Annons:
Etikettutfodring
Läst 5140 ggr
JohannaN
11/29/13, 2:44 PM

Fröblandning, viktigt att den är av bra kvalité!

maten är A och O i ett fågel och djurägande och det gäller också fröblandningen som man ger sina fåglar och det som man måste tänka på är att ha en bra fröblandning med bra kvalité. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité. Fröblandningen ja, det är inte många som tänker på att den också skall vara varierad och innehålla olika sorters frön för att fåglarna skall må bra, inte många som vet att t ex en enbart hirsfröblandning kan ställa till med oreda i fågelkroppen och ge b-vitamin brist mm. här tas upp mer om hur viktigt det är att ge sina fåglar av en bra och varierad fröblandning........

bra fröblandning innehåller Rent kanariefrö (gärna runt 40 % av dessa frön), hirs kan finnas med i fröblandningen men inte i för stor utsträckning och där Vit hirs (skall finnas mindre av än dom andra hirs sorterna) men man kan ha med Japan hirs, Senegal hirs, Gul hirs och Röd hirs och utöver dessa Havrekärna (gärna hel havre så fåglarna får jobba för att få tag i fröet), Nigerfrö.

Maten är A och O i ett fågel och djurägande och det gäller också fröblandningen som man ger sina fåglar och det som man måste tänka på är att ha en bra fröblandning med bra kvalité. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité och inte har den variation av frön som behövs för våra burfåglar. T ex en fröblandning som enbart består av hirs kan göra att fåglarna får brist på vitamin B3 (niacin) vilket behövs för att fåglarnas kroppar skall kunna bilda könshormoner och en god fjädertillväxt.

Just olika sorters hirs och skalad havre består dom flesta fröblandningarna i våra mataffärer vilket i sin tur gör att fåglarna på sikt blir sjuka, lägger man då på att kosten i övrigt inte är bra kan man räkna med att fåglarna inte kommer att må så bra längre fram. Det är också viktigt att dom olika hirssorterna är bra uppvägda i fröblandningen så det inte är för mycket av något frö utan även där finns variation. I mataffärernas fröblandning finns oftast enbart röd hirs, vit hirs och skalad havre samt vitaminpellets som i själva verket är sockerkulor och inte alls bra för våra fåglar och som fåglarna inte ens petar på.

Olika frön innehåller olika vitaminer, mineraler och fett vilket inte många tänker på och att enbart ge för feta frön är heller inte bra så som solrosfrön, hampa mm. Just därför är det av stor vikt att ge dom en bas fröblandning med några få frösorter i och som har ett lågt energivärde och då alltså en lägre andel kolhydrater och ett lägre men bra fett.

Genom att ha en bas fröblandning så kan man till denna tillägga andra frön av olika sort för att skapa en variation i frö-givandet och där man vet att man har en bas som innehåller mindre energi. Det är också viktigt att studera foderlära vad gäller fåglar och också ta med i beräkningarna att alla arter funkar inte på samma sätt och där alla arter behöver olika saker för att funka och få må bra.
Fåglar är också individer vilket innebär att en del har lättare för att lägga på sig och andra kanske är av lite smalare sort, samt att dom alla har egna motorer så att säga där någon är turbo och någon annan är lat. När man får hem sin fröpåse som helst skall vara förvarad i papperspåse så tänk på att lukta på fröblandningen så den luktar färsk och bra och inte fuktig eller möglig.

I en bra fröblandning skall det finnas av dessa frön och det är också till dom flesta fågelarter både vad gäller finkar, papegojor, parakiter mm: Rent kanariefrö (gärna runt 40 % av dessa frön) Vit hirs (skall finnas mindre av än dom andra hirs sorterna) Japan hirs Senegal hirs Gul hirs Röd hirs Havrekärna (gärna hel havre så fåglarna får jobba för att få tag i fröet) Nigerfrö

Man kan även lägga till egna frön i utöver den vanliga fröblandningen som man kan ha separat hemma och som kan ges av då och då. Det man kan lägga till, till sin basfröblandning är alla dessa frön som då utgör en bra variation i fröbladningen:
Alfa alfa, Anis frön, Bovete, Broccoli frön, Bockhornsklöver frön (liten mängd då och då), Chiafrön (okokta, då och då), Dinkel frön, Durra (sorghum), Fonio frön (1 tesked per vecka till mindre antal, fler än 30 fåglar 3 matskedar per vecka), Fänkålsfrön, Gräsfrön, Hampa, Kardemumma frön (om man får tag i dessa), Korn, Krasse, Majs frön, Melon frön, Morots frön, Paprika frön, Papaya frön, Pumpafrön, Raps frön, Ruccola frön, Räddisfrön, Rödkåls frön, Safflor (då och då) Sallads frön, Sesamfrön (inte för ofta), Senapsfrön, Solrosfrön (då och då, skalade), Tistelfrön, Vallmo, Vete och Åkergräsfrön.

Så som ni ser finns det en hel del andra frön att lägga till i fröblandningarna för att skapa variation i frö-kosten där folket tidigare enbart hade hirs och kanariefrön på hjärnan. En del av dessa kan man också blötlägga och grodda för att få variation så även den vanliga fröblandningen. Det är också av ännu större vikt att ge häckande par av variationsrik fröblandning för att ungarna skall växa sig starka och få i sig av den variationen då brister lätt uppstår hos ungarna, givetvis ihop med grönsaker och andra nyttigheter.

Detta är ett bra fröfoder för fåglarna att ha som bas foder: http://www.undulatshopen.se/foder/froblandningar/undulatshopens-favorit-mix.html

Annars är också frank zoofors fröblandningar, bellos fröblandningar också bra fröblandningar men tänk på att bas fröblandningen inte bör innehålla solrosfrön eller andra feta frön, utan det är bättre att man tillsätter dessa feta frön då och då i deras frön som man lägger till.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: