Beteenden, hälsa & skötsel

Vad säger din fågel?

2008-09-08 13:51 #0 av: Nikka

Fåglar är duktiga på att kommunicera. Kommunikationen börjar redan i boet när ungarna kläcks och vill ha mat av sina föräldrar. Förutom en god kommunikation med varandra som innehåller läten och kroppsrörelser, så har fågeln ett språk som vi människor kan tyda.

Det är ofta som vi människor inte besvarar fågelns kommunikation på rätt sätt.
Här är en liten ordlista att tänka på nästa gång din fågel piper och kluckar eller rycker sina fjädrar.

Stöter upp föda, Knixar med huvudet och rör på halsmuskulaturen:
Din fågel försöker berätta att "jag vill mata dig". Denna gest betyder att du är favoritpersonen och vill ge dig något gott. Fåglar stöter upp maten till sina ungar och sin partner. Så att få detta erbjudande ifrån sin pippi är en speciell sak. Första gången min grå jako försökte tvinga på mig mat backade jag undan lite små äcklad. Men när jag sedan lät henne ta ett kex ur min mun gipa blev hon överlycklig.

Fågeln putsar sig:
Ungefär som det låter. Fågeln håller på att göra sig ren. Men en fågel putsar sig endast om den mår bra och känner sig säker. Om den sedan putsar dig så betyder det att den tycker om dig!

Gnider näbben mot en pinne, oftast sittpinnen: 
Har ingen speciell betydelse mer än att näbben är smutsig. Kan ses ofta efter fågeln ätit något kladdigt. Typ frukt.

Burrar upp sig och skakar på fjädrarna:
Betyder oftast att fjädrarna har hamnat på fel plats. Kanske för att du gosat med den och rört till det. Men oftast kan man säga att den snyggar till sig, ungefär som vi borstar håret.

Slår med båda vingarna mot ryggen:
Då säger din fågel "ge mig mer utrymme"

Stjärten viftas från sida till sida:
Betyder att din fågel är glad och på bra humör.

Stjärtpennorna är vitt utspärrade:
Fågeln har starka känslor. Kan betyda både att den är på bra humör men kan även betyda att den är arg.
Huvudet sänkt och framåtböjt samt fjädrarna burriga på halsen:
Din fågel försöker berätta att den vill bli kliad. Vissa fåglar kan även dra i dig eller dina kläder. Ibland puttar de även på din hand för att direkt stoppa ned huvudet i marken.

Rycker eller plockat sina fjädrar:
Den visar tecken på stress, sjukdom, ohyra eller trisstes och måste tas på allvar! Vissa fåglar kan rycka bort alla sina fjädrar. Slutar din fågel inte att plocka sig så bör man uppsöka veterinär.

Mata mig:
Om din fågel lutar sin kropp i horisontellt  läge, håller vingarna utåt från kroppen och samtidigt skakar på sig när den stirrar på när du äter, så betyder det att den tigger.
Den vill smaka en bit av vad du äter. Oftast om man inte bjuder en lös fågel på nått i denna stund så brukar de försöka ta för sig ändå.
Det är så fågelungar tigger mat av sina föräldrar. Det har ni troligen sett på nått natur program på tv. Extremt sött.
Det är under denna stund som man kan testa att ge sin fågel nya slags mat då den är mer benägen att prova.

Förutom dessa så har man ju den bästa biten.

Fågelläten:
Alla fåglar har sina egna kvitter. Oftast kan man märka att ljuden låter lite annorlunda beroende på vad det gäller. När din fågel ser dig på morgonen, komma hem från jobbet, servera mat etc. så brukar dom oftast ge ut olika läten som låter lika varje gång.
Vissa sjunger och visar sig glada till musik. Vissa för ett rejält oljud när man duschar dom medan andra njuter och kvittrar lite gladare.

Skapad av zickan

Anmäl
2008-09-09 12:35 #1 av: Nikka

Superbra att jag fick hjälp med den här artikeln, tack Zickan! Måste genast lyssna bätte på mina fåglar när de gör något ;)

Anmäl
2008-09-09 23:01 #2 av: zickan

:-).. kul att jag kan hjälpta till lite. Jag har ju inte undulat eller vet så mycket om dom. Varit inne på att skaffa men har hela tiden åkt på massa djur ifrån en viss zoo affär. Men de har gått i konkurs nu. Kanske blir två undulater i framtiden.

Jag har haft en av de bästa tränarna i fågelspråk som varit min grå jako "Jacko"
Gjorde man fel så skrek hon bet till  eller kunde sura i flera dagar.  Var en enmans fågel som blev så sur på mig att hon en hel dag bytte ägare till min pappa när vi var på semester på gotland. Allt för att jag fick klätra upp i en gran och tvinga ned henne.  Då var hon arg.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-09-10 13:01 #3 av: Nikka

Haha! Härlig fågel ;)
Jag skulle faktiskt kunna tänka mig nån lite större fågel, en litentyp papegoja... men det får vänta. Mamma har satt stop för mer djur för tillfället. (Eftersom jag fortfarande bor hemma).

Men det är kul när de har sånna där speciella personligheter. En av mina undulater, dem tamaste, han är en sån där man skulle sakna sjukt mycket om han gick bort. Han ska jääämt vara med. Hans bur står i mitt rum, som är en bir från ytterdörren men så fort han här att nån kommer in så börjar han skrika och skriker tills någon kommer in och hälsar. Och ser han att någon kommer in med en tallrik mat, eller bara har något mataktigt i handen (macka, banan osv) så blir han skogstokig, Då börjar han tugga på gallret för han vill komma ut och smaka. Och hör han att min syrra är utanför min dörr så börjar han ocskå skrika tills hon kommer in och snackar med honom.

Anmäl
2008-09-11 20:30 #4 av: Jojsan

Intressant artikel :)

Anmäl
2008-09-11 22:20 #5 av: zickan

#3 ja det är sådana fåglar man mins.

Jag ska försöka köpa tillbaka jacko senare när  det är mer liv och rörelse här hemma.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-09-11 22:47 #6 av: Sweelin

Mycket bra skrivet! :D

Anmäl
2008-10-21 21:45 #7 av: Michiis

Bra Artikel :D , ska ta hjälp av det här när jag skaffar undulat och ska förstå vad min undulat menar :P .

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.