2013-09-29 17:22 #0 av: JohannaN

Fåglar drabbas ibland på nätterna av panikflygning här tas upp om vad som orsakar detta och hur man kan förhindra detta.......

Fåglar drabbas ibland av panikflygning där dom grips av fullständig panik och flaxar runt omkring i buren, då det är mörkt ser fåglarna inte och det resulterar i att dom flyger fram och tillbaka och slår i bur-gallret.När väl paniken är igång väl så gäller det att så fort som möjligt få fåglarna att lugna ner sig igen.
Det gör du genom att tänd en lampa och prata lugnande med fågeln viktigt är att vara helt säker på att dom lugnat sig igen innan man kan lämna fåglarna igen. Undulater har väldigt, väldigt känsliga fötter och kan känna minsta vibration. Ibland finns det ingen orsak till varför dom får panik. Dom får panik ändå.

vad orsakerna till en panikflygning kan vara
-
Ljuset från förbipasserande bilar
- Husdjur i huset som går omkring
- Snöras från tak
- Regnet som smattrar på rutan
- Raketer och fyrverkerier
- Mindre jordskalv och sprängningar från stengruvor mm. 

det är viktigt att kolla igenom fåglarna där dom sitter så dom inte skadat sig. Har dom skadat sig måste man noga kontrollera hurpass allvarligt det är. Vanligast

är att de tappar ving och stjärtfjädrar eller att dom bryter av dom. Är dom avbrutna och det blöder mycket måste man stoppa blodflödet.

Att ha kontroll på fåglarna efteråt är viktigt då dom kan ha fått en bruten vinge eller inre blödningar som man inte ser med blotta ögat. Är fågeln slöare, uppburrad och inte som vanligt kontakta en veterinär!

Att ha en nattlampa är att rekommendera så dom kan hitta när dom blir rädda och inte flyger i panik i blindo.