Häckning

Vad Som händer När Man Handmatar ungar!

2013-09-15 00:01 #0 av: JohannaN

Många tror att lösning att få undulatungar tama är att ta ungarna från föräldrarna och handmata dom själv men detta medför enbart problem och bör enbart göras om det uppstår problem så som en hona dör mm. här tas upp mer om vad som händer när man handmatar ungar....

Vi kan inte ersätta fågel föräldrarnas matning vad gäller ungar. Man bör enbart rycka in om inte föräldrarna klarar uppgiften.

Att ta ungarna från sina föräldrar i tron om att hand tämja dom bättre är inte att rekommendera. Man bör bara handmata i allvarliga eller desperata situationer där fågelmamman eller fågelpappan dör. Men oftast klarar hanen eller honan av den uppgiften helt själv med lite stöttning från uppfödaren som hjälper till om inte ungarna är tillräckligt matade/fulla i krävan.

Att Hand mata ungar är tidskrävande, tröttsamt, svårt och jobbigt!

I den mat föräldrarna stöter upp finns det olika sorters bakterier som är viktiga för ungarnas utveckling och immunförsvar. Och det kan vi aldrig ersätta på konstgjord väg så handmatning och att ta ungarna från sin mamma är inget att rekomendera alls.

Att handträna ungarna kan uppnås jätte bra genom att hantera ungarna från holken två gånger varje dag under 10 till 15 minuter samma tid varje dag för att inte stressa honan och alltså behöver man inte ta dom från föräldrarna för att uppnå detta resultat.Ungarna lär sig också att vara en fågel med föräldrarna och lär sig av föräldrarna hur man skalar fröna o.s.v
 
handmatade ungar får inte alls samma immunförsvar som föräldrar-uppfödda ungar då dom inte får i sig av de olika sorters bakterier som är viktiga för deras utveckling vilket gör dom kännsligare för sjukdomar.

Nykläckta ungar lider oftast brist på K-vitamin då de har med sig begränsad mängd från ägget. Ungar som blivit handmatade från dag ett om man inte vet om det kan bristen orsaka blödningar.Vitamin K hjälper blodet att levra sig.

Candida albicans en mögelsvamp som angriper luftvägarna och matsmältningssystemet som är väldigt vanligt hos handuppfödda ungar då vi människor kan ha det på våra händer som i sin tur drabbar ungarna.

allt som allt är det alltså bättre att låta fågelföräldrarna få ta hand om uppgiften att mata och ta hand om sina ungar. För i slutändan är det de allra bästa.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-09-18 21:18 #1 av: Fenix_Chicci

Jättebra att du tar upp detta! :)

Medarbetare på Undulater och Burfåglar

havanaisbus.wordpress.com

Anmäl
2013-09-19 19:57 #2 av: kallepudas

Mycket bra skrivet kramisenLer

Kan tillägga detta med att tämja undulatungar....dom som nu tar en unge för tidigt vinner inget på det...börjar man tam-träningen när fågeln 6-7-8 veckor så blir den minst lika tam som om man tjuvstartat när den var 4 veckor.....

Sett på blocket annonser där bilderna är på undulatungar som är så pass unga så dom inte flyger och som krampaktigt håller sig fast vid handen dom sitter på....säljs som "handtama" viket dom inte är....dom har bara inte kommit på att dom är fåglar & så fort dom lär sig det så flyr dom! Det är när dom flyger iväg som man bör börja vinna fågelns förtroende för där sker det på deras villkor.

Jag hoppas verkligen ditt inlägg kramisen bidrar till att folk slutar med dessa dumheter om det inte är krisläge i form av dödsfall på föräldrarna.


 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.