2018-04-19 23:27 #0 av: JohannaN

Svavel är ett livsviktigt ämne som finns i alla kroppens celler och i blodet både hos djur och människor och så också hos fåglar. Leder, hår, hud och naglar såväl fjädrar, klor, näbb har särskilt höga koncentrationer, här tas upp mer om det hela............................

Vad är svave?
Svavel är ett icke metalliskt grundämne som naturligt förekommer som svavel-kristaller och har föreningar med andra grundämnen. Alla levande organismer behöver svavel och det gäller i hög grad även fåglar, eftersom svavel är en beståndsdel i aminosyran metionin, som människor och djur inte kan leva utan och också något som kroppen inte tillverkar själv. Svavlet behöver vi för att kunna bygga upp brosk, senor, bindväv, skelett, hud, hår och naglar.

Hur vanligt är det med brist på svavel i kroppen ?
Svavelbrist är ganska vanligt delvis på grund utav utarmning av jordar och ju fler symtom som uppvisar desto troligare är det att svavelbrist kan föreligga. Precis som annat kroppen behöver så tar man inte svavel bara för att hantera ett enda symtom eller en sjukdom utan näringsämnena tar sig in i det område som bäst behöver det och detta gäller ju också förstås våra burfåglar.

Vilka egenskaper har svavel för kroppen?
Svavel hjälp kroppen att gör sig av med gifterna i kroppen och precis som hos oss människor funkar det också för fåglarna. Svavel är ett av de viktigaste ämnena i kroppens kollagen-syntes, kollagen är en form av protein. Andra viktiga ämnen är bland annat C-vitamin och koppar. Vid brist på svavel kan det yttra sig som torr och hård hud, något som också kan förekomma hos våra burfåglar. Svavel stödjer också immunförsvaret.

Svavel har visat sig ha effekt mot allt detta:
Acne, Alzheimers (metyl används vid produktion av signalsubstanser), artros, astma, autoimmuna sjukdomar, avgiftning av kroppen, belastnings- och förslitningsskador, ben-hinneinflammation, blåskatarr, bursit (slemsäcks-inflammation), Candida (svampangrepp på slemhinnor och andra delar av kroppen), depressioner och nedstämdhet (MSM främjar serotoninproduktionen), diabetes (svavel behövs för insulinproduktion och kolhydrat-metabolism), fibromyalgi, födoämnesallergier, förstoppning och diarré, gikt (överskott på urinsyra som ansamlas i lederna, oftast först i stortån) grå och grön starr, halsbränna (magproblem med sura uppstötningar), heberdens knölar (reumatiskt orsakade knölar på händer), hjärndimma och koncentrationssvårigheter, hudbesvär och eksem, hudbesvär och ärrvävnad i huden, håravfall, höftproblem, reumatiska besvär, idrottsskador, inflamma-tioner och värk, karpaltunnelsyndrom (inflammation i handleden) klimakterie-besvär (vallningar minskar genom att MSM främjar hormon-produktionen) KOL (Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom), kronisk huvudvärk, kroniskt ryggont, kroniskt trötthetssyndrom och utbrändhet, Lupus – SLE (Systemic Lupus Erythematosus, autoimmun sjukdom), morgonstelhet i händer och leder, muskelkramper, muskelvärk, nagelproblem (spröda och spruckna naglar behöver svavel), nedsatt cirkulation i vävnaden, parasiter (MSM försvårar för parasiter att fästa i tarmarna), PMS (premenstruella besvär), pollenallergi och olika miljöorsakade allergier, psoriasis, pälsdjursallergi, självsprickor på fötter och i händer, Sjögrens syndrom (muntorrhet och torra ögon), Sklerodermi (huden hårdnar, drar ihop sig och blir stel), snarkning (spraya i näsan och svalget vid sänggående), sträckningar och stukningar tarmsjukdomarna Crohns och ulcerös colit, tendinit (t ex tennisarmbåge), TMD (temporomandibulär dysfunktion – käkmuskelvärk), träningsvärk, ödem (vätskeansamlingar många gånger orsakade av nedsatt njurfunktion).

Doseringar, vart man kan finna MSM svavel och biverkningar
Hos människor kan obehag som magsmärtor, yrsel och illamående uppstå och det har att göra med att msm svavel har en avgiftande egenskap och för ut gifterna i kroppen. MSM svavel läste jag är ett av naturens minst giftiga ämnen och kan ätas som tillskott utan uppehåll. Dosering för fåglar är 1 kryddmått till 1 liter vatten. Själv har jag inte märkt några bieffekter hos mina fåglar och börjar redan se resultat. Har också redan upplevt positiva saker i min kropp, min hund har inte heller upplevt några negativa egenskaper, alltså enbart bra egenskaper. MSM svavel tas bäst upp när c-vitamin tas ihop med svavlet. Börja med en mindre dos och öka sakta. Man finner MSM svavel i dom flesta hälsokostbutikerna och på olika webbshoppar.

De grönsaker som är rikast på svavel som vi ger våra fåglar är vitkål, brysselkål, broccoli, ärtor och vetekli.

Tänkvärt
MSM kan påverka blodets koagulerings förmåga, ungefär som Magnecyl, Omega-3, vitlök och Ginkgo Biloba gör. Därför är det viktigt att berätta detta för veterinären så dom vet om det hela. Man bör hålla upp en tid innan med svavel om fåglarna skall genomgå en operation.

Infon funnen på dessa sidor

https://www.organicsulfur4health.com/2016/03/08/how-can-organic-sulfur-help-dogs-and-other-animals/

https://www.mismo.com.au/msm-for-animals-and-pets

https://sv.wikipedia.org/wiki/Svavel

https://www.immun.se/msm/

https://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/msm-svavel

http://morotsliv.com/2014/08/msm-for-en-piggare-och-battre-halsa.html