2014-01-08 20:17 #0 av: JohannaN

Going Light, The Lights, Fading Away eller tyna/blekna bort sjukdomen en sjukdom med många namn är en sjukdom som varit känd sedan länge inom fågelvärldens alla hörn. Där fågeln äter och äter och blir bara tunnare och tunnare, en sjukdom som finns med i många sjukdomsbilder av andra slag där det är viktigt att sätta in understödjande behandling så snabbt som möjligt. här tas upp mer om det......

Going Light, The Lights, Fading Away eller tyna/blekna bort sjukdomen är en sjukdom som varit känd sedan länge inom fågelvärldens alla hörn. Fågeln äter och äter och blir ändå tunnare, tunnare och tunnare. De flesta gånger hittas fågeln död i buren utan att man förstått vad som hänt. Ju mer fågeln äter, desto tunnare blir den. 

vad är det som orsakar denna sjukdom??
Svaret på denna fråga är väldigt komplicerad av den anledningen att det är inte en enda sjukdom men egentligen bara ett symptom gemensamma för ett stort antal sjukdomar. Antingen kan det vara parasiter eller mask, en dåligt varierad kost (som inte innehåller allt det fågeln behöver ett dåligt näringsinnehåll i fodret med andra ord), näbb eller mun skador, fåglar som får för lite motion och där med övervikt, Bakterieinfektioner är den mest vanligaste orsaken som överförs via dålig mat eller smutsigt vatten mat men kan också ske via intag av nya fåglar eller en ostädad bur/voljär, kronisk njur-, lever-eller lungsjukdom m.fl. som får fågeln att tyna bort.
Det finns en klassisk sjukdom som heter megabacteria som oftast kan ses i samband med going light. Ett angrepp med Megabacterios (Macrorhabdus ornithogaster) har oftast en kombination med andra sjukdoms patogener. 
Megabacteria är mikroskopiska organismer som är 40 gånger större än de flesta bakterier.
De har vid olika tillfällen kallats bakterier, svampar och laktobaciller, men nu anses vara i en mikroskopisk klass för sig. Man tror att svampen eller mer exakt den jäst-liknande patogenen bosätter sig i tarmkanalen hos en fågel på slemhinnorna och förekomma som en del av fågelns mag och tarmflora och inte alltid orsakar sjukdom.
Macrorhabdus ornithogaster heter sjukdomen om inga symptom kan ses just då, det är när symptom kan ses som namnet megabacteriois kommer in i bilden. Detta sjukdomsförlopp kan gå väldigt fort där fågeln magrar av och dör inom ett dygn eller bli mer långdraget och där going light är med i bilden.

Hur känner man igen tecknen??
När en fågel insjuknar i going light är det första viktigaste kännetecknet att fettlagret på kroppen används upp väldigt snabbt både under huden och bukfett samt de stora bröstmusklerna som ligger på var sin sida om bröstbenet. Håller Man fågeln i handen så känner man tydligt runt fågelns bröstområde att fett saknas. Om bröstbenet är vasst och kan kännas i kombination med en insjunken buk är detta en fågel med going light.

Stödjande behandling!
Värme är väldigt viktigt när man finner en fågel med going light. Det är viktigt att isolera fågeln i en sjukbur eller en öppen bur med en värmekälla (keramisk värmelampa, värmedyna). Ånga bör inte vara med i bilden då om det rör sig om svamp kan det förvärra det hela då svamp trivs i fuktiga miljöer.

kost för drabbade fåglar som lider av going light eller megabacterios får inte äta någon mat som innehåller socker, så som dextros, fruktos eller glukos. Megabacterios patogenerna nyttjar socker och en högre reproduktion av svampen blir effekten. Därför skall frukt, bakverk, inte ens några kosttillskott (de flesta flytande vitaminer innehåller socker!) serveras till en fågel med going light eller megabacterios. Så det gäller att hitta bra kosttillskott till fåglar med dessa problem utan socker inblandat. 

info funnen här:
http://www.finchniche.com/features_goinglight.php