Annons:
Etikettsjukdomar
Läst 13763 ggr
JohannaN
2013-08-19 17:29

Att låta sin älskade undulat få somna in!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

När är det dags att låta sin älskade fågel få somna in? Det är en svår fråga då fåglar är så svåra att avläsa när dom blir sjuka då dom döljer detta en lång tid och hur går det till dessa frågor plus lite till tas upp i denna artikel.....

Att göra en cermoni för sin fågel och begrava den är något som kan underlätta sorgen när man fått skiljas från sin bästa vän.

Att vara djurägare innebär för många att man oundvikligen ställs inför det svåra beslutet att avliva inte bara ett djur, utan en familjemedlem. Helst vill vi alla att våra älskade fåglar stilla somnar in av ålder, men detta är tyvärr inte fallet för de flesta fåglar, många har obotlig smärta, eller lider av andra orsaker så som tumörer av något slag och då ligger ansvaret hos djurägaren att fatta det tunga slutgiltiga beslutet att låta sin fågel somna in.

Oavsett anledningen är det en stor sorg för matte eller husse som måste ta farväl av sitt älskade dun som funnits där vid deras sida. Det är lika svårt och tungt varje gång och att fatta ett beslut om avlivning är oerhört svårt men det är också ett beslut av kärlek till en vän och familjemedlem.

När man väl har fattat det tunga beslutet åker man då in till sin veterinär som då utför avlivningen på ett bra och smärtfritt sätt.

Detta sker på olika sätt hos olika veterinärer

- Det finns ett medel som heter Zoletil som många veterinärer använder sig av innan avlivning sker. Zoletil är ett medel som dämpar oro och ångest och har en lugnande effekt genom att blockera nerurotransmittorer i hjärnan. Ger muskelrelaxation och fungerar som ett antiepileptikum. När veterinären gett en droppe Zoletil till fågeln som då blir lugn och avslappand ges avlivningsvätskan allfatal i hals venen eller i levern och fågeln somnar lugnt och stilla in.

- I vissa fall sövs fågeln först ner med narkos gas i samband med avlivningen.

- Det finns dom djurkliniker som erbjuder sig att komma hem och göra en avlivning av sitt djur. Detta är något man kan fråga veterinären om när man ringer.

Ibland måste man avliva sin fågel i all hast då den lider och inte klarar av en transport till veterinären, många kan tycka att dom fysiska metoderna för avlivning är brutala och ohumana men när de utförs på rätt sätt av personer som kan så som t ex jägare som kan vilket sätt som är mest skonsamt för ett djur att dö på kan de dock vara både snabbare, mindre smärtsamma och mer praktiska än andra alternativ. Tänk då på att personen måste veta hur man gör för att det skall gå till på rätt sätt!

Men i första hand rekommenderas att man vänder sig till sin veterinär för att få hjälp.

Tänk på att vi sörjer alla på olika sätt och det finns inget som är rätt eller fel. Alla reagerar på olika sätt men att få sörja är viktigt och inget man skall skämmas för. Människor i ens omgivning kan ha svårt att förstå hela sorgearbetet när det gäller djur detta av okunskap eller rädsla. Men strunta i dom och tillåt dig att sörja. Det är bättre att det kommer ut än att man håller det inom sig.

Djur har en tendens att sätta sina älskade spår i våra hjärtan och vi har upplevt så mycket med våra fåglar och där det finns mycket minnen kvar efter att dom fått somna in.

Att begrava sin fågel kan vara en del av sorgearbetet men tänk då på att det endast får ske i ens egna trädgård. Annars måste man be kommunen om lov först.

Vill man inte begrava sin fågel kan man be veterinären ta hand om djuret, man kan också be att få sin fågel kremerad och få hem askan, detta kan kosta extra utöver avlivningen.

Till sist tänk alltid på vad som är bäst för fågeln, lider fågeln på något vis låt den få somna in. Försök att inte vara självisk, ju snabbare ett beslut fattas desto bättre för fågeln. Är man osäker tar man kontakt med sin veterinär och åker in med fågeln för en bedömning, veterinären kan sedan hjälpa dig i det svåra beslutet att låta sin allra bästa fågelvän få somna in. Att få frid.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 2023-04-14 10:48 av JohannaN
Annons:
[Daniela1983]
2013-11-04 19:22
#1

Bra artikel och den gav mig tårar i ögon. 😕

JohannaN
2013-11-05 15:20
#2

tack🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: