2014-02-22 23:46 #0 av: JohannaN

Värme är superviktigt när fågeln insjuknar, det är prio ett, då fåglar som är sjuka förlorar väldigt snabbt värme och det går åt mycket energi för dom att försöka hålla värmen. Här tas upp mer om det.......

En värmelampa ser ut som på bilden här ovan och finns att köpa i välsorterade zoo-affärer eller i lanthandel. Hela armaturen ser ut som på bilden på artikelsidan/förstasidan.

Den första prioriteringen när det gäller en sjuk fågel är att ge fågeln extra med värme, detta skall ske innan fågeln hanteras vad gäller att ge läkemedel, om det tar tid att få komma till veterinären mm.

Rumstemperatur är inte tillräckligt varmt för den sjuka fågel som behöver extra värme så att fågelns kropp kan fokusera sin energi på att reparera sig själv och mindre på att upprätthålla normal kroppstemperatur. Värme har vid flera tillfällen inom fågelhållning var nog för att få den sjuke att repa sig och må bra. Men ta alltid fågeln till veterinären för att få svar på vad det är och för behandling om där finns något.

Den Sjuka fågeln kommer att sitta med sina fjädrar upp fluffade i ett försök att spara värme. Arbetet med att bevara värmen blir en extra börda för den redan försvagade fågeln.

Ett enkelt sätt att ge extra värme till fågeln är att placera en keramisk värmelampa eller värmelampa i närheten av buren, ett bra avstånd och sätt gärna handen under för att känna att värmelampan inte ligger på för mycket. 

Detta kommer att generera en konstant värmekälla men inte upplysande av buren. Man kan också sätta fågeln i badrummet och sätta på varmvattnet på högsta nivå samt elementet som kan ge ett bra värmeflöde men inte lika bra värmeflöde som en värmelampa av något slag.

När det gäller värmelampor så försök att inrikta det mer på ena sidan av buren än den andra. Detta arrangemang gör att din fågel att hitta den mest behaglig temperatur. Titta på din fågels utseende och beteende för att vara säker på att hon hålls vid rätt temperatur. Om hon blir för varm, kommer hon att hålla sina vingar bort från hennes kropp och byxa, om hon är kyld, kommer hon krypa och fluff hennes fjädrar.

Under tiden fågeln är sjuk håll noga uppsikt på dessa tecken och kolla till fågeln regelbundet:

- Spillning/avföringen
Titta på mängden avföring, volym, färg och konsistens av spillningen.
Spillning är ett bra sätt att att ta reda på hur saker och ting funkar på insidan av fågeln.

- Andning
Följ mönstret och rytmen i din fågels andning. Är den lugn? eller är den andfådd? Bättre eller sämre?

- Mat och vatten
Leta efter några förändringar i mängden din fågel förbrukar och hoppa in och hjälp till med stödmatning om det behövs, men bara om fågeln inte äter och tappar i ork och vikt.

- Vikt
Har din fågels vikt gått upp eller ner? väg den gärna med jämna mellanrum en gång om dagen för att ha koll. anteckna varje vägning.

- Temperatur
Hur ser din fågel ut och hur känns den? är den för varm? För kall? eller känns fågeln lagom?? reglera värmen där efter. 

- Utseende
Har blivit fågeln blivit mer lyhörd, uppmärksam eller är fågeln stressad? lugn och inte så kontaktbar? Sitter fågeln rakt som en frisk fågel gör, eller sitter fågeln böjd? hur ser fjäderskruden ut? är den ren, blank och välputsad? ligger fjädrarna intill kroppen eller är fågeln ovårdad, tufsig, matt i fjäderdräkten och sitter och fluffar upp sig??


Viktigt att ha hemma som en första hjälpen:

sax, pincett, vass tång, topps, kompresser, sprutor (för medicinering och stödmatning), maskeringstejp, sterila gasbindor, handdukar, en värmekälla (en värmelampa eller värmeelement), blodstopp (pulverform eller stift).
Och viktigast av allt, en betrodd veterinär och telefonnummer till denna.

här på denna sidan kan man finna bra och fågelkunniga veterinärer i vårat avlånga land:
http://www.skoldpaddormedmera.se/undulaterveterinarer.html