2013-10-25 21:09 #0 av: JohannaN

Många som köper undulater tror att man automatiskt behöver en holk precis som vi behöver ett hus men så är inte fallet och kan sluta illa för den som inte vill att sina fåglar ska fortplanta sig och få en bur fylld med små bebisar eller i värsta fall en hona som dör. här tas upp mer om det......

Vad är då en holk??
En holk är en byggd konstruktion som vi människor gör åt fåglarna för att dom ska kunna bygga sitt bo för att häcka (få bebisar). En holk är ett försök att efterlikna den typ av naturlig hålighet som arten föredrar, exempelvis en trädhåla, men kan utformas på en mängd olika sätt.

När skall en holk användas??
holken skall användas när man noga har tänkt igenom om det verkligen är så att man vill ha ungar efter sina fåglar. Att häcka sina fåglar är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor! Det är viktigt att man granskar fågelparet som ska få häcka noga. De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden och ägaren själv måste vara väl påläst i hur en häckning går till och hur man skall göra om det går galet fel i häckningen.
Att bara sätt in en holk för att zoo-affärerna säger att dom behöver ett hus så är såklart inte fallet. Sätts en holk in kan man räkna med att det blir ungar då mörkret triggar fåglarna att börja lägga ägg. Massor av komplikationer kan uppstå och honan kan dö på kuppen.

Alltså ingen holk inga ungar och det bör alltså inte finnas en holk i buren om man inte är redo att mångdubbla sina undulater och stå inför dilemmat vart man skall göra av ungarna.