Foder

Maria tisteln den blommande läkeörten för levern!

2014-06-09 00:20 #0 av: JohannaN

Maria tistel, denna växt är leverskyddande och stimulerande, gallproducerande samt renande. Maria tisteln är en av de allra bästa leverstimulerande växterna som man med fördel kan ge sina fåglar. Här tas upp mer om denna växt, vilka egenskaper den har, dosering för fåglar, biverkningar mm..............

Mjölk tistel i flytande form finns att köpa på webbshopen gröna gåva. En pipett som gör det lätt att dosera.

Maria tistel som på engelska heter Milk Thistle (Silybum marianum) och är en blommande ört hemmahörande i medelhavsområdet som har använts i 2000 år som ett naturläkemedel för en mängd olika krämpor, särskilt lever, njure och gallblåsa problem. Flera vetenskapliga studier tyder på att ämnen i mjölk tistel (speciellt en flavonoid som kallas silymarin) skyddar levern från gifter.  Silymarin har antioxidant och anti-inflammatoriska egenskaper, och det kan hjälpa levern reparera sig själv genom att odla nya celler. Denna ört är också en bra källa till näring eftersom den innehåller många proteiner och aminosyror som är bra för fåglarnas hälsa. 

Maria tistel är något man med fördel kan ge fåglar som har problem med levern men också att ge då och då för att rena levern på dom. Levern är alla levande varelser filter och renhållare och är därför mycket utsatt, den tar också hand om alla gifter.
Särskilt undulater har en tendens att utveckla leverproblem och ett av dom vanligaste är fettlever, men även andra arter kan drabbas. Det inkluderar bland annat en olämplig och fel kost med bland annat för extremfeta frön så som solrosfrön som orsakar en hel del problem med levern som måste ta hand om allt fett.

Denna växt är leverskyddande och stimulerande, gallproducerande samt renande. Mariatisteln är en av de allra bästa leverstimulerande växterna. Levern är som sagt ett mycket viktigt organ i kroppen och vid svaga leverfunktioner kommer problemen. Mariasistel ökar också utsöndringen av galla från fåglarnas lever. Mariatistel har visat sig kunna stimulera återväxt av leverceller, öka gallproduktionen samt att motverka leverfetter. Det gör att levern fungerar bättre i största allmänhet. Levern är också enligt kineserna delaktig i hormonbalansen och särskilt undulater kan få problem med just hormonbalansen och där kan mariatisteln hjälpa till.
Levern tar skada av främmande ämnen, till exempel läkemedel vilket kan vara farligt för dom små så vet man om att en medicinering är i antågande gör man klokt i att förbereda fågeln genom att stimulera levern med mariatistel eller efteråt för att bygga upp och hjälpa levern.

Djurstudier har visat att mjölk tistel extrakt motverkat helt de toxiska effekterna av svamp efter 10 minuter, efter intag. Om det ges inom 24 timmar, minskar signifikant risken för leverskada och dödsfall. Så det kan med fördel ges till fåglar med svampproblem.

Viktigt att veta om denna ört:
Denna ört tas upp långsamt av kroppen, så när det gäller att förbereda inför medicinering eller efter medicinering kan man ge det under några dagars tid. Men den bör också användas med en viss försiktighet då det förekommer biverkningar, det skall alltså inte ges varje dag och inte heller i större doser, på djur är biverkningar som är vanliga men milda och brukar innebära mag och tarmkanalen, så som lös avföring eller mild upprörd matsmältning.
Allra bäst för våra fåglar är att blanda flytande maria tistel i fåglarnas vatten två-tre gånger i veckan, tre till fyra droppar i en vanlig vattenskål och 6-7 droppar i en liter vatten, då det inte finns någon större risk att fåglarna kommer att dricka upp hela skålen med vatten på en dag så innebär det att det blir svårt att överdosera. 


info funnen här:
https://umm.edu/health/medical/altmed/herb/milk-thistle
http://parrotcomforts.blogspot.se/2011/02/milk-thistle-detox.html
http://www.vcahospitals.com/main/pet-health-information/article/animal-health/milk-thistle-or-silymarin/2249

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-06-26 18:13 #1 av: Jonte95

Går det bra att ge hela växten eller bör man köpa den i vätske/pulverform? Den är ju ganska taggig. I så fall är de man ser lite här och var som växer som ogräs okej att ge dem?

Anmäl
2014-06-26 20:52 #2 av: [Daniela1983]

Bra info.

Anmäl
2014-06-26 22:39 #3 av: JohannaN

Man kan ge fåglar tistel som matGlad Men för att få i dom det är nog dropparna att föredraGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.