2018-06-17 17:05 #0 av: JohannaN

Vitaminer är livsviktiga för våra fåglar, liksom vi kan fåglarna få massor av olika problem vid brist på vitaminer. Det kan vara svårt att veta vad man skall leta efter när det kommer till vitaminbrister, här tas upp mer om det hela.............

I denna artikeln kollar vi närmare på vilka symptom fåglarna kan få när dom har brister på dom fettlösliga vitaminerna. Ofta kan detta vara lösningen på många av dom sjukdomar som visar sig hos våra burfåglar. Kosten och hälsan hänger ihop och brister det vad gäller dom olika komponenterna blir fåglarna sjuka och varför jag skriver denna artikeln för att göra det lättare att finna om just brister vad gäller fettlösliga vitaminer. Man hjälper fåglarna att slippa brister genom en varierad och bra kost. Hoppas ni får en intressant och trevlig läsning.

A-vitamin
A-vitamin behövs bland annat för bentillväxt, reproduktion, immunförsvarets utveckling och underhåll av friska slemhinnor. Brist är att dom kan se lite snoriga ut, nysa och sitta uppburrade, fågeln magrar av trotts att den äter bra, väsande andning, igenkorkade näsborrar, depre-ssion, diarré, stjärtvippande, avmagring, aptitlöshet, svullna ögon, konstig lukt ur munnen.
En del fåglar utvecklar plockningsproblem till följd av klåda, torr hud och irritation i huden. Har bristen pågått en tid kan det ha utvecklats luftvägssjukdom eller tumörsjukdom. Keratin-isering av huden och i slemhinnor kan ske. keratinisering kan också ske i luftvägarna och mage. Brist kan leda till kronisk a-vitaminbrist och som följd otillräckligt intag, försämrat fettupptag, eller leversjukdomar.
Brist försämrar immunförsvar och blodbildningen och orsakar utslag och typiska ögoneffekter. Primär-vitaminbrist orsakas oftast av långvarig felaktig kost och enbart en frö-diet och A-vitaminbrist är vanligt vid långvarigt för lågt proteinintag. När det gäller proteinbristen så är det inte bara för att kosten är bristfällig, utan också på grund av vitamin A för lagring och transport är defekt alltså väldigt lite av eller inget alls.

Viktigt att tänka på i sammanhanget är att överdosering av A-vitamin kan ge väldigt likartade symptom.

D-vitamin/D3
D-vitamin sägs vara både ett vitamin och ett prohormon. I fågelkroppen omvandlas vitamin- D3 till den aktiva formen av D-vitamin som kallas kalcitriol. D-vitaminet, som bildas i huden hos fåglarna när dom får vistas i solen är viktigt och har en mycket betydande roll vid regleringen av kalciumnivån i deras blod. Detta påverkar i sin tur skelettets styrka hos fåglarna. Vid brist dåligt skelett, med lättare att få benbrott, felställda ben, tunnskaliga ägg och kramper på grund av lågt kalkinnehåll i blodet. Svaga ben, förlamning och darrningar.

E-vitamin
Skyddar cellerna i fågelkroppen mot fria radikaler ("skadliga ämnen" i kroppen) och är en naturlig antioxidant som sägs skydda mot cancer. E-vitamin är bra för fåglarnas hud, den gör huden elastisk och skyddar också huden mot solens UV-strålar.
Den motverkar också leverfläckar, ärrbildningar och har en läkande effekt på sår. E-vitamin förbättrar syreförsörjningen hos musklerna, är bra för de röda blodkropparna, motverkar inflammationer, och infektioner, behövs för cellmem-branen och tarmens funktion.
Degeneration (en sjukdom där celler förlorar sin funktion) i detta fall av hjärt-och skelettmuskler, infertilitet, leverfläckar, problem med flyg och okoordinerade och darrande rörelser, ökad mottaglighet för sjukdomar, Det kan även orsaka muskelförtvining och om det sker i muskelmagen dåligt bearbetade frön som då kommer ut osmälta i avföringen även ödem runt hals, vingar och bröst. Fåglar behöver generellt större mängder e-vitamin än däggdjur.

K-vitamin
K-vitaminet är ett fettlösligt vitamin vilket är nödvändigt för att koagulerings faktorerna ska bildas i blodet. Det finns två olika sorters K-vitamin. K1 bildas i växter och K2 bildas av bakterier i magtarmkanalen. Studier har också visat att vitaminet är viktigt för benbildning, immunsystemet och blodkärlen.
K-vitamin behövs även för att producera vissa proteiner och är även bra för huden. Mängden K-vitamin som lagras i kroppen hos fåglarna är relativt liten jämfört med andra fettlösliga vitaminer. Omsättningen av K-vitamin är relativt stor i kroppen och omsätts på några dygn, vilket medför att K-vitamin måste tillföras regelbundet till fåglarna.
Brister på vitamin K kan bero på att fågelkroppen fått svårigheter att absorbera vitaminet i från kosten samt att kroppen inte tillverkar tillräckligt mycket vitamin K2 i tarmarna. Ungar har inte börjat tillverka eget K-vitamin i tarmen då tarmen inte har den rätta bakterieflora än då de har med sig en begränsad mängd från ägget. Vitamin K (K2) behövs för att binda kalcium i skelettet. Vitamin K är beroende av vitamin B2 vitamin Riboflavin för att tas upp optimalt i fågelkroppen. Ungar som blivit handmatade från dag ett kan ges vitamin K i syntetisk form för att förhindra blödningar.