2013-09-08 00:26 #0 av: JohannaN

paprikan en välsmakande, nyttigt och välkommet tillskott i fåglarnas varierade kost, en oemotståndlig godis för dom små liven......

Paprika är mums tycker fåglarna.

Paprika, Grossum är en sort inom arten spanskpeppar. I gruppen finns storväxta varianter i olika färger och med starkare och svagare smak. Paprikan börjar alltid som grön och när den senare mognar skiftar den färg till gul, orange eller röd. Smaken kännetecknas av att genomgående vara betydligt mildare än hos andra frukter från spanskpepparsläktet. Kärnorna, som ofta rensas bort, har starkare smak än frukten i övrigt.
Paprikor kan vara gröna, röda, orangea, gula och mer ovanligt, vita, regnbågsfärgade (mellan olika mognadsstadier) och lila, beroende på när de odlas och den specifika sorten.
Jämfört med gröna paprikor har röda paprikor mer vitaminer och näringsämnen och innehåller antioxidanter, caroten samt c-vitamin. Paprikan och särskilt då röd innehåller också E-vitamin, B6, B9, folsyra och mangan, även A-vitamin. Paprikan är bakteriedödande, samt är bra för fåglarnas blodtryck och cirkulation.

Att ge sina fåglar av paprika som en del av den varierade kosten både ner riven och ihop blandat med deras frön men också av självaste paprika fröna är bra och väldigt nyttigt. Det är inte många fåglar som kan motstå frestelsen av goda paprika frön, man kan ge av både röd, gul, grön och orange paprika men allra bäst är den röda.

tänk på att Paprikor oftast är väldigt besprutade så bäst är ekologiska eller egenodlade.