Annons:
Etikettsjukdomar
Läst 21164 ggr
JohannaN
2013-04-13 17:35

Fettlever en Vanlig sjukdoms bov hos undulater!

Levern är alla levande varelser filter och renhållare och är därför mycket utsatt, den tar också hand om alla gifter. Fettlever är en ämnesomsättningssjukdom som ofta drabbar undulater och är mycket allvarligt även om det inte behöver vara dödligt, här tas upp mer om det......

Fettlever uppkommer på grund av att fågeln får för lite motion, fel kost med enbart frödiet och för feta frön. men det kan också bero på genetiska anlag, gifter, papegojsjukan, infektioner, vitaminbrist och särskilt hos vuxna honor kan brist på vitamin B2 (Riboflavin) orsaka fettlever så även brist på Koalin. 

Levern spelar en avgörande roll i många av kroppens funktioner på så väl människor, djur och fåglar. Utan en lever, kommer kroppen att dö. Otroligt men levern är en av de få av kroppens organ som kan läka och regenerera (återbilda, förnya), om de får rätt stöd.

En av leverns huvudsakliga jobb är avgiftning eller avfallshantering. Antingen förvandla giftiga ämnen så andra organ, som huden och njurarna kan ta bort dem eller hantera giftiga ämnen själv.
Levern producerar ungefär hälften av kroppens kolesterol. Resten kommer från mat. Behövs kolesterol för att göra hormoner och galla, det är en komponent i varje cell i kroppen. Levern reglerar sköldkörtelfunktionen genom att konvertera sköldkörtelhormon. Det tar bort andra hormoner som produceras av kroppen när de har slutfört sitt arbete. Om de inte togs bort, skulle kroppen blir sjuk och så också fågelkroppen. 

Galla som produceras i levern är nödvändig för fett matsmältningen.
Gallan bryter ner fett i mindre kulor, och är ett stöd i absorptionen av fettlösliga vitaminer t ex omvandlar karoten till vitamin A och är inblandad i absorptionen av kalcium. 

Hos vissa fåglar lagras galla i gallblåsan. De flesta papegojor har inte gallblåsa, men vissa kakaduor och nymfer har. Levern omvandlar fett till energi och även om essentiella fettsyror måste erhållas från kosten tillverkar levern andra fettsyror från protein och sockermolekyler. Den omvandlar även oanvända kolhydrater och proteiner till fett. 

Protein består av kombinationer av olika aminosyror. Levern syntetiserar aminosyror till albumin och andra proteiner som behövs för att behålla sina egna strukturer och processer. Den förvandlar oanvända aminosyror till glukos och sedan till fett, vilket levern sedan lagra.

Levern bryter också ner aminosyror till glukos, den tar kemiskt bort det amingrupp i en process som kallas deaminering. Andra proteiner som den producerar innefattar urea (som utsöndras i urinen), blodproteiner såsom koaguleringsfaktorer, protrombin och fibrinogen, som är substanser som är nödvändiga för att hjälpa till att stoppa blödningar.

Levern producerar också det antikoagulerande ämnet heparin, vilket hjälper till att förhindra att blodet levrar sig i blodkärlen. En lever som inte fungerar väl kommer inte att kunna producera koagulationsfaktorer, så fåglar med nedsatt lever har ofta problem med blödningar. Levern lagrar glykogen, vitaminerna A, D, B12 och järn.

Mycket av skulden för fettlever läggs på ensidig frödiet men sjukdomen är mer komplicerat än så. Flera faktorer bidrar till fettlever. Några av dessa är skador från gifter, undernäring, överskott av kolhydrater, överskott och fel sorts fetter i kosten, kolin och biotinbrist, brist på motion, för mycket kalorier, övervikt samt thyroiddysfunction, steroid administration (från aktuella salvor eller hormoninjektioner), stress (stresshormonet kortisol stimulerar aptiten vilket leder till överätande).

I fångenskap är fåglar inte särskilt aktiva. De har inget behov av att söka efter föda för mat och de har inget behov av snabb tillgänglig energi för att upprätthålla energi för födosök eller att tittar efter rovdjur. viktigt att veta är att oanvända kolhydrater omvandlas till fett och lagras för framtida användning. Alltså är också att tänka på att för fåglar i fångenskap finns det sällan någon framtida behov av dessa lagrade kolhydrater och i själva verket kommer samma kost som orsakade dessa kolhydrater att lagras och ge mer kolhydrater för liknande förvaring. 

Stillasittande fåglar på hög kolhydratrik kost blir alltså feta. Kolin är en B-vitamin som är nödvändig för korrekt metabolism av fett. Utan kolin fastnar fett i levern och problemet är ett faktum varför man inte kan tjata nog om hur viktigt det är med ett bra b-vitaminpreparat som innehåller alla dom b-vitaminer kroppen behöver.  

symptomen 
En orkeslös fågel, depression, dålig fjäderdräkt, förvuxna klor, näbb, bruna märken på näbben, gå ner i vikt, få svullen buk och få svårt att andas, även fetma, diarré . Fågeln blöder lätt om den skadar sig då blodet har svårt att koagulera samt att urarter och urin får en färgförändring till gult eller grönt, men det finns ytterligare ett symptom och det är en hjärnsjukdom från leversjukdom som orsakar kramper, muskeldarrningar och ataxi.

Diagnos

man diagnostiserar sjukdomen hos en veterinär som gör en undersökning utan på för att se och känna om levern är förstorad men också röntgar och tar blodprov för att fastställa om dom har fettlever. Undulater är kända för att bli överviktiga och då allt som ofta drabbas av fettlever.

Behandlig
Laktulos används för att minska ammoniaknivåer i blodet, retardera absorptionen av toxiner från mag-tarmkanalen, etablera normala tarmfloran, och minska belastningen på levern. Proteinrika kost hos fåglar med leversjukdom utlöser ofta en hjärnstörning som kallas hepatisk encefalopati. Laktulos kan bidra till att förebygga och behandla denna sjukdom om den inte är alltför svår.

kolin och vitamin sätts ibland in för att hjälpa levern metabolisera fett. K-vitamin ges för att motverka problem med blödningar. Mariatisteldroppar för att stödja levern, antibiotika kan behövas men innebär en ytterligare belastning på levern.

Sondmatning, extra värme och vätsketerapi kan behövas för fåglar i kritiskt tillstånd.

Proteiner innehåller mycket kväve som bildar restämnet urea i levern som i sin tur måste föras ut genom urinen. Detta kan medföra att njurarna och levern stressas, så har man en fågel med fettlever, njurproblem/gikt eller leverproblem måste man vara försiktig med intag av protein till fåglarna men ge det som en del av den varierade kosten utan att överdriva som med allt annat då också protein är viktigt för våra fåglar.

avgiftningsmat är Animalisk protein (insektsfoder), baljväxter, broccoli, brysselkål, citrusskal, gurkmeja, hela obearbetade korn, Kokt ägg, kokt ris, mariatistel droppar, mörkt gröna bladgrönsaker, Röd paprika, sparris, valnötter, vitlökspulver (liten mängd) och äggulor.

man förebygger genom en varierad och bra kost med 2 teskedar till 1 matsked frön om dagen för en normalstor undulat - ungar och häckande fåglar behöver mer -  samt också grönsaker, örter, bär och ibland frukt, samt vitaminpullver eller vitamindroppar på maten några gånger i veckan. Det råder delade meningar om hur ofta vitamintillskott bör ges.

Kosten bör ligga på detta vis:

- 40% näringsrika grönsaker 
- 15% frukt

- 10% blandning av frön och / eller nötter (lämplig för arten)

- 15% groddade baljväxter, bönor och frön

- 10% fullkorn

- 10 % animaliskt protein

Fröna bör inte överstiga 20 % av fåglarnas kost resterande 80 % bör fåglarna äta mer av olika örter, bär, grönsaker, groddade frön, odlade skott, frukt både i bare och ihop med fröna som man kan också hacka ned och blanda ihop. 

Att tänka på är att en enbart frödiet med vitaminer på är ungefär som om vi skulle äta chips med vitaminer strödd på chipsen, alltså inte jätte hälsosam för levern!!

Ägg och Ris är en bra källa till protein och kan ges då och då. Fåglar är dom ända levande varelser på jorden som klarar stora mängder kolhydrater i sin kropp. Kolhydrater är det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter och är något som inte skall vara en större del av fåglarnas kost då detta skapar övervikt. Kolhydrater är en energikälla och kommer i stort sett bara från växtriket. frukt, grönsaker och baljväxter innehåller mycket av detta och bör ges sparsamt av för att undvika övervikt. Gräs, örter och annat nyttigt från naturen, samt odlad gräs av alla olika sorters frön som man kan ge sina fåglar innehåller bra olika näringsinnehåll och då också kolhydrater, som då är en av dom bästa sätten att få i fåglarna bra kolhydrater men här gäller också att inte överdriva givan.

Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan på människor kan bara använda glukos som bränsle.

Bröd, flingor, gryn, pasta och ris med stor andel hela korn är exempel på livsmedel som ger en långsam och förlängd blodsockerstegring vilket är bra för kroppen. och det gäller även här att finna en bra balans till sina fåglar.

Kolhydrater är en av de tre energibärarna i maten, de andra två är fett och protein.

Om man skall se på det hela så äter många av våra bur fåglar i det vilda inte en ensidig kost, dom äter varierat så som insekter och mycket annat dom kan finna och mycket olika av allting då det genom årstiderna inte alltid finns samma mat att äta/finna. I naturen är kolhydraterna oerhört viktiga men i fångenskap blir alltså detta en fälla för våra fåglar som inte har alls samma rörelse möjligheter och därför skall kolhydrater ges sparsamt.

Summan av det hela är alltså en nyttig och varierad kost något som är viktigt för levern och att man inte överdriver vare sig fettintaget, proteinintaget eller kolhydratintaget hos fåglarna. Det gäller att fröna inte överstiga 20 % av fåglarnas kost resterande 80 % bör dom äta mer av olika örter, bär, grönsaker och någon gång då och då frukt både i bare och ihop med fröna som man kan också hacka ned och blanda ihop. Även groddade och blötlagda frön är bra två gånger i veckan. Man kan också pulverisera pellets från harrisson birdefod.
Viktigt är också att skaffa en fröblandning där det inte finns med några extrem feta fröer och där också variationen är stor av dom olika fröna också. Här finns en bra artikel att läsa om vilka som är extremfeta och vilka som inte är det som artikeln på www.skoldpaddormedmera.se

Info funnen här:
http://www.holisticbirds.com/pages/fld0502.htm

http://www.djurklinikenroslagstull.se/fagel

http://beautyofbirds.com/liverdisease.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
MimmiH
2013-04-14 10:36
#1

Bra att du tar upp detta hälsoproblem, kramisen. Angående hur ofta man bör ge vitamintillskott så råder det delade meningar om det. En uppfödare med ca 20 års erfarenhet som har friska och långlivade undulater ger aldrig något vitamintillskott. Dock äter de en varierad kost med frön och grönt. De har ständig tillgång på sepiaskal och mineralsten i buren.

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

MimmiH
2013-04-15 10:08
#2

Jag vill även nämna att det är skillnad på frön och frön. Vissa fröer är extremfeta så kallade oljefröer, andra är relativt magra.

Ger man en frödiet utan extremfeta fröer och inte ger för mycket i förhållande till hur mycket de får flyga så samt ger en varierad kost med mycket grönt (sepiaskal och mineralsten i buren) så fungerar det bra vad gäller hälsan.

Längst ned i denna artikel om Fröer och Fröblandningar för undulater finns en lista som visar ungefär hur mycket fett och protein olika fröer innehåller. Jag hoppas kunna göra en lista med fler fröer framöver.

http://www.skoldpaddormedmera.se/undulaterfroer.html

har uppdaterat min artikel om kost för undulater:

http://www.skoldpaddormedmera.se/undulatermat.html

Men kramisen, jag förstår att du vill följa veterinärens anvisningar - lycka till!

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

JohannaN
2013-04-16 23:34
#3

Bra tips Mimmi🙂

jag har nu skrivit i om hur avföringen ser ut vad gäller fettlever i artikeln, nämligen att urarter och urin får en färgförändring till gult eller grönt.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

MimmiH
2013-04-17 09:39
#4

Är du säker på att det inte beror på deras nya tillfälliga diet, kokt  ägg och kokt ris?

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

JohannaN
2013-04-17 20:09
#5

det står i fakta bladet från veterinären att urarter och urin får en färgförändring till gult eller grönt🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

JohannaN
2013-05-17 23:54
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

här är en bild på min undulat Sanny med leverproblem som också tidigare haft kvalsterangrepp på grund utav hans låga immunförsvar i samband med leverproblemen, hans näbb måste klippas ofta och hans näbbhorn är väldigt försvagat, på bilden är precis innan jag skall klippa till den och innan jag var hos veterinären, gjorde alltså inget med den då jag ville visa veterinären hur han såg ut i sin näbb:

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
zebrafink2014
2014-08-06 18:26
#7

Har en fråga, min undulat hane har fått en knöl bredvid höger vinge, vad är det för något? Vart ska jag vända mig?

JohannaN
2014-08-06 18:53
#8

en knöl kan tyda på en fettumör vid namn lipom som är mest troligt då undulater har tyvärr egenskaperna att utveckla sådana, en annan kan vara en tumör av annan sort, ett veterinärbesök vore bra för att kolla upp det🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

zebrafink2014
2014-08-07 01:07
#9

Tusen tack för ditt svar, ska boka tid hos en veterinär:)

JohannaN
2014-08-07 10:36
#10

så lite så🙂 berätta gärna om hur kosten ser ut hos dina fåglar så skall jag hjälpa dig och se om det är något du kanske skulle behöva ändra på där🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: