Foder

Att göra egna godisstänger till sina fåglar!

2013-09-07 23:52 #0 av: JohannaN

Godisstänger finns i varje djuraffär och webbshop för djur, dessa är väldigt onyttiga för våra fåglar, här kommer tips på hur man kan göra sina egna stänger till fåglarna som blir mycket nyttigare och billigare än dom man köper.......

godisstänger från djur affären är inte något bra att ge sina fåglar, därför är det bättre att ge egengjorda.

Att köpa godisstänger eller crackers som det också heter i zoo-affärer och zoo-webbshoppar är inget vidare bra undulatgodis då det oftast innehåller honung och annat fett som i längden inte alls är bra för våra små befjädrade vänner.
Därför kan man göra sina egna stänger vilket är så mycket bättre än dom köpta. Man kan också slänga i lite vad man vill i sina egna så som grönsaker, örter, olika sorters frön, pelletspulver mm. vilket gör stängerna nyttiga och ger härlig sysselsättning för fåglarna utan att göra dom överviktiga. Dessutom innehåller dom egengjorda mycket nyttigheter samtidigt som dom är goda för fåglarna att äta. Men viktigt att tänka på är att inte ge det för mycket eller för ofta utan ge stängerna som en del av den varierade kosten och inte överdriva. 

du behöver:
Bär som dina undulater gillar, undulatfrö och frön av olika sort, harrisons pellets, örter och även grönsaker eller annat, bara fantasin sätter gränser men viktigt att man inte har på något som är giftigt för fåglarna, en träpinne, gärna en gammal av tvättad fröstång eftersom den går lätt att hänga upp i buren, smörgåspapper eller bakplåtspapper och så klart ugnen.

gör så här:

1. Ta hallon, björnbär eller andra goda bär från frysen, och tina upp dem i en liten skål i mikron eller låt dom få tina upp under natten/dagen. Det behövs inte så mycket bär.

2. Sen mosar du bären med en sked, gaffel, eller stavmixern.
Man blanda sedan i undulatfrön men kan även ha i andra frön samt majs, ärtor, grönsaker, örter mm. blanda allt så att det blir en lagom mängd torr och blöt röra. Man kan även blanda med lite vitaminpulver, pellets som man krossar och rör i röran.

3. lägg ut bakplåtspapper på en plåt eller galler, lägg i lite av röran på pappret i samma form som träpinnen, lägg pinnen uppe på, mer röra ovanpå och på sidorna och så tryck till lite och forma röran efter pinnen.

Sedan är det dags för Torkning:
Sätt in dom i ugnen. och sätt ugnen på 60-75 grader med Varmluft och låt frö-stängerna vara där inne i ca 1 timme. Känn efter så dom är klara annars låt dom vara inne lite till.
Låt dom lufttorka och sedan är dom klara för servering.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-09-08 13:12 #1 av: [etsan]

Jättebra! Har dock ingen undulat, men testade till mina hamstrar och oj vad de gillade det!

Anmäl
2013-09-09 00:23 #2 av: [NinaCrown]

Min ena fågel älskar godisstänger, men är lite sisådär med grönisar, så tänkte testa att göra stänger med grönsakerna han är lite tveksam till och se om de uppskattas mer då Skrattar

Anmäl
2013-11-03 09:34 #3 av: cookiedough101

Om man inte har varmlufts ugn?

Anmäl
2013-11-03 13:04 #4 av: JohannaN

då borde det gå lika bra utan men annars kanske du kan be familj eller vänner att få låna deras ugnGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.