Sjukdomar

Sjukdom hos undulat hur yttrar sig det ??

2013-05-20 16:34 #0 av: JohannaN

Det kan vara svårt att upptäcka om man har en sjuk undulat i flocken då den sjuke döljer det väldigt bra då undulaten är ett flockdjur och minsta tecken på svaghet och man blir fångad av ett rovdjur. här tas det upp vilka tecken man skall hålla utkik efter, vad man kan ha i sitt förstahjälpen kitt, länk till en lista med fågelkunniga veterinär mm.......

Här är en klassisk sjuk fågel som inte har långt kvar i livet, hon har inte ätit sin mat utan sitter bara apatiskt och sover på sjukburens botten. Denna fågel vid namn Kvittra blev bara 8 månader gamla.

undulaten kan bli sjuka precis som vi, om undulaten inte längre är livlig och aktiv, är den sjuk, tecken på sjukdom är bl a lös eller missfärgad avföring, uppburrad matt fjäderdräkt, matta ovala ögon eller att fågeln andas med öppen näbb. Sitter fågeln uppburrad på bur-botten är det väldigt långt gånget i sjukdomen. Även extremt mycket nysningar kan vara tecken på att något inte står rätt till då undulatens luftvägar är väldigt känsliga då dom inte har det flimmerhår som vi människor har så åker allt dom andas in raka vägen ner i lungorna och luftsäckarna. En fågel som är kladdig på huvudet är också något som man kan håll utkik efter då det är ett tecken på att den har kräkts och då innefattar det nästan alltid en kräveretning eller en kräv-inflammation. 

Det man också kan hålla utkik efter är om ett undulatpar som varit väldigt tajta eller undulatkompisarna inte längre vill veta av den sjuke och lämnat den i sticket på ett sätt dom inte gjort tidigare är det också ett tecken på sjukdom då undulaterna uppfattar en svag och sjuk individ snabbare än vad vi gör så det är ett säkert tecken på att något inte står rätt till. I det vilda är en sjuk fågel en fara för flocken och det gör att den sjuka stöts ut eller att fågeln försöker dölja sin sjukdom in i det längsta. 

Sjukdomsförloppet kan vara mycket snabb och därför skall veterinär kontaktas omgående och då helst skall man vända sig till en fågel kunnig veterinär! Finns inte det nära till hands kan man åka till någon lokal veterinär som då kan med djurkliniken Roslagstull ha telefonkontakt under tiden då dom är specialiserade på just fåglar. När behandlingar sätts in på fågeln/fåglarna är det noga att man rengör bur/omgivning.

Att regelbundet väga sina undulater och föra anteckningar om det är ett bra sätt att få reda på hur dom mår. Undulater är individer och alla har olika idealvikter. När man väger dom kan man också samtidigt känna hur dom känns i hullet.

Man skall också alltid tänka på att ha god hand hygien när man håller på med fåglarnas foder då vi kan bära smitta på våra händer som då fåglarna kan utsättas för. 

Tänk på att alltid ha nya fåglar i karantän minst 3 veckor men gärna mer.

Att ha ett eget apotek med olika preparat är bra och kan i många fall hjälpa till att förebygga men veterinär till den okunniga är alltid det bästa. 

mycket av det som beskrivs nedan kan du finna på denna sidan att köpa eller be att köpas in http://www.undulatshopen.se/apoteket/

man kan ha följande i sitt fågelapotek hemma:

Blodstopp det bästa att ha hemma är Alunstift finns receptfritt på apoteket om man skulle klippa för långt in i en klo eller ett lite mindre blödande sår.

- Bomullstussar Att stoppa och rengöra blodiga sår med om fågeln blivit skadad.

- Ivermectin som är mot kvalster och parasitangrepp som tar det mesta om man har många fåglar eller tar in många fåglar i sin besättning.

Axilur ett avmaskningsmedel som tar dom flesta invärtes parasiter eller Harkaverm som tar både spolmask och tagelorm.

Probiotika som är bra att ge både före och efter en antibiotika kur för magen.

Avisafe som är ett bra desinfektionsmedel som är bra till fåglarnas omgiving.

Harkanker som man kan ge som är mot Trichomonas-parasiter.

Guardien Angel som är ett preparat som man ger till sjuka fåglar men ej i samband med antibiotika.

-  Sminksvampar För dom som har uppfödning om man har oturen att få spretare i kullen så kan man använda det som ett utmärkt spjäll-stöd för benen så dom växer korrekt.  

Träkol Ifall fågeln svalt något giftigt kan man ge detta blandat med lite vatten i en barnspruta som första hjälpen.

- Värmelampa Värmelampa är av yttersta vikt när det kommer till våra sjuka fåglar, fåglar förlora snabbt värme och då spelar värmelampan en stor roll så fågeln slipper fokusera på att vara sjuk och istället fokusera på att bli frisk.

här är en lista på fågelkunniga veterinärer i landet: http://www.skoldpaddormedmera.se/undulaterveterinarer.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-05-20 17:03 #1 av: JohannaN

På bilden nedan är det babyliss och Raven som är sjuka. båda två är döda idag.

BabyLiss hade på en och samma gång: 
- Ospecifik lunginflammation dubbelsidig.
- Lindrig luftsäcksinflammation (aerosacculitis) 
- Vid mikroskopisk undersökning påvisades stas i lungan samt ospecifik lunginflammation. Lungorna var flammiga (vita och röda) och den vänstra främre luftsäcken var vitaktig till färgen.

- samt hon hade också svampen megabacterios. Alla dessa sjukdomar gjorde så hon fick ett sådant pösigt utseende och hon avlivades hos veterinären dagen efter att fotot togs.

Raven hade megabacterios svamp och avled samma natt som fotot togs.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-05-22 00:15 #2 av: JohannaN

dessa fåglar vid Namn Lorelei och Kramisen dog till följd av den smittsamma megabacteriosen som härjade i flocken. Kramisen led också av Aspergillus svamp i kroppen efter att ha levt i väldigt dålig luftmiljö, svampen växte och härjade i kroppen vilket ledde till leversjukdom som på grund av sin rundhet inte gjorde saken bättre samt Lipomtumör.


Båda fick somna in och flyga till hirs-himlen.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-05-22 00:32 #3 av: JohannaN

Undulathonan Shelly dog till följd av både Aspergillus svamp och megabacterios. Här får hon värme och trygghet av vaktelhonan Lady. Shelly fick kort efter det att kortet togs somna in.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-05-22 00:57 #4 av: JohannaN

Undulathonan Cassandra insjuknade vid två års ålder av en misstänkt Fransk fjäderfällning från veterinärens sida vilket förbryllade då dom inte brukar insjukna så i vuxen ålder av just detta. Hon fick viktminskning, tunn fjäderdräkt och återkommande bakterie och svampinfektioner. Hon kunde inte flyga det sista utan ramlade ner ofta på bur-botten då fick hon somna.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.