Sjukdomar

Viktigt! Fransk fällning (polyomavirus)

2012-06-19 11:30 #0 av: drutten2

Läs denna information om ungar tappar sina vingpennor och inte får tillbaka dem alls eller ser missformade ut, eller om de ser eller har en vuxen fågel som inte kan flyga ordenligt och har oregelbundna vingpennor som inte växer ut ordenligt.

Det kommit många förslag om vad som kan tänkas ligga bakom det hela: genetiska orsaker, smutsig miljö, dåligt foder, skadedjur med mera. Idag vet man att det är ett virus som är orsaken.

Anmäl
2012-06-19 11:34 #1 av: drutten2

Länkar till olika informationssidor:

http://www.soth.se/undulater/fransk_fallning/12

http://www.avianweb.com/polyoma.html


Anmäl
2012-07-02 09:32 #2 av: MimmiH

Cecilia Trägårdhs (Fågelkliniken) artikel om polyomavirus som bl a kan förorsaka fransk fällning:

http://www.fagelkliniken.se/index.php/faglar/sjukdomar/12-polyomavirus

Anmäl
2012-11-11 21:09 #3 av: JohannaN

vad jag hört finns det två varianter av fransk fällning.

så här skirver en fågel uppfödare med 60 års erfarenhet om saken:

Från veterinärt håll hävdas att det är ett virus och därmed punkt. men så är icke fallet. det finns virus varianten som är mycket ovanlig och den andra är den näringsrelaterade varianten, den näringsrelaterade varianten har alltid med att göra att föräldrarna inte är uppmatade ordentligt med en varierad kost och gör att ungarna får brister som gör att dom inte kan utvecklas ordentligt. den näringsrelaterade varianten drabbar endast ungar.

från min hemsida: http://www.fagelfenix.n.nu/om-oss ett virus kan inte behandlas av antibiotika så kroppen måste själv ta hand om problemet. all behandling blir understödjande för att stärka fågeln. tyvärr är viruset resistent mot många rengöringsmedel men klorin och virkon S dödar efektivt viruset. i övrigt överlver viruset länge och klarar även stark hetta. isolera alla sjuka fåglar som uppvisar symptom och ge det lång tid. misstänker man en död fågel i sin besättning kan man ta en död fågel till veterinären som kan ta blodprov och sekretprov för att finna viruset.

 

lite från mig :)

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2015-03-11 16:22 #4 av: Biird

Hjälp!!!

Mina undulat ägg kläcks om en vecka, och nu fick jag reda på att hanen och honan är bärare av fransk fällning! Vad kommer att hända? VAD SKA MAN GÖRA?!!!!!

Anmäl
2015-03-11 18:52 #5 av: JohannaN

inte alls roligt för digVilar huvudet i handen

Det som är viktigt för dig nu är att inte fortsätta avel på dessa eller ungar och att du noga under stryker för eventuella köpare att inte heller dom skall avla på dom.

Fransk fällning är tyvärr en märklig virussjukdom som smittar undulater vid tre veckors ålder, även andra arter bär på det. det så kallade polyomaviruset i sig är relativt ofarligt och har oftast med att göra med immunförsvaret än av aggressiviteten hos virusetGlad
Man delar upp det i två grupper en Budgerigar Fledgling Disease (BFD) som då är polyomaviruset samt French Moult som då är Fransk fällning. polyomaviruset
(BFD) är en mer akut sjukdom med högre dödlighet och fransk fällning har ett mer smygande förlopp med framförallt störd fjädertillväxt.

Mer som är viktigt att tänka på är dessa grejer:

- Det är väldigt viktigt att du håller en stressfri miljö runt föräldrarna och ungarna och stör så lite som möjligt utöver när du rengör boet då det är stress som är en av faktorerna att utlösa det hela, häckning är en stress i sig som kan vara en utlösande faktor.

- ser till att få till en bra och näringsriktigt kost för paret och för ungarna och för polyomavirus drabbade samt fransk fjäderfällnings fåglar är det mycket viktigt med en bra och varierad kost med alla komponenter med i kosten.

- noggrann rengöring av holk när det är städdags och hålla så rent som det bara går och att inte häcka några andra par under två häckningssäsonger, låter alltså alla fåglar vila från häckning i två häckningssäsonger nu när du vet att det finns i din flock och omgivning.

- Isolering av visade sjuka individer och en omedelbar desinficering av de saker samt ytor och burar där häckningen sker, detta gäller också mat- och vattenbehållarna, icke-porösa leksaker samt släng dom och sittpinnar, är det grenar släng dom eller om möjligt elda upp dom. Dammsuga och städa ur allt damm, sand, underlagsmaterial och mat från holken samt häckburen när allt är klart med häckningen. Upprepa varje dag i fyra veckor. Använd t.ex. Virkon-S eller motsvarande då viruset är svårt att få död på.

om du upplever att några ungar drabbas så kan man ta det då vad man kan göra med dom drabbade, finns en hel del man kan göra för att underlätta för domGlad men kosten, stressfritt och noggrann rengöring är av yttersta vikt samt inte avla något mer på par eller ungar samt drabbade besättningar kan i princip bli helt smittfri om man låter fåglarna vila under två häckningssäsonger.

fråga på om det är något du undrar överGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2015-03-13 09:51 #6 av: Pinglanpinglan

Hmmm...... Då jag köpte Engelsmannen för ett par veckor sedan hade jag att välja på flera hanar som uppfödaren plockat in från sitt fågelhus. Hans bror saknade helt långa vingpennor, i övrigt såg han väldigt fin ut. Jag tänkte i min okunskap att han förmodligen höll på att rugga, men vad jag förstår så fäller de knappast alla stora samtidigt. Kan brorsan varit drabbad av fransk fällning tro? Och vad innebär det för våran klumpeduns med välutvecklad fjäderdräkt?

Anmäl
2015-03-22 19:09 #7 av: Biird

tack för svaret!

Anmäl
2015-03-22 19:12 #8 av: Biird

När ska man börja städa i holken?  Min yngsta är 1 dag gammal och min äldsta 9 dagar, och så har jag två där emellan, ingen ny på g :) Har inte städat någon gång hittills borde jag börja redan idag eller är de för små?...

Anmäl
2015-03-22 19:29 #9 av: JohannaN

städar gör du när ungarna är utflugna ur holken och inte vill vara där i merGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2015-03-22 20:40 #10 av: Biird

Men det står att man ska städa regelbundet då ungarna blivit större, ska man göra det?

Anmäl
2015-03-22 21:01 #11 av: JohannaN

glömde helt bort detLipar jo, du kan städa holken regelbundet när du ändå skall byta underlaget i holkenGladTummen upp

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2015-03-22 21:03 #12 av: JohannaN

 Pinglanpinglan det är nog ingen fara, dom kan rugga alla dom långa fjädrarna samtidigt, så tror inte du behöver vara oroligGlad har dom växt ut igen vingpennorna??Glad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2015-03-24 08:26 #13 av: Pinglanpinglan

Jag vet inte, jag valde den med full fjäderdräkt.. ;-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.