Bur & inredning

Uv-ljus nödvändigt för undulaternas hälsa!

2013-04-26 17:07 #0 av: JohannaN

Solen ljus är superviktigt för våra fåglar men när dom vistas utomhus får dom inte i sig av uv-ljuset och behöver då hjälp med att få i sig det. Fåglar behöver mycket mer ljus än människor. här tas upp mer om det.....

Fåglar behöver rätt ljus för att hitta och analysera. Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas ute någon gång eller bara vissa perioder under året är att verkligen att rekommendera och då införskaffa en uv-lampa som avger uvB. 
Fåglar behöver rätt ljus för att hitta och analysera föda, att identifiera flockmedlemmar, för att upptäcka rovdjur och andra faror i sin miljö, att reglera dagliga cykler så som sömn, när det är dags att äta, och att reglera säsongscykler så som när det är dags för att häcka eller migrera till andra ställen, även för att reglera sitt endokrina system som är ett organsystem hos olika djurgrupper. Endokrina systemet är fågelkroppens system för hormonutsöndring. 

Ljuset hjälper också fåglarna med matsmältning, immunförsvaret och för att dom skall hålla sig friska, att få en fin fjäderdräkt och där färgerna på fjäderskruden blir skarpare och framträder bättre. Fåglar behöver mycket mer ljus än människor och för inomhuslevande fåglar är det inte tillräckligt för dom med vanlig enkel belysning utan dom behöver hjälp att få till sitt dagliga behov av solljus/dagsljus.


Får dom inte tillräckligt med uvb-ljus kan detta leda till letargi vilket innebär onormal psykisk trötthet och ork att hålla sig vaken, svårigheter att äta då maten inte ser rätt ut. men det kan också orsaka rädsla då det blir svårt för fågeln att identifiera objekt och upptäcka faror, det kan också skapa aggression då dom inte kan läsa av flockmedlemmar, även stress och även strödd häcknings reproduktion. 


Fågelns belysning skall helst följa dagsljuset ute och placering är avgörande för ordentlig belysning och detta gör man genom att placera uvb-ljuset några meter från buren, För att efterlikna solljuset palcera uvb-lampan uppe på buren och på sidan men där den inte är direkt ovanför. I naturen flyger fåglarna in och ut ur direkt solljus och dom tillbringar mycket av sin dag i det filtrerade ljuset av trädets skuggor. Det är viktigt att ge områden både inne i och ute ur buren för att fågel också skall få en skuggig del att kunna vara på.


UvB är en nödvändig del av den process där vitamin D3 bildas i huden hos människor och djur. Vitamin D3 har som uppgift att reglera kalcium balansen i kroppen. vitamin D3 omformas av levern och njurarna till D-vitamin som lagras i skelettmuskulaturen och fettvävnaderna. Detta hjälper också cellernas tillväxt och nervsystemet i kroppen. Dom viktiga vitamin d3 som fåglar annars tillgodogör sig från solstrålar får dom alltså i sig genom en uvB-lampa. 


Viktigt att tänka på

Det också är viktigt att tänka på att solstrålar som går genom ett fönster blir filtrerade och vilket i sin tur inte ger någon effekt, det hjälper alltså inte att ha buren vid ett fönster. Att ha en timer är bra till lampan då den ser till att lampan följer årets ljusperioder. Lampan skall vara tänd minst 10 timmar om dagen. 

Den svenska grossisten Imazo säljer en fågellampa som Arcadia tillverkar. Lamporna finns både som ljusrör och som lampor som passar en vanlig lampsockel. Lampan skall inte hänga närmre än 45-60 cm från fågelns favoritsittpinne samt att det skall finnas en plats i buren där fågeln kan komma undan från ljuset.

Utevistelse på sommaren är super

På sommaren skall man försöka ha dom ute så mycket som möjligt så dom får massor av underbart naturligt ljus i sig, det är det bästa för dom. Se till så det finns en skuggig plats för dom att dra sig undan på och se också till att buren står säkert och tryggt så den inte välter, voljär är ännu bättre med en tillhörande sluss så inga rymningar sker.


Info funnen här


https://mickaboo.org/confluence/download/attachments/1179693/light.pdf
http://www.halsosidorna.se/Dvitamin.htm
http://www.halsosidorna.se/Dvitamin.htm
http://birdsupplysales.ashopcart.com/catalogue.php?cat=63
http://birdsupplysales.ashopcart.com/catalogue.php?cat=63
http://birdsupplysales.ashopcart.com/catalogue.php?cat=63

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-04-26 21:53 #1 av: MimmiH

Bra initiativ. Jag vill bara förklara att UVB-ljuset gör så att fåglarna bildar vitamin D3 så att de lättare kan ta upp kalk ur födan.

Det är viktigt att lampans UV-ljus även ger UVB och inte bara UVA så att fågeln kan bilda vitamin D3.

Lampan eller lysröret ska hänga rakt ovanför fåglarna så att de inte blir bländade. Följ lamptillverkarens rekommenderade säkerhetsavstånd från lampan till fåglarna. Sitter lampan för nära kan det ge ögon- och hudskador.

Kan du ändra till detta i din artikel kramisen?

Anmäl
2016-02-20 16:38 #2 av: Undis

Vart kan man hitta Uv-lampor? Hur vet man om dom ger UVB-ljus?

Anmäl
2016-02-20 16:41 #3 av: kallepudas

Här finns det och varenda djuraffär kan ta hem dessa åt dig.

http://www.pwss.nu/home.php?cat=612

Anmäl
2016-02-22 23:32 #4 av: Aquila-e

För mig är problemet att fixa en armatur. Att hänga i taket går ej för mig. Att ha över buren går ej heller då dem sitter på lekträd under dagarna helst på grenarna högst upp där det är ca 5-10cm till taket!

Har hört om vissa som sätter uv lampa i vanlig skrivbords lamparmatur? Men vet ej om det funkar? Det låter onekligen farligt med ögonskador om man vinklar fel så då är det extra svårt för mig att fixa efter hur vi har det här hemma :(

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.