2019-02-07 18:04 #0 av: JohannaN

Jod brist även kallad struma hos oss människor är något som kan finnas hos undulater precis som vi särskilt om dom enbart lever på en frö diet, här kommer lite fakta om det......

Fåglar och främst undulater är mycket känsliga för jod brist och en enbart frö-baserad kost leder till sjukdom. Sköldkörteln är det organ som drabbas när det inte finns tillräckligt med jod i kroppen. Jod behövs när sköldkörtelhormon ska bildas och brist leder till minskad produktion. Den vanligaste är en kost-jod-brist. Ämnen som kallas goitrogen, som stör den normala produktionen av thyroxin av sköldkörteln, kan leda till sjukdom. Den del av hjärnan som styr tillverkningen får då signaler om att det råder brist och signaler sänds till sköldkörteln att producera mera. Cellerna i sköldkörteln producerar då förstadierna till det färdiga hormonet men eftersom jod saknas kan processen inte slutföras.

Jod brist
Jod brist är en bristsjukdom som uppstår vid otillräcklig tillgång på jod som är ett essentiellt spårelement i kroppen. Bristsjukdomen yttrar sig på samma sätt som hypotyreos som inne-bär låg ämnesomsättning. Detta beror på att sköldkörteln producerar för lite tyreoidea hormoner, vilket leder till att ämnesomsättningen påverkar kroppen på cellnivå och det är därför sjukdomen sägs vara systemisk, det vill säga att den drabbar många av kroppens grundläggande funktioner. Allt som oftast har det med kosten att göra, en enbart frö diet med mycket hirs och inte så mycket annat i kosten.

Struma
Struma är ett samlingsnamn för alla former av förstorad sköldkörtel. Sköldkörteln sitter på halsens framsida och producerar hormon som styr ämnesomsättningen. Det kan finnas flera orsaker till att sköldkörteln är förstorad. Det kan till exempel bero på jod brist, knölstruma eller att sköldkörteln är inflammerad. Det är viktigt att utreda vilken orsak till struma fågeln har hos en fågelkunnig veterinär eftersom behandlingen skiljer sig åt för olika typer. I de flesta fall är struma något fåglarna kan leva med om dom bara får rätt behandling i tid. 

Septikemisk
Något som drabbar undulater är något som heter septikemisk sjukdom som är en allvarlig blodinfektion som kan påverka sköldkörteln som då orsakar en inflammation och ta sig in i blodomloppet till hela kroppen. Utan behandling är prognosen dålig och med dödlig utgång.

Hjärnan får då inga tecken på att hormon bildas och fortsätter att skicka signaler till om ökad tillverkning. Vad som sker är då att sköldkörteln ökar i storlek och förutom rena symtom på hormonbrist ger själva storleken problem. Den trycker på röstorganet och ger upphov till ett karakteristiskt ljud vid andningen. Sköldkörteln hos undulater är normalt ca 3 mm långa, men kan utvidgas till mer än en centimeter.
 https://edis.ifas.ufl.edu/vm029https://www.healthline.com/health/septicemia#outlookhttps://www.beautyofbirds.com/aviangoiter.html

Hypotyreos/giftstruma
Hypotyreos är en sjukdom som beror på ökad produktion av hormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), som bildas i sköldkörteln. Förhöjt T4 och/eller T3 ger förhöjd ämnes-omsättning och detta kan ge upphov till en rad besvär. Vad gäller problem med hypotyreos är att autoimmun hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) kan ibland även ha perioder med för mycket sköldkörtelhormon. På grund av att den autoimmunt attackerade sköldkörteln inte fungerar som den ska. Jag har läst på flera utländska sidor om att fåglar kan drabbas av hypotyreos där denna problematik stått med men har inte funnit något mer i fakta väg tyvärr. Lite allmän fakta vad gäller giftstruma hos människor.
http://www.skoldkortel.se/?page_id=167 https://skoldkortelforbundet.se/sjukdomar/hypertyreos-fakta/

Hormonbrist
När sköldkörtel börjar svälla börjar andra organ i kroppen också gå i otakt, eftersom sköldkörteln inte får rätt mängder sköldkörtelhormon, tyroxin kan en rad olika symptom inträffa så som ett pippande eller väsande ljud och hård andning som är det mest klassiska symptomet där fågeln kan ses hålla huvudet upprätt för att underlätta andningen.
Men också trötthet och långsam ämnes-omsättning i kroppen vilket bland annat kan leda till fetma eller avmagring, spy upp mat, bli kladdig i fjäderdräkten på huvudet, och magra av, torr, flagnande hud, förtjockning och förändring av vaxhuden (näsan på fågeln), depression, svårigheter att svälja, hud och fjäder avvikelser, tål stress dåligt och reproduktiva svårig-heter.
I svåra fall kan en fågel utveckla en svullnad på halsen i området av sköldkörteln som då kallas struma. Tillståndet kan kompliceras av sekundära invasion av bakterier och svamp. Om den lämnas obehandlad kan den leda till döden genom kvävning.

Behandlingen
Fåglar som drabbas extremt av detta tillstånd, där området i nacken är rejält svullet och har svårt att andas eller börjar få anfall, så placera fågeln i en syrerik bur och börja administrera natrium jod injektioner tills tillståndet löst sig. I icke svåra fall tillsätts jod i dricksvattnet under en period då sker det en klar förbättring hos fågeln. Då sjukdomen har pågått en längre tid och fågeln har börjat få problem med att behålla maten, så är prognosen mer tveksam.
https://www.greatlife.se/jod-iosoljod?gclid=EAIaIQobChMI_vqS5IDv3QIVjKiaCh3y3AHaEAQYAyABEgICafD_BwE

Att förbättra dieten är också viktig hos en fågel sjuk i struma och också ge Jod-rik mat samt ha en jod sten att hänga i buren.

Tala alltid med en veterinär om du tror att du har en fågel som har jod brist, att själv-behandla är inte att föredra då för mycket jod kan ge upphov till allvarliga sjukdomsproblem.

Överdosering
Överdosering ovanligt. Kliniska symptom samma som vid jod brist.

Livsmedel där jod finns är:

Grönsaker:

Frukt: Banan (liten mängd), Mango, Päron.

Bär: Aronia, Blåbär, Krusbär, Lingon, Vinbär.

Örter:

Övrigt: Flytande jod, Havssalt,Himalaya salt, Joderat salt, Kelp, Makrill (till dom större arterna då och då, liten mängd), Musslor (musslor till kakariki som äter dessa i det vilda), Äggula, Örtsalt.

Blommor: Aronia, Gurka, Senap.

Frön och baljväxter: Frö gräs, Morot.

Groddat och Blötlagt:

Odlade skott:

Grönt ute:

OBS!
Att ge mycket hirs är inte bra eftersom hirs innehåller så kallade goitrogener vilka hämmar jod upptaget, alltså viktigt att ge en förblandning som innehåller mindre av hirs eller har en bra fördelning med andra fröer. bäst är en fröblandning med störst andel kanariefrön och gärna att man ger mer groddat och blötlagt än torra frön ihop med grönsaker och annat nyttigt.

Dålig mat att ge sin fåglar vid struma är:
brysselkål, broccoli, blomkål, grönkål, hirs, kålrabbi, linfrön, rädisor, vitkål (notera att dessa livsmedel, möjligtvis med undantag för hirs är nyttiga men vid sköldkörtelproblem kan de förvärra tillståndet om de konsumeras i stora mängder och då i icke-tillagat tillstånd).

Tips är
I områden där jod brist är känt att existera eller fåglar matas goitrogena ämnen, rekommen-deras jod tillskott. Erbjuder en droppe utspädd Lugols lösning i en dl vatten är tanken eller som det förslagna i utlandet 1 tesked Lugols till 1 liter av färskt dricksvatten en gång i veckan.
https://www.beautyofbirds.com/aviangoiter.html

Lugols lösning
http://www.mabrapostorder.se/se/jodlosning-lugols-50-ml-holistic.php

En del info funnen här

http://pets.thenest.com/thyroid-illness-parakeets-11812.html

http://www.merckmanuals.com/pethealth/birds/disorders_and_diseases_of_birds/nutritional_disorders_of_pet_birds.html

http://nilesanimalhospital.com/files/2012/05/Iodine-Deficiency-Goiter-in-Birds.pdf

https://www.beautyofbirds.com/aviangoiter.html

https://wagwalking.com/bird/condition/goiter

https://www.petcoach.co/article/goiter-thyroid-enlargement-in-birds-causes-signs-diagnosis/

https://edis.ifas.ufl.edu/vm029