Annons:
Etikettsjukdomar
Läst 23480 ggr
JohannaN
2013-05-19 19:39

Tumörer hos undulater!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 4
Förhandsgranskning av bild 2 av 4
Förhandsgranskning av bild 3 av 4
Förhandsgranskning av bild 4 av 4

Tumörer är väldigt vanliga hos undulater. I takt med aveln som inte alltid har varit så genomtänkt har tumörer börjat uppkomma både här och där, här tas upp dom tumörer som uppstår hos undulaten samt symptom mm........

Tumörer har tyvärr blivit en allt vanligare dödsorsak hos undulater. En av orsakena är hård och okontrollerad avel. Eftersom man inte vet varför det är så vanligt med tumörsjukdomar i äggstockar och testiklar på undulater, är det svårt att också förebygga hormonrubbningar. Undulater är känsliga för fett, de är inavlade och de har genetisk benägenhet för tumörer. Tumörer älskar fett och undulater som lätt blir överviktiga av olika orsaker har lättare att få tumörer. 

Dom vanligaste tumörerna på undulater är
gumpkörteltumör, lipom, njurtumör och testikeltumör, äggstockstumör. här under kommer en beskrivning av dom olika tumörsorterna. 

testikeltumörer och äggstockstumörerär mycket vanliga tumörsjukdomar på undulater. dessa sitter relativt djupt inne i kroppen upp mot ryggraden. man ser inga symptom på fågeln utan det är effekterna av tumören man ser. Om tumörerna växer ut mot ryggen, kan de trycka på nerverna som går ut från ryggraden till benen. Det orsakar förlamning i varierande grad av ett eller båda benen. Många fågelägare tror att undulaten brutit benet när de ser att den inte kan stödja på benet. Andra vanliga symptom är svullen buk, svårt att flyga, tung andning och svårt att passera avföring. Vid testikeltumörer eller äggstockstumörer produceras ”fel” hormoner vilket kan ge upphov till brun och överväxt vaxhud hos hannarna medans honorna kan få blå vaxhud och bete sig precis som en hanne.  

Gumpkörteltumör gumpkörteln är en körtel som sitter på ovansidan av stjärten. Den producerar ett sekret som papegojan ”smörjer” på fjäderdräkten. Tumörbildning i gumpkörteln är relativt vanlig på undulater. Eftersom fjädrarna döljer körteln brukar tumören inte synas förrän den blivit relativt stor eller om den börjar blöda. En del fåglar biter dessutom på tumören och plockar bort fjädrarna runt den. 

njurtumörerkan symptom från njuren uppstå, till exempel gikt, där urinsyra (en avfallsprodukt som utsöndras via njurarna) samlas i lederna eller de inre organen.

hypofystumör Denna tumör är relativt vanlig. Orsaken till tumörbildningen är okänd men man tror att ärftlighet spelar en stor roll i uppkomsten av sjukdomen. Symptom: Med tanke på att tumören är belägen i hjärnan kan den orsaka många olika symptom beroende på vilka ämnen den producerar och vilka centrum i hjärnan den trycker på. Vanliga symptom är övervikt, förhöjda blodsockerhalter, utstående ögon, andningssvårigheter, epilepsiliknande anfall, blindhet, balanssvårigheter, huvudlutningar och förändrade ruggningscykler.  Behandling: Eftersom undulater är små fåglar är det svårt att diagnostisera sjukdomen med hjälp av "vanlig" röntgen eller andra rutinundersökningar. Vanligtvis ställs diagnosen med ledning av symptomen och att andra orsaker utesluts samt självfallet via obduktioner. 

Myom och fibrosarcom Fibrösa tumörer, så kallad bindvävs fibrom eller "Myom" godartade och fibrosarcom som är elakartad är vanliga i sällskapsfåglar. Det är ganska lätt tumörer att upptäcka och kan helt enkelt visa upp som en ovanlig bula på huden, eller det kan finnas ett par fjädrar som sticker upp på ett konstigt sätt på fågelns kropp. Myom och fibrosarcom visas oftast på vingar, ben, korsningen av näbben och ansiktet, halsen och bröstbenet. Fåglarna som oftast berörs är undulater, parakiter, kakaduor och aror.

Elakartad hudcancer Denna form av cancer uppstår vanligen på huden på huvudet, på och runt näbben, på ögonlocken och runt sekret körteln på stjärten. Det är oftast undulater, nymfparakiter och kärlekspapegojor som drabbas. Även om alla arter kan påverkas. Vissa faktorer som gör huden mindre hälsosamma, såsom vitaminbrist och upprepade hudskador kan göra fåglar mer mottagliga för denna typ av cancer.

Lymfom/ Lymphosarcoma Många fåglar utvecklar även cancer i lymfsystemet. Hos ett friskt djur är lymfsystemet en viktig del av kroppens immunsystem och försvar mot virus och bakterier. Lymfoid vävnad finns normalt i många delar av fåglarnas kropp så som lymfkörtlar, lever, mjälte, mag-tarmkanalen och huden. Om maligna celler (elakartade cancerceller) invaderar dessa vävnader kallas denna cancerform lymphosarcoma. Om cellerna är godartade går den under namnet lymfom.
** Lipom är en fettumör som är mycket vanlig hos undulater och också så vanlig att en hög procent av undulaterna har det i större eller mindre mängd på grund utav kosten men den är också vanlig hos rosenkakaduor, kakaduor, rosellor, amasoner och nymfer. Dessutom har vissa fåglar som undulater och rosenkakaduor en genetisk benägenhet för bildande av fett-utväxter. Den är i stort sätt alltid godartad men kan bli stor och utbredd. Lipom brukar man hitta på bröstet eller buken men kan uppstå på flera ställen i kroppen. Det ger inga specifika symptom mer än att det kan ändra fågelns kroppsform som hindrar den från att röra sig och flyga.
Fetma är den vanligaste orsaken till fettumörer, tillsammans med E-vitaminbrist.Hos undulater ackumulerar/ökar/samlar vanligen fett på sig. Deras kroppar lagrar fettet och det börjar med att lagras i levern, därefter under huden, men kan leda till tillväxt av tumörer. 
Lipom på bröstet kan irritera fågeln och orsaka att fågeln biter och tugga på det områden där lipomet finns som leder till sår och blödningar. Vävnaden inuti stora lipom kan också dö vilket leder till bakteriell infektion som så småningom kan sprida sig i kroppen och orsaka skador på inre organ, såsom lever och njurar. Dessutom kan lipom beroende på deras storlek och läge också orsaka fysiska hinder t.ex. Lipom som växer nära kloak/rumpan kan stoppa fågeln att passerar urin och avföring.
Behandling **Ett blodprov utförs hos veterinär för att bedöma omfattningen av leverpåverkan och om någon av de andra viktiga organ som njurar är skadade. I blodprovet kollas också efter antal röda och vita blodkroppar och också utvärdera för att se om lipomet har ett nekrotiskt (ruttnande) centrum vilket innebär att fågeln kan vara i fara för allvarlig bakteriell infektion. En fet slö fågel med lipom bör också testas för tyreoideadysfunktion som är ett hormon som har många effekter på hjärtat och kärlsystemet. 
Den bästa behandlingen är en hälsosam kost och mycket motion, för att få ner din undulats lipom.
Allt eftersom deras vikt minskar, bör tumören också minska i storlek. Vad du kan göra direkt för att förbättra din undulats kost är att övergå till en hälsosam frö mix om det finns en tillgänglig.
Det innebär att man skall finna en fröblandning som inte skall ha en hög fetthalt med höga kalori frön så som solrosfrön, safflor, hampa mm. och istället ge av hälsosama frön, exempelvis gräsfrön, hirs, och kanariefrön gärna med en fröblandning där kanariefröna är mest utav och gärna 40%. Ökad vitamin E och biotin i kosten kan också hjälpa.
Genom att blötlägga fröna i vatten i 24 timmar och servera eller lämna de fuktiga fröna att gro är något som är super att ge en fågel med lipom. När fröet har börjat växa innehåller det högre i protein och fiber, och lägre i fett, än mogna frön, det är också viktigt att ge dom mer av proteinet och mindre av fettet då undulater behöver en lite större andel protein i sin kost för att kunna känna sig mätta. Det är också viktigt att utfodra undulaterna med en varierad kost med olika örter, bär, grönsaker och gröna skott av olika slag. Har man svårt att få fåglarna att äta av den nyttiga maten kan man lura i dom det genom olika röror ihop med fröna. Motionen är också super viktig för alla fåglar men framförallt en fågel med lipom.

Operation är en av dom vanligaste sätten att ta bort tumörer på på undulater och andra arter. Med innre tumörer är risken för förblödning under operationen oftast mycket stor särskilt på mindre arter då fågeln är så liten så oftast klarar sig inte fågeln. Yttre tumörer kan vara möjliga att ta bort, framför allt om man upptäcker dem i tid. Problemet är ofta att tumören hunnit bli stor och utbredd och det kan vara svårt att få bort den i sin helhet vid operationen. Kosten är alltså av största vikt för en fågel med lipom.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: