Annons:
Etiketterallmänt-om-undulaterbeteenden-hälsa-skötselmat-utfodringhäckningutfodringfakta-om-undulaterartikel
Läst 6893 ggr
JohannaN
8/24/13, 6:03 PM

En varierad kost är A och O i ett undulatägande!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2

Genom tiderna har fodret till våra älskade tamfåglar varit under all kritik och det har lett till att tamfåglarna haft brist på både vitaminer, mineraler, kalk, jod mm. vilket gjort dom sjuka i bland annat överviktiga, leverproblem o.s.v. att man ger en varierad kost till sina undulater är väldigt viktigt, här tas upp mer info om det.......

maten är A och O i ett fågel och djurägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom mer oftast inte är av bra kvalité! utöver den vanliga fröblandningen kan man även lägga till då och då andra frön av olika sorter så som Gräsfrö, Havre, Korn, Råg, Sesamfrön, tistelfrön och vete samt också att ge undulaten en så varierad och bra kost som möjligt.

Lika viktigt som det är för oss är det för dom. Undulater i det vilda äter mer än hundra olika frösorter både torra och i olika groddnings faser samt gräset som växer upp av fröna och även annat dom finner på sina nomad vandringar, även insekter och där får dom i sig allt dom behöver, det får dom absolut inte i en bur i Sverige, därför måste vi hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidant, proteiner, kolhydrater, salter, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk.

Tipset från Roslagstull är att man skall ge dom en till två teskedar frön per mål där fröna inte bör överstiga 20 % av undulatens kost och där resterande 80 % bör vara mer av olika örter, bär, grönsaker, groddade frön, blötlagda frön, oldade skott, baljväxter och någon gång då och då frukt både i bare och ihop med fröna som man kan hacka ned och blanda ihop med fröna om undulaterna är kräsna av sig. Man kan också köpa olika sorters pulver från hälsokostbutiken så som nyponpulver, korngräs pulver, vetegräs pulver, alfa alfa pulver m.fl som man rör ihop med dom blötlagda fröna, nyttiga och bra.
Glöm inte när sommaren vankas att naturen bjuder på ett mumsigt och gratis skafferi av olika nyttigheter så som grässtänger, maskrosblad+blomma+frön, kirskål, våtarv, groblad+stänger m.fl var noga att ta reda på vad som är giftigt och inte giftigt för undulater innan man ger något i från naturen eller annat man ger.

Helt fri tillgång på mat via foderkoppar eller fröautomater och en begränsad rörlighet gör att fåglarna inte gör av med den energi som den får i sig via maten. Även om fågeln spenderar mycket tid utanför buren så flyger den inte sådana sträckor som i det vilda vilket gör att energin som blir över lagras i form av synligt och osynligt fett så som lipomer (fettumörer) och fettlever.

Många djurägare tror att ett djur instinktivt vet hur mycket och vad de ska äta men tyvärr är det inte alltid dom kan eller vet det, djur även fåglar är lika ”dumma” som vi människor och om dom får valmöjligheter väljer de att sortera ut det godaste vilket väldigt sällan är det nyttigaste och får de fri tillgång på mat äter de nästan alltid för mycket.
Kosten blir många gånger allt onyttigare ju äldre djuret blir. Fåglar är inget undantag. Många fågelägare tror att fåglar alltid måste ha fri tillgång på någon typ av foder, vanligtvis frö. Så är alltså inte fallet, undantag är dom som häckar sina fåglar.
Ingen papegoja, parakit eller finkfågel i det vilda har en stor skål full med mat framför näbben dygnet runt. Istället är det en tidskrävande procedur att söka föda. Vanligtvis ger sig flocken iväg en stund på morgonen och en stund på kvällen för att leta efter mat. Där mellan ägnar sig fåglarna åt andra aktiviteter. På samma sätt kan man utfodra sina fåglar två gånger om dagen, man kan också göra foder-sök och låta fåglarna leta efter sin föda, foder-sök innebär att man gömmer frön och annat på olika platser och med olika material så som halm, pappersremsor ect.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 4/14/23, 11:08 AM av JohannaN
Annons:
Awoma
11/2/15, 9:32 AM
#1

Mycket viktig info, bra skrivet :D

Upp till toppen
Annons: