2013-05-19 14:00 #0 av: JohannaN

Jodbrist även kallad struma hos oss människor är något som kan finnas hos undulater precis som vi särskilt om dom enbart lever på en frödiet, här kommer lite fakta om det......

Fåglar och främst undulater är mycket känsliga för jodbrist och en enbart frö-baserad kost leder till sjukdom. Sköldkörteln är det organ som drabbas när det inte finns tillräckligt med jod i kroppen. Jod behövs när sköldkörtelhormon ska bildas och brist leder till minskad produktion. 
Den del av hjärnan som styr tillverkningen får då signaler om att det råder brist och signaler sänds till sköldkörteln att producera mera. Cellerna i sköldkörteln producerar då förstadierna till det färdiga hormonet men eftersom jod saknas kan processen inte slutföras.

Hjärnan får då inga tecken på att hormon bildas och fortsätter att skicka signaler till om ökad tillverkning. Vad som sker är då att sköldkörteln ökar i storlek och förutom rena symtom på hormonbrist ger själva storleken problem. Den trycker på röstorganet och ger upphov till ett karakteristiskt ljud vid andningen.
Sköldkörteln hos undulater är normalt ca 3 mm långa, men kan utvidgas till mer än en centimeter.


Hormonbrist
När sköldkörtel börjar svälla börjar andra organ i kroppen också gå i otakt, eftersom sköldkörteln inte får rätt mängder sköldkörtelhormon, tyroxin kan en rad olika symptom inträffa så som ett pippande eller väsande ljud och hård andning som är det mest klassiska symptomet där fågeln kan ses hålla huvudet upprätt för att underlätta andningen men också trötthet och långsam ämnes-omsättning i kroppen vilket bland annat kan leda till fetma eller avmagring, spy upp mat, bli kladdig i fjäderdräkten på huvudet, och magra av, torr, flagnande hud, förtjockning och förändring av vaxhuden (näsan på fågeln), depression, svårigheter att svälja, hud och fjäder avvikelser, tål stress dåligt och reproduktiva svårigheter. I svåra fall kan en fågel utveckla en svullnad på halsen i området av sköldkörteln som då kallas struma. 
tillståndet kan kompliceras av sekundära invasion av bakterier och svamp. Om den lämnas obehandlad kan den leda till döden genom kvävning.


Behandlingen är att man tillsätter jod i till exempel dricksvattnet under en period då sker det en klar förbättring hos fågeln, Då sjukdomen har pågått en längre tid och fågeln har börjat få problem med att behålla maten, så är prognosen mer tveksam.

Att förbättra dieten är också viktig. Jod-rik mat man kan ge är kokt ägg (ekologiska) att blanda i röran då och då och kelp-pulver en liten nypa strödd på maten någon gång då och då samt jodsten att hänga i buren.

Tala alltid med en veterinär om du tror att du har en fågel som har jodbrist, att självbehandla är inte att föredra då för mycket jod kan ge upphov till allvarliga sjukdomsproblem. 


Överdosering orsakar

Överdosering ovanligt. Kliniska symptom samma som vid jodbrist.


Finns i

Kelp, alger, joderat salt, jodstenar för undulater finns att köpa här:
http://www.undulatshopen.se/sepiaskal-och-kalkstenar/mineralsten-med-jod.html

Att ge mycket hirs är inte bra eftersom hirs innehåller så kallade goitrogener vilka hämmar jodupptaget, alltså viktigt att ge en förbladning som innehåller mindre av hirs eller har en bra fördelning med andra fröer. bäst är en fröblandning med störst andel kanariefrön.


Dålig mat att ge sin undulat vid struma är
brysselkål, broccoli, blomkål, grönkål, hirs, kålrabbi, linfrön, rädisor, vitkål (notera att dessa livsmedel, möjligtvis med undantag för hirs är nyttiga men vid sköldkörtelproblem kan de förvärra tillståndet om de konsumeras i stora mängder och då i icke-tillagat tillstånd).


Ett kanontips i från en kvinna
 Det finns ett receptfritt preparat på apoteket som innehåller jod i koncentrat. Detta medel ger man i vattenskålar en till två droppar i vatten en gång i veckan, det får inte ges outspätt! Resten av veckan ges av jodsten i buren. Medlet heter Nyodex.


En del info funnen här


http://pets.thenest.com/thyroid-illness-parakeets-11812.html

http://www.merckmanuals.com/pethealth/birds/disorders_and_diseases_of_birds/nutritional_disorders_of_pet_birds.html

http://nilesanimalhospital.com/files/2012/05/Iodine-Deficiency-Goiter-in-Birds.pdf