2013-09-15 17:25 #0 av: JohannaN

Att ge sina undulater kokt ägg som en del av den varierade kosten är ett tips då ägg är en väldigt bra näringskälla för våra fåglar, här tas upp mer om det.......

Kokt ägg en super bra näringskälla för våra undulater som en del av den varierade kosten. Ge då och då.

Som näringskälla kan ytterst få livsmedel jämföras med äggets innehåll av nyttigheter för oss människor men också för våra älskade fåglar. Kokt ägg är bra att ge dom små liven som en del av den varierade kosten och är super att ge till häckande par genom hela häckningen.
Från ägget kommer fåglarna inte få i sig något kalcium eller någon C-vitamin men i övrigt innehåller det i stort sett varenda essentiellt näringsämne, dessutom med en bra fettsammansättning och suveränt bra proteinkvalité. Ägg är en viktig naturlig källa till D-vitamin eftersom det finns så få naturliga D-vitaminkällor. Undersökningen visar också att ägg innehåller höga halter av E-vitamin, A-vitamin, B-vitamin och Folat precis som våra undulater behöver. Förutom sitt höga vitamininnehåll är ägg mycket rika på antioxidanten selen samt innehåller järn, zink och jod.

många tror att gulan i ägget är kycklingen men så är inte fallet och där med är våra fåglar inga kannibaler om dom äter kokt ägg. Gulan är nämligen maten till embryot när det växer i ägget så även vitan.

Har man en väldigt sjuk fågel som behöver stödmats är äggulan ett väldigt bra alternativ, det som är viktigt i det hela är att lägga i ägget i upp kokt vatten en stund så det blir väldigt, väldigt löskokt så att man blir av med bakterier och dylikt, man låter sedan ägget kallna och där efter tar man en barnspruta och suger upp gulan och ger en liten droppe i taget till sin sjukling ungefär 4-5 droppar av gulan vid varje stödmatnings tillfälle tillsammans med antingen ett bra uppblött pellets så som harrison's bird food som blir som en gröt i uppblött form eller handuppmatnings mix för ungar.
Ägg är också något som är bra att ge till sina fåglar som har fettlever eller problem med levern då svavlet i ägget är bra för levern.

Tänk på att vid häckning hålla koll på så att det häckande paret inte blir för häckningsivriga när ni ger dom ägg då för mycket protein kan göra så dom kastar ut ungar och vill börja med en ny kull. Tänk på lagom som i allt annat. 

servera ägget färskt är alltid det bästa då det annars lätt blir dåligt.