.

Överskott av proteiner lagras inte nämnvärt lätt utan används till energikälla direkt eller kan lagras som glykogen om inga glykogen depåer finns och kolhydratintag saknas i kosten. Protein är dessutom mycket mättande.

Fåglar som har brist på protein kan få olika följder för fåglarna. Symptomen på proteinbrist hos fåglarna kan vara att deras muskler bryts ner (t ex svårt att flyga), trötthet, blodbrist, försämrat immunförsvar, dom magrar av, minskad fruktsamhet, tillväxten avstannar hos ungarna. Tänk på att kraftigt överskott på animaliskt protein kan även medföra brist på kalcium.

Man finner Protein i denna mat:
Groddar, Insekter, Kanariefrön, Kokt ägg, Laktosfri keso, Linser, Spirulina, Vetegroddar och ärtor.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 2020-12-15 23:14 av JohannaN
JohannaN
2019-02-07 20:18
#2

Antioxidanter

Antioxidanter Antioxidanter är kemiska molekyler som förebygger oxidation i fåglarnas celler, det är fågelkroppens egen rostskyddsbehandling! Antioxidanter bekämpar de skadliga fria radikalerna och anses centrala för en långlivad hälsa.

Både vitamin-A, Vitamin-C och vitamin-E räknas som antioxidanter, där vitamin C och E räknas som de viktigaste antioxidanterna. Men också vitamin-B2 och B5 fungerar som antioxidanter. Mineralerna Zink, selen, magnesium, koppar och mangan ingår i en del enzymer med antioxidantiska egenskaper. Där selen och zink anses vara särskilt viktiga antioxidanter. Mat som har en kraftig färg är ofta goda antioxidanter, röd, grön, blå

Antioxidanter skyddar mot de fria radikalerna (syreradikalerna) som är en restprodukt som bildas vid ämnesomsättningen. De fria radikalerna finns naturligt i fågelkroppen och det livsviktiga syret som dom inandas behövs för att kunna skapa dessa. De fria radikalerna har ett och är starkt reaktionsbenägna. Vid ett överskott av radikaler skadas fågelkroppen, den oxiderar då inifrån och åldras snabbare. Att kroppen rostar inifrån kan jämföras med metaller som rostar när de mister sina elektroner.

Fria radikaler ökar vid:

- Stress

- Toxiner i form av tungmetaller som är lagrade i kroppen

- Förorenad luft

- Kontakt med skadliga kemikalier

- Intag av starkt klorerat vatten

- cigarett rök

- För mycket UV-strålning från solen.

**Man finner Antioxidanter i denna mat:
**Aloe vera, Aronia bär, Blåbär, Björnbär, Frukt, Groddar, Hallon, Jordgubbar, Kronärtskocka, Tranbär, Unga plantor/odlade skott.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

JohannaN
2019-02-07 20:19
#3

Fett

Fett Fett ger fågelkroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserver. Fettväven är dessutom värmeisolerande och ger skydd åt de inre organen. Just därför klarar småfåglar ute i naturen av den tuffa vintern då vi matar dom med extrem feta frön som gör att dom kan hålla värmen.

Fett förekommer i de flesta celler och är viktigt för energilagring eftersom energiinnehållet är ungefär dubbelt så högt som kolhydrater och protein. Fettet används till olika saker i fågelkroppen. Förutom att ge energi ingår fett också i cellernas "väggar", i de så kallade cellmembranen.

Där hjälper de till att transportera ämnen in och ut ur cellen och att reparera cellen. Fågelkroppen kan till viss del omvandla kolhydrater och vissa proteiner till fett men de livsnödvändiga fettsyrorna linolsyra och linolensyra måste dom få i sig via maten.

Transfetter och härdade fetter är dom som är farligast för burlevande fåglar och kan vara skadligt för deras hälsa. Fettceller har fåglar, djur och människor för att kunna utsöndra vissa hormoner, hålla värmen, förvara näringsämnen, dämpa stötar och lagra energi.

Fett förser kroppen även med de essentiella, livsnödvändiga, fettsyrorna i omega-3- och omega-6-familjerna. Fett behövs för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K från maten samt antioxidanter. Sedan så behöver fågelkroppen också fettsyror som den inte själv kan tillverka. Dessa reglerar bl.a. blodtrycket och fågelkroppens immunförsvar.

Fett innehåller lite mer än dubbelt så mycket energi som kolhydrater och protein. Därför är det bra om man ser till så att det fettet fåglarna får i sig kommer ifrån rätt fettkällor. Samt att dom får ordentligt med motion varje dag och aktiviteter för sysselsättningens skull så dom alltid är igång och gör något och så klart håller kosten varierad då allt samarbetar i kroppen, när det gäller fett är det a-vitaminerna som samarbetar med fettet. Fett förbättrar nämligen upptaget av A-vitamin.

**Man finner fett i denna mat:
**Groddar, Hampfrö, Insekter (torkade), Laktosfri Keso, Mjölmask, Nigerfrö, Nudlar (nedklippta), Solrosfrö, Ris, Rybs, Safflor, Sesamfrö, Spagetti (nedklippta), Spirulina pulver, Tistelfrö, Vetegroddar, vetegrodds-olja, Ägg (kokt).

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

JohannaN
2020-03-10 18:07
#4

Omega 3 och 6

Omega 3 heter den grupp fettsyror som anses vara bland de nyttigaste fetterna för kroppen. Nu mer vet de flesta att Omega 3 är bra för kroppen och hälsan så också för våra fåglars kroppar samt hälsa och det är viktigt att dom får det då och då som en del av den varierade kosten. 

Fett är egentligen samlingsnamnet på alla fettsyror. Omega 3 är en av dessa fettsyror. Fettsyror kan i sin tur delas upp i fleromättade fettsyror som Omega-3 och enkelomättade samt mättade fettsyror. Den viktigaste funktionen fett har i kroppen är i skapandet av nya celler. Fettet som är lagrat i kroppen används som energi i uppbyggnaden av nya celler. De olika fettsyrorna tas upp av kroppen på lite olika sätt och har sina unika näringsvärden för oss. 

Nyare forskning har visat att en balanserad omega 3 och 6 fettsyror i kosten är bra för en mängd kroppsfunktioner. När dessa omega fettsyror finns i rätt proportioner och är balanserad hjälper det immunförsvaret och kroppens förmåga att reagera på sjukdomar och precancerösa tillstånd. Detta innebär att immunceller kan bekämpa infektioner och inte överreagera, vilket inträffar vid allergiska reaktioner.
Omega 3 har visat sig ha inflammationshämmande egenskaper som hjälper till vid artros-problem hos t ex hundar. 

Denna minskning av inflammation är viktigt i många sjukdomstillstånd som inkluderar kronisk njursvikt och leversjukdomar vilket särskilt våra undulater oftast drabbas av. Omega 3 hjälper också fåglarna att hålla fåglarna friska. Sedan finns också omega 6. både omega 3 och omega 6 krävs båda av kroppen, och båda måste förbrukas i rätt balans för optimal hälsa.

Balansen mellan dessa är väldigt viktigt att få till och också bra att veta är att om det finns högre nivåer av omega 6 än omega 3 verkar det för att främja inflammation, medans högre omega 3 än omega 6 är inflammationshämmande. Det fleromättade fettet är essentiellt vilket betyder att det är livsviktigt för kroppen, fågelkroppen kan inte tillverka dessa själv och måste därför tillföras via maten. De flesta fröblandningar innehåller bara omega 6-fettsyror och då måste vi hjälpa våra fåglar att få i sig omega 3 genom att tillsätta det i deras kost regelbundet. 

Flera saker som är bra med omega 3 är att det minskar aptiten och det är just precis vad vi eftersöker hos dom fåglar som är överviktiga och som skall ner i vikt. Det hjälper också till att öka upptaget av protein i kroppen och hjälper också då till att öka muskelproteinet hos våra fåglar, särskilt dom fåglar som har tappat sin muskelstyrka eller har fått förtvinade muskler av ett stillasittande bur-liv.

Omega 3 har stor betydelse för utvecklingen av ungarna i äggen och också för fortsatt utveckling, det är därför viktigt att häckande par matas upp med en kost där omega 3 finns med i kosten för att ungarna skall utvecklas så bra som möjligt men också att fostren i ägget skall utvecklas bra.

Omega 3 finns i

Gröna bladgrönsaker, chiafrön (måste blötläggas innan), Hampafrön, Kiwi, Kokt ägg, Korngräs, Linfröolja, Solrosolja, Vissa nötter, Vetegrodds-olja, Vetegräs.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

JohannaN
2020-03-10 18:11
#5

Klorofyll

Klorofyll är det växtämne som ger växter och grönsaker dess gröna färg när solens strålar träffar växten. Klorofyll ger inte bara en härlig grön färg till växter och grönsaker utan ansvarar också för växtens syreupptag och näringsom-sättning. Klorofyll är växtens blod och man finner Klorofyll främst i mörkgröna bladgrönsaker som kål, mangold, basilika samt groddar och skott dom två sistnämnda är dom bästa för våra fåglar. 

Klorofyll hjälper fåglarnas kroppar på mer än ett stadium och är också väldigt nyttigt att ge våra fåglar dagligen. Klorofyll har många hälsoegenskaper och för fåglarna är det att klorofyllet ger näring åt tarmen, neutraliserar gifter i deras kroppar, ger bättre cirkulation, förhindrar bakterietillväxt, renar levern,
sår-läkande, stärker immunförsvaret, hämmar hud och ledinflammationer,
stärker blodet, minskar kolesterolet, sänker blodtrycket, skyddar mot miljö-gifter, rensar ut slaggprodukter, motverkar njursten och gallsten, verkar antiinflammatoriskt, fungerar som en antioxidant, hämmar cancer.

**Bästa källorna till klorofyll
**Alger, Alfalfagrodda, Endive sallat, Groddar, Grön paprika, Grönt te, Korngräs, Kronärtskocka, Nässlor, Råggräs, Sallad, Savojkål, Spenat, Spirulina, Vatten-krasse, Vetegräs, Ärter och Örter.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: