Annons:
Etikettsjukdomar
Läst 2694 ggr
JohannaN
2018-04-05 12:01

Megabacteria, Megabacterios, Avian gastric yeast!

Megabacterios eller som den heter Avian gastric yeast är en fruktad svamp-sjukdom som våra älskade undulater men också andra arter kan drabbas av. De har vid olika tillfällen kallats bakterier, svampar och laktobaciller, men nu anses vara i en mikroskopisk klass för sig. Här tas upp mer om det.................

Megabacterios: (Macrohabdus ornithogaster)

Megabacteria är mikroskopiska organismer som är 20 gånger större än de flesta bakterier. Namnet megabacteria bytte namn till Avian gastric yeast då det nu kommits fram till att det visat sig vara en jästsvamp men har ofta kallats för bakterier, svampar och lakto baciller, men nu anses den alltså vara i en mikroskopisk klass för sig.
Denna sjukdom upptäcktes i Australien på 1990-talet kan ju kanske vara intressant att veta. Den har egenskapen att kunna orsaka inflammation i fåglarnas magsäck och detta leder till förlust av blod och vävnadsvätska, vilket leder till mottaglighet för sekundär infektion med andra organismer som då stör den normala mat-smältningen.

Det börjar med en sår bildning i magen på fågeln vilket gör att fåglarna utvecklar diarré blir fluffiga och tysta. När sjukdomen fortskrider börjar fåglarna gå ner i vikt och när magsåren blir värre gör det att fåglarna börjar blöda och blir då anemiska/blodfattig. Detta innebär att fåglarna har problem med att bibehålla sitt normala blodtryck och därmed blir också fötterna bleka och kalla vid beröring.

I många fåglar, förefaller det i en kronisk kurs utan några symtom på sjukdom avbrutna av akuta episoder från gång till gång. Det är därför en sjuk fågel kan missbedömas och anses vara friska under perioden utan några symptom. En fågel som verkar vara friska och som just har blivit en ny flockmedlem kan introducera och sprida sjukdomen.
I värsta fall kan hela flocken bli smittade utan att visa några symptom i flera veckor eller månader. I en fågelflock där det förekommer svåra utbrott kan så många som 50 % av fåglarna dö. Det är anledningen till att denna sjukdom är så skadlig. Sjukdomsförloppet varar oftast mer än en månad där fågeln långstam tynar bort och det finns två sjukdomsförlopp.

Viktigt att känna till är att bara för att man finner denna organism i fåglarnas avföring betyder det alltså inte alltid att fågeln är drabbad av skador i mag och tarm och alltså inte alltid behöver behandlas. Organismen i sig kan orsaka sjukdom men allt som oftast är det stress, dålig kost och dålig skötsel som vilket gör dom mer utsatta för sjukdom i allmänhet och som då ligger till grunden för att organismen ska börja löpa amok.
Många fåglar utsätts också passivt för denna organism och då särskilt unga fåglar antingen direkt från sina föräldrar eller andra fåglar och där fåglarna utvecklar en sorts naturlig immunitet mot organismen. Sjukdom kommer när fåglarna utsätts för en organismnivå som den naturliga immunitet de har utvecklat inte är tillräckligt stark för att skydda dom.

På grund av dessa faktorer uppträder sjukdomen oftast efter avvänjningstiden. Unga fåglar har inte levt tillräckligt länge för att utveckla den starka naturliga immuniteten som de vuxna och där ungarna fortfarande är under flera påfrestningar efter avvänjningsprocessen, så som separation från sina föräldrar, etablering i den nya flocken, lära sig att äta mat och finna vatten etc. Läggs då på en stor besättning av fåglar, dålig hygien, dålig näring/kost samt dålig koll vad gäller andra sjukdomar under denna tid banar då väg för ett massivt utbrott och med stora dödsantal.

Ihop med megabaterios kan det förekomma något som heter going light. När en fågel visar symptom som kräkningar eller viktminskning måste man då ta itu med det som då heter Going Light, The Lights som menas med tyna bort sjukdomen. I själva verket är detta en beskrivning för ett fortskridet tillstånd av ett angrepp med organismen kombinerat med andra patogener.

Symptom
Det finns två förlopp den ena är akut matvägran med kräkningar som ibland är blod-tillblandade. Dessa fåglar dör ofta inom en till två dagar. Fågeln svälter långsamt och det är början till slutet.

Det andra förloppet som är mer vanligt är att fågeln till synes har god aptit och ofta spenderar onormalt mycket tid med att äta. Vid närmare anblick sitter dock fågeln mest och plockar bland fröerna utan att få något i sig. Fågeln äter och äter men blir bara tunnare, tunnare och tunnare.Ju mer fågeln tycks äta, desto tunnare blir den. De flesta gånger hittas fågeln/fåglarna döda på golvet. I samband med detta är slemmiga kräkningar vanligt och ibland även diarré. Kräkningarna kan vara så omfattande att fågeln är blöt och kladdig på fjädrarna på huvudet. Om det pågått länge kan också hosta förekomma samt även Streptococcus spp som orsakar bland annat lunginflammationer.

Diagnos
Veterinären fastställer denna sjukdom genom att ta prover av nylagd avföring samt i krävan och därefter sätts medicinering in.

Behandlig
Botemedlet är en svampmedicin som heter Amphotericin B. Man kan också med hjälp av citron eller äppelcidervinäger då och då i vattnet förebygga att det bryter ut. Denna medicin kan påverka både njurar och levern.

Förebygga samt hjälpa för drabbade fåglar
Kost för drabbade fåglar som lider av megabacteria är att dom får inte äta någon mat som innehåller socker, så som dextros, fruktos eller glukos, inte heller honung bör ges. Megabacterios organismerna nyttjar socker och en effekten blir en högre reproduktion av organismen. Därför skall frukt, bakverk, inte ens några kosttillskott med någon form av söt i serveras till en megabacteria eller going light patienten.

Kosten bör ses över hos samtliga fåglar så också miljön runt om, probiotika bör sättas in för att stärka fåglarnas mag och tarmflora. När medicineringen är avslutad bör också äppelcidervinäger sättas in med doseringen 5 - 10 ml till 1 liter. Man bör ge mer varierad kost, låta bli den sockerrika kosten och enbart ge mer grönt, groddat samt blötlagda frön.
Vitaminer och mineraler är viktigt för fåglarna också antingen i form av pellets eller kosttillskott särskilt till dom kräsna fåglarna. Man bör fortsätta ge probiotika till fåglarna några gånger i veckan efter att fåglarna blivit friskförklarade.

Se också till att det finns en värmekälla till fåglarna i form av en värmelampa. Se också till att hålla en lugn miljö runt sjuka fåglar. Ett tips till är att hålla häckningar hos sina fåglar så stressfria som möjligt och där holkar hålls rena.

Infon funnen på dessa sidor men också av egna erfarenheter

https://www.ahsvet.com/avian-gastric-yeast-megabacteria/

http://www.birdsnways.com/wisdom/ww64eiv.htm

http://www.melbournebirdvet.com/megabacteria.aspx

http://www.birdvet.com.au/exotics%20care/birdcare/Bird%20Facts%201%20Megabacteria.htm

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: