2013-05-21 22:10 #0 av: JohannaN

Frisk och ren luft lika viktigt för dina undulater som för dig, en utomhuslevande undulat som får lov att välja mellan att gå ut och in är i regel mycket friskare än en inomhuslevande fågel tack vare den friska luften ute, här tas upp denna så viktiga infon om ren och frisk luft......

Frisk och ren luft är alltid en självklarhet för oss människor men också för våra älskade Undulater. Deras lungor och luftsäckar är oerhört känsliga och deras lungor är uppbyggd på ett helt annat sätt än människans och andra däggdjurs lungor, dom har nämligen ett komplicerat system av lungsäckar. 

En bild på den farliga Aspergillus svampen som lätt drabbar våra undulaters känsliga lungor och lungsäckar om luften är dålig, som också kan sprida sig i resten av kroppen och ställa till problem med dödlig utgång.

Dessa lungsäckar gör att dom kan  ta upp mycket mer syre ur luften och det innebär att dom kan utföra den enorma kraftansträngning som flygning innebär. En undulat har heller inga flimmerhår så som vi människor och däggdjur har och det gör att det då finns en väldigt negativ sida av att kunna ta upp mer syre ur luften då dom kan dra på sig en mängd olika luftburna sjukdomar som sätter sig i lungorna och dom känsliga lungsäckarna. Det kan vara smittoämnen så som Papegojsjukan, Lunginflammation, Fågelinfluensan och andra virus och bakterier som då kan ge lungsäcks inflammationer mm. 

Mögelsporer så som Aspergillus och Candida albicans som är mögelsvampar vars sporer trivs där luften är dålig och i varma, fuktiga och helst mörka miljöer så som i matjord, komposter, husdamm, livsmedel etc. Detta gör att när vi har våra undulater inomhus så måste luften vara bra för dom och man måste se till att dom har ren frisk luft som kan strömma genom deras näsborrar hela tiden genom att vädra ofta och hålla det så dammfritt som möjligt i hemmet. För att slippa förrymda fåglar kan man sätta upp en myggnäts-ram i fönstret medans man vädrar eller en ram med vanligt 12*12 mm maskor så man också kan ha öppet när det är varmare dagar. Tänk på att drag inte är bra för undulater, Ett fönster som står öppet bara på glänt kan ge drag och det kan även så kallade vädringsluckor. Det är för att det blir väldigt koncentrerat luftflöde som strömmar in genom en liten öppning. Ett fönster som står vidöppet ska det vara för att inte vara skadligt för undulaterna.  

Giftfria  gröna växter att sätta i rummet är ett effektivt sätt att få in mer syre i rummet. Det är nämligen växterna som bildar syret i vår atmosfär och så även i ett rum.

Att låta sina undulater stå ute på sommaren i sin bur eller en egenbyggd voljär är det allra bästa för dom små liven. där får dom maximalt med syre och dom blir alltid mycket piggare ute än vad dom blir inne då dom får just mer luft i sina känsliga lungor och lungsäckar som strömmar igenom näsborrarna med ett jämnt flöde. 

En utomhuslevande fågel som får lov att välja mellan att gå ut och in är i regel mycket friskare än en inomhuslevande fågel tack vare den friska luften ute. En undulat kan börja vara ute när det börjar bli varmt runt maj månad och graderna är över 15-16 grader och då bör dom vänjas långsamt med att få vara ute, därefter kan dom vara ända fram till slutet av augusti ibland en bit in i september om vädret tillåter det.

Det man skall tänka på om man skall ha fåglarna ute under sommaren är att först se till att ha en stor och stadig bur som är rymningssäker, gärna en egengjord voljär med tillhörande sluss som hjälper till att hålla sina älskade fåglar innanför burens väggar. Man skall också tänka på att det skall finnas ett vind och solskyddat läge där fåglarna kan söka skydd om dom vill det. På buren eller voljären är det bra att också ha dubbla nät som skydd för rovdjur.