Sjukdomar

Undulater som plockar sig!

2013-03-30 00:02 #0 av: JohannaN

Fjäderplockning är ett väldigt vanligt problem bland papegojor och det förekommer också bland våra undulater. Det som är vanligast är att det är foderrelaterat men också annat, här tas upp mer om det hela............

En fågel kan börja plocka sig av många orsaker. Fjäderplockning är ett tecken på missnöje med sin miljö eller så kan det vara att fågeln har ohyra. det kan också bero på att ägaren är hemifrån mer, att fågeln känner sig ensam vilket också under stryker vikten av att få ha fågel kompisar och inte bara matte/husse som sällskap men det kan också betyda att den fått en fågelkompis den inte gillar, en dålig kost mm. 

Det gäller att ta reda på orsaken varför fågeln plockar sig, är det ohyra behöver det behandlas och handlar det om fågelns miljö och ensamhet måste man ge fågeln kompisar så är även fallet om ens fågel fått en kompis den inte gillar att skaffa en ny fågelkompis eller 2 till fågelkomipsar, leksaker att sysselsättas med så fågeln glömmer bort att plocka sig. Även stress kan starta fjäderplockning. man bör alltid kontakta veterinär för att ta reda på orsaken till problemet.

När fågeln plockar sig uppstår en endorfin utsöndring som gör att fågeln plockar sig mer, det blir lite som ett beroende det kan alltså ta tid att få fågeln att sluta med sitt beteende men då får man inte ge sig utan fortsätta stimulera fågeln med annat om allt annat är uteslutet i sjukdomsväg först och främst. 

En del fåglar plockar bara dunet, en del bara täckfjädrar, en del alla typer av fjädrar. Det är ovanligt att vingpennor och stjärtpennor plockas men det finns fall med fåglar som inte har en enda fjäder på hela kroppen utom på huvudet. 

Hormonella problem kan göra att fågeln börjar plocka sig och misstänker man plockning i hormonell väg finns det hormonbehandling att prova. En del individer svarar bra på denna behandling, andra sämre.

på undulater är det som allra vanligast att det är kostrelaterat som ligger bakom plockbeteendet. Det gäller alltså att se över kosten och ändra om. 

Vanliga orsaker till plockning vad gäller kosten
B-vitaminerna
ser till att fjädrar, hud och klor håller sig starka och friska samt ser till att förhindra klåda, brist på b-vitaminer ger klåda. Man kan får fåglarna b-vitaminer genom att köpa b-vitaminer i koncentrat för lantdjur eller häst på Granngården eller i hästbutiker, tänk på att dessa skall vara osockrade/osöttad.

A-vitamin
är väldigt viktig för att fågeln skall hålla sig frisk och får fågeln brist kan alltså klåda vara ett symptom. Det menas alltså att det finns otillräckligt med detta vitamin i fågeln vilket leder till grov, fjällande hud och tråkiga trasiga fjädrar är några av dom symptom som uppkommer vid denna vitaminbrist. Denna vitaminbrist orsakar också andra hälsoproblem så som känslighet för infektioner och andra sjukdomar i andningsorganen. Kliande torr hud kan orsaka en fågel att plock.

Proteiner
kan orsaka klåda. Är proteinhalten för låg i fåglarnas kroppar kan det alltså orsaka klåda och problem i fåglarnas kroppar. A-vitaminbrist är vanligt vid långvarigt för lågt proteinintag. När det gäller proteinbristen så är det inte bara för att kosten är bristfällig, utan också på grund av vitamin-A för lagring och transport är defekt alltså väldigt lite av eller inget alls.

omega 3+6 Fågeln får i sig otillräckligt med dom essentiella fettsyrorna dom så kallade omega 3 och 6. - Minskade förhållanden mellan Omega 3 och Omega 6 fettsyror vilket då leder till ömma leder, hudproblem, sköra naglar/klor, fjädrar, ångest, irritation och ökat kolhydrats sug. 

Mineralbrister särskilt kalcium, magnesium, zink, kisel och svavel så dessa är viktigt att dom finns i den dagliga kosten. 

Fibrer brist på fiber i kosten som då gör att toxiner tillåts bygga upp i mag-tarmkanalen vilket skapar vissa hud-reaktioner när kroppen försöker avgifta dessa genom huden. 

Vitamin E skyddar cellmembranen i kroppen och fungerar som en antioxidant i cellerna och förhindrar fett från att härskna i kroppen. Denna vitamin spelar också en viktig roll för att upprätthålla hudens hälsa.

Det är viktig att komma ihåg att alla vitaminer, mineraler, protein, antioxidanter, kolhydrater, fett, enzymer, kalcium, jod mm. samarbetar i fågelkroppen och brist på minsta lilla v dessa kan ställa till oreda i deras små kroppar vilket då kan leda till plockning.
Det gäller alltså att se till att fågeln får just allt det den behöver så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, salter, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk i en så varierad och bra sammansättning som det bara går för en fågel som plockar sig. Mineralerna är minst lika viktiga och får inte glömmas bort. Viktigt att finna ett bra mineralpreparat till dom. Också viktigt att läsa på angående foderlära för fåglarna och allt vad det innebär!

En mer ovanlig form som orsakar plockning hos undulater är Giardia Lamblia. Giardia är en encellig organism, en protozon, som kan hittas hos fåglar och som orsakar sjukdomen giardia. Den lever i tarmarna och kan ibland påvisas i avföringen. Det är en parasit som oftast smittar fåglar men även människor och andra djur.
Den Giardia som smittar undulater kallas Giardia psittcai. Giardia är enligt smittskyddslagen upptagen som en allmänfarlig och anmälningspliktig sjukdom. Smittan finns i tarmen och sprids via avföringen. Parasiten påverkar näringsupptaget och nedbrytningen av fett i kroppen. det som då är karaktäristiskt för denna parasit är just extrem klåda, skinnet på infekterade fåglar ser ofta torrt och flagnande ut. Ofta har fåglarna plockat sig under vingarna, på benen, och ibland även på bröstet. Svårt drabbade fåglar kan också dö av detta, de har också lättare för att drabbas av andra sjukdomar vilket också ibland kan vara en dödsorsak.
Behandlingen sker genom att man använder sig av Avmaskningsmedel och då antingen Axilur eller Flagyl (som innehåller metronidazole) eller Ronidazole preparat, För säkerhets skull bör alla fåglar som kommit i kontakt med en smittad fågel behandlas. Man ska vara extremt noggrann med hygienen under behandling och hålla fågeln isolerad från andra fåglar. 

Svamp kan orsaka klåda och fjäderplockning
Svamparna Aspergillios och Candida albicans kan också orsaka klåda och dessa svampar är väldigt vanliga på våra tamfåglar. Båda svamparna kan alltså angripa huden och mycket svåra att upptäcka och diagnostiserar. vilket gör att det tar lång tid innan problemet upptäcks även för en erfaren veterinär. Dessa svampar behandlas med antifungika (svampdödande medel) och ett av dessa medel heter Itrafungol som man ger 5-10 mg/kg en eller två gånger per dag i en månads tid ibland under hela fågelns liv. Samt ser över och eventuellt ändrar kosten så svampproblemen inte uppdagas igen och för att hjälpa fågeln att få i sig allt den behöver. 

Tristess, tråkig miljö
Otillräckliga aktiviteter som finns för sällskapsfåglar i bur kan orsaka att ens fåglar vänder sig till sina egna fjädrar för underhållning. Våra fåglar får allt som oftast spendera alltför mycket tid i sina burar (särskilt om buren är för liten för en papegoja att röra sig fritt i den) eller att det inte finns leksaker för fågeln att underhålla sig med. Ju mer tid en fågel tillbringar i buren, desto större skall buren vara och då gärna voljärsmått!

Brist på uvb-ljus/solljus
Fåglar i det vilda får en daglig dos av solljus och att kunna njuta av solen. Om de hålls i mörka inomhus-miljöer kommer våra fåglar sannolikt att bli deprimerade och kan då vända sig till sina fjädrar och då uppstår fjäder plockning. I solljus finns dom viktiga vitamin D3 som omvandlas till bilda vitamin D i fåglarnas och alla levande varelsers kroppar. Så det är av yttersta vikt att se till att fåglarna har uvb-lampa när dom vistas inomhus och gärna låta dom vara ute under sommartiden, gärna i en voljär.

Fåglar som plockar sin partner
Hos visa arter kan också fåglarna plocka sin partner på grund av överdriven kärlek, när det gäller detta så kan fjäderplockningen bli intensiv och fåglarna kan inte flytta på sig på grund utav att buren är för liten och inte har en chans att komma undan om fågeln vill det. så viktigt med utrymme när det gäller fåglar som plockar sin partner.

Behandling vid stress och för att lugna plock beteendet
Lugnande medel, sömnmedel och tricykliska antidepressiva medel kan ibland skrivas ut för att hjälpa fåglar som plockar sig. Även klådstillande medel. Ett av dessa medel är Atarax.

Tänkvärt
Man kan hjälpa en fågel som plockar sig genom att smörja in aloe vera gel på dom ställen där fågeln är torr eller sårig på men också spraya då och då med en kork aloe vera juice iblandat samt också kan man ge det i vattnet då och då en halv kork till en liter vatten eller 6 ml i en vanlig vattenkopp för fåglar. Aloe vera juice innehåller många viktiga vitaminer och mineraler men också antioxidanter mm. som man eftersöker på en fågel som plockar sig.

Infon funnen på dessa sidor

http://www.birds-online.de/gesundheit/gesgefieder/federrupfen_en.htm

http://www.multiscope.com/hotspot/featherpicking.htm

http://www.holisticbirds.com/pages/dietfeather0801.htm

http://www.multiscope.com/hotspot/featherpicking.htm

http://www.multiscope.com/hotspot/featherpicking.htm

http://www.beautyofbirds.com/featherplucking.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-04-04 06:07 #4 av: Gwydion

Oj, vad gör man åt att undulaten plockar sig. Tänker på att det inte beror på ohyra eller annan sjukdom. Och att fågeln har tillgång till aktivering?

Anmäl
2014-03-15 17:26 #5 av: JohannaN

B-vitaminer är en av orsakerna till plockning då brist leder till torr och tråkig fjäderskrud som då kliar. B-vitaminerna stimulerar bland annat deras ämnesomsättning, immunsystem och celldelning men ser dessutom till att fjädrar, hud och klor håller sig starka och friska. Brist på olika B-vitaminer kan leda till olika sjukdomar hos våra fåglar samt att dom hjälper också till att skyddar mot miljögifter samt hjälper bland annat fåglarnas kropp att ta upp energi ur maten och bryter ned fett, kolhydrater och proteinVilar huvudet i handen
När fågeln plockar sig uppstår en endorfin utsöndring som gör att fågeln plockar sig mer, det blir lite som ett beroende det kan alltså ta tid att få fågeln att sluta med sitt beteende om ens aldrig men det som är viktigast är att fågeln till en veterinär för att kolla upp orsaken till problemetGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.