2013-09-20 23:18 #0 av: JohannaN

Det du inte visste om c-vitamin och fåglar tas upp här, det är nämligen så att dom kan tillverka sitt eget c-vitamin vilket innebär att dom inte funkar så som vi eller behöver det i samma utsträckning som vi, här kan ni läsa mer om det......

Frukt är inte den bästa maten att ge våra fåglar när vi skall ge dom c-vitaminrik mat.

de flesta djur behöver inte c-vitamin i kosten. De flesta fåglar och däggdjur kan göra askorbinsyra av glukos och arter som behöver c-vitamin i kosten har förlorat denna egenskap så som marsvin. fåglar har därmed inga problem med c-vitaminbrist men ändå viktigt att tillföra i maten då och då.
C-vitamin är vattenlösligt, vilket gör att om fåglarna får i sig mer än vad dom behöver försvinner det ur kroppen med urinen. Sedan är det också viktigt att veta att det finns fler källor till c-vitamin än frukt vilket inte är den allra bästa kosten för våra små dun (men som många tycks välja att ge)
det finns c-vitamin i Blåbär, Broccoli, Brysselkål, Chili (röd och grön), Groddar, Grönkål, Hjortron, Hallon, Jordgubbar, Kokt potatis, Kronärtskocka, Kål av alla slag, Körsbär, Morötter, Nypon, Nässlor, Paprika, Persilja, Rädisa, Rödbeta, Röda vinbär, Sparris, Spenat, Svarta vinbär, Tranbär och Tomat.
Det finns alltså en rad olika mer nyttiga varianter vad gäller c-vitaminer till våra undulater än just frukt som är ett mer dåligt val till dom som kan leda till fetma, socker omvandlas till fett som också kan leda till tumörer då tumörer lever på fett o.s.v

viktigt att veta är att skall man ge av frukt till sina fåglar skall man enbart ge det då och då och inte överdriva givorna av frukt.