2013-10-28 17:49 #0 av: JohannaN

Karantän är en viktig åtgärd vad gäller alla nyintagna fåglar för att förhindra smittospridning av sjukdomar, parasiter, mask mm. Det är inte många som tänker på detta och här i denna artikel tas upp om vad en karantän är, hur man går tillväga mm............

Vad är karantän?
Karantän används för att förhindra införsel av sjukdomar i en redan existerande population av djur.  Man ser till att dom införskaffade fåglarna hållas separerade från ens resterande besättning fåglar under en viss tid, där fågeln/fåglarna också får genomgå en fullständig fysisk undersökning hos en veterinär som också eventuellt testar för infektionssjukdomar samt leta efter invärtes eller utvärtes parasiter.

De nya fåglarna bör hållas i ett separat rum från resterande fåglar som redan finns. Har man inget extra rum bör dom nya fåglarna placeras i en bur så långt bort från den andra fågelbesättningen som det bara går.

Karantän bör ske under överinseende av en veterinär och bestå av minst sex veckor upp till 30 dagar gärna mer då visa sjukdomar inte visar sig förens längre fram på fåglar. Fåglar som är sjuka under denna tid bör man förlänga karantänen med ytterligare sex veckor. De nya fåglarna bör utfodras och få rengjort sina burar efter att alla dom andra fåglarna har utfodrats och fått rengjort sina burar för att slippa smittspridning och det är väldigt viktigt att man håller god handhygien mellan karantänsfåglarna och dom andra.

När man rensar och städar ur matrester och städar burarna ska det slängas direkt i soptunnan för att förhindra att spridning sker.

Vad bör man hålla utkik efter?
Fåglarnas beteendemönster, matvanor, avföring och tecken på sjukdom. Om något av detta uppvisas är en veterinärkontakt något som är viktigt för behandling.

Vad kollar veterinären efter?
Hos veterinären kollas fågelns allmäntillstånd och även så den inte har några tecken på kvalster, invärtes parasiter och löss. Mikroskopiska undersökningar för maskangrepp, megabacteria och rörliga protozer (små encelliga organismer).

Hur effektiv är en karantän?
Majoriteten av behandlingsbara sjukdomar kommer att upptäckas under karantänstiden. Men flera sjukdomar, särskilt vissa virussjukdomar med långa inkubationstid, kommer inte upptäckts eller behandlas under den korta karantänen.

Vad skall man som fågelägare tänka på?
När nya fåglar anländer till en karantän kan man som fågelägare tänk på att ge en varierad och bra kost med vitaminer, mineraler, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter, jod och kalk. Så dom får bästa möjliga start hos dig som ägare. Att spraya fåglarna med vatten och en kork aloe vera i för att göra fjädrarna mjuka och rena.

Även probiotika för fåglar är något man kan ge dom för att bygga upp mag och tarmfloran med nyttobakterier, vilket hjälper fåglarna att bli och hålla sig friska. Noggrann hygien både hos fåglarna och hos dig som ägare är viktigt.