2015-01-25 22:36 #0 av: JohannaN

det finns en sjukdom som våra fåglar kan drabbas av som gör att själva muskelmagen blockeras, detta tillstånd är något som är bra att känna till hur det uppträder i symptomväg så man kan handla snabbt och åka till veterinären för att få i ordning på problemet, här tas upp mer om det hela...........

Blockerad ventriculus eller Gizzard som det heter på engelska vad är det undrar ni då ?? jo, det är muskelmagen hos våra fåglar som kan bli blockerad. Efter vått väder eller temperaturer som faller upp och ner kan sällskapsfåglar börja äta mer av mineraler vilket innefattar sand, jord, lera eller korn. Anledningen till denna aktivitet är okänd, det säg kunna finnas ett underliggande hälsoproblem som till exempel Bowel infektion (kommer i en annan artikel), maskar eller att fåglarna ätit förorenad mat som då kan leda till detta beteende. När en liten mängd sand, grus eller jord har intagits är fågeln benägen att utveckla ont i magen och kommer då äta ytterligare mineraler. Uppbyggnaden av dessa material orsakar stopp i muskelmagen likt cement. Detta tillstånd är vanligt också bland höns och är liknande i symtombilden.


Det finns ett antal underliggande orsaker till en blockerad muskelmage. Bland annat fåglar med en mineralbrist eller obalans kommer att söka mineraler från andra källor i buren eller miljön runt om. Detta innebär ofta att de kommer inta förorenade ämnen så som jord och grus mellan plattorna i voljären till exempel och detta för att tillfredsställa sina mineral brister. Fåglar med tarminfektioner är mottagliga för en blockerad muskelmage eftersom de inte kan absorbera tillräckligt med mineraler. Särskilt under kalla perioder är de mest sannolika tiderna för fåglar att utveckla en blockerad gizzard.


Andra möjliga orsaker till en blockerad muskelmage är att fåglarna tuggar och äter på frotté, rep fibrer, leksaker, papper och plast inom fåglarnas bur och miljö. Även fåglar som har beteendeproblem, så som tristess eller sexuell frustration gillar att tugga på trä och riva upp papper bland annat. Men också något som tjatas om ofta är att närings problem kan också orsaka att fåglarna tuggar på onormala föremål.


Symptom

De första tecknen är en ökad törst och upp fluffat utseende. Fåglar kommer att utveckla ont i magen och kommer att luta sig framåt på pinnen, fågeln kommer inte ha någon avföring men kan vara vattnig och färglös eller vit. Fågeln kan också kräkas och sluta äta.
En blockerad muskelmage uppträder plötsligt och under en period på en eller två dagar. Det är viktigt att känna igen dessa symtom tidigt så behandling kan genomföras så tidigt som möjligt då är sannolikheten för återhämtningen hos fågeln större när problemet identifieras och behandlas tidigt. Om problemet lämnas obevakad under en tid är tyvärr chanserna mycket små.


Behandling

Viktigt att ta sin fågel till en fågelkunnig veterinär om man misstänker att fågeln har stopp i muskelmagen.
Närvaron av en blockerad muskelmage bekräftas genom en röntgenundersökning. Om fågeln då lider av detta kommer veterinären då att börja göra en rad olika procedurer bland annat att spola krävan hos fågeln och se till att fågeln kommer under värme och där efter stöd-matas för att få ut stoppet i muskelmagen samt sätta in eventuell antibiotika. Detta är inget man skall försöka sig på själv utan det är viktigt att dom som är utbildade och kunniga tar i tu med det hela där också fåglarna får hjälp med den eventuella mineralbrist som råder samt vitaminbrister.


Förebygga det hela

Man förebygger det hela genom att som alltid se till att alla komponenter finns med i den dagliga kosten och med det menas alla vitaminer och mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, salter, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk, även kolhydraterna som ges då och då.

Tänk också på att detta problem uppstår när fåglarna har brister på just mineraler och genom att se till att man har ett bra mineralpulver hemma som man ger dom av ser man till att förebygga eventuella problem när det gäller fåglarnas sökande på marken.


Info funnen här


http://birdhealth.com.au/petbirds/illness/common_conditions.html


http://beautyofbirds.com/blockedgizzard.html


http://www.birdvet.com.au/exotics%20care/birdcare/Safe%20Toys%20for%20Birds.htm


http://birdhealth.com.au/flockbirds/poultry/diseases/crop_gizzard.html