Övrigt

Innan du skaffar din undulat

2009-01-06 09:50 #0 av: cat-malou

Det finns många sätt att bli med undulat, själv blev jag övertalad av en väninna att ta över hennes hona eftersom hennes hane precis hade börjat prata och de var rädda att han skulle sluta om han hade sällskap. Detta var i början av 80-talet så ni som reagerar och menar på att det inte alls är så kan ju tänka på att man faktiskt inte visste bättre på den tiden.

 Det vanligaste är väl annars att man beslutar sig för, förhoppningsvis ett väl övertänkt beslut, att man vill köpa en liten kompis. Men vad behöver man tänka på innan? Här har jag listat några viktiga saker.

  • Har jag tid? Jag skulle vilja påstå att ju färre undulater du har och ju tamare du vill ha dem desto mer tid behöver du ägna åt dem. I motsats till vad en del säger så finns det ingen lag men dock en föreskrift (Djurskyddsmyndighetens Författningssamling DFS 2005:8 Saknr L80) som säger att djur som i naturen lever i flock bör hållas i flock även i fångenskap. Om man som människa kan ge dem samma sällskap, dvs kontakt dygnet runt, så får man alltså hålla dem ensamma. Men en ensam undulat blir inte bara uttråkad, den blir också otrygg eftersom djur i en flock hjälper varandra att hålla koll på om det är rovdjur på gång och är de ensamma kan de ju aldrig slappna av helt.
  • Har jag råd? Tyvärr så tänker man väl oftast bara på om man har råd att köpa bur, inredning och fågel men det som man egentligen bör tänka på är framtida kostnader dvs mat, strö, vitaminer, veterinärbesök, försäkring mm
  • Har jag plats? Enligt lagen måste buren vara minst 70 cm lång, 60 cm hög och 45 cm djup. Om du har flera undulater så ska varje undulat ha minst 0,04 kvm bottenyta. Men det är ju faktiskt så att ju mer utrymme desto bättre för fågeln. Visst bör fågeln få komma ut och flyga i rummet men buren är ju trots allt deras hem där de måste tillbringa tiden när du inte är hemma.
  • Har jag kunskapen? Alla kan inte veta allt och när det gäller undulater så blir man aldrig fullärd. Det finns massor att lära och om du frågar 10 olika personer om en sak så kommer du troligen att få 10 olika svar, då gäller det att tänka efter själv vad som verkar vettigt och vad som passar dig själv. Vissa grundkunskaper bör du ju skaffa dig innan du skaffar fågeln, t ex storlek på bur, vilken mat, tecken på vanliga sjukdomar medan andra kunskaper om t ex häckning och utställning bara är viktigt om du tänker ägna dig åt det.
  • Står jag ut? Undulater smutsar ner, tuggar på allting, för en massa väsen och kräver uppmärksamhet. Det blir smutsigt runt buren och du måste dammsuga dagligen. Har du fåglarna friflygande så kommer de att tugga på tapeter, gardiner, krukväxter (då gäller det att man inte har några giftiga växter hemma), böcker, ja allt möjligt och omöjligt. Om du försöker föra ett normalt samtal i ett rum med undulater så glöm det, ju mer och högre du pratar desto mer och högre kvittrar undulaterna. Om du sitter och äter något så är det självklart att undulaten ska vara med och smaka, diskar du så kan det mycket väl tänkas att undulaten vill duscha under kranen osv.
  • Har jag andra husdjur? Visst kan man få höra om eller se bilder där en liten undulat sitter på huvudet på en katt eller hund. Jättegulligt, javisst! MEN tänk på att katter och hundar i grunden är rovdjur och deras natur är att jaga och äta andra smådjur. Det kan gå bra 99 gånger men vem vill komma hem den hundrade gången och upptäcka att det enda som återstår av pippin är lite fjädrar? Undulater är sällskapliga och bör helst få bo i det rum där man vistas mest men detsamma gäller ju katten och hunden. Och att hela tiden behöva vara på sin vakt så inte katten smiter in i rummet där man har sina fåglar är inte kul heller.
  • Har jag resten av familjens samtycke? Även om det är du som sköter om fågeln och den bor på ditt rum så kan det vara ganska irriterande för den som inte själv är intresserad att höra på en undulat hela dagarna.
  • Finns det allergier i familjen? Har ni problem med allergier eller astma så bör ni nog inte skaffa någon undulat. Undulater har nämligen ett speciellt damm i sin fjäderdräkt som gör dem extra svåra för allergiker att ha i närheten.Bilder efterlyses för artiklar!

 Av cat-malou, bild Sweelin

Anmäl
2009-01-06 17:49 #1 av: Nikka

Mycket fin artikel! Tack cat-malou

Anmäl
2009-01-06 18:02 #2 av: Sweelin

Jätte bra artikel!Glad

Anmäl
2009-01-06 18:37 #3 av: cat-malou

#1#2 Bra om ni är nöjda. Är det något som ni känner att jag har glömt så påpeka det gärna.

Artikeln är inte tänkt att täcka allting men att ge ett litet hum om vad man kan behöva tänka på.

Anmäl
2009-01-06 21:33 #4 av: Sweelin

När det gäller undulater och andra djur, så har jag läst någonstans att kattens saliv och päls kan vara giftig för fågeln, men jag vet inte om detta är sant?

Anmäl
2009-02-05 20:24 #5 av: Hopi

#4: Jag vet inte hur det är med katternas saliv, men hundars är inga problem iaf. Tungan ute Hade på 80-talet en blandrashund (Bordercollie/gråhund) och hon och min gröna undulat-hane var bästa kompisar! Dom lekte ihop OCH så matade undulaten hunden med uppstötta frön, som när en hane matar en hona tex. Det var för gulligt, dom smög sig i väg och undisen satt på soffan o hunden bredvid, och så var matningen i full gång!! Men hunden klarade väl inte den nya kosten av frön, så hon fick såna gaser i magen.. urk.. hahaha Det var riktiga vänner dom två! Och undulaten mådde inte dåligt av den fysiska kontakten, det var hunden som fick stå för det.. hum..Obestämd

Anmäl
2009-02-05 21:04 #6 av: Michiis

Bra artikel :D

Anmäl
2009-02-07 02:42 #7 av: Sweelin

#5 Även de mest olika arterna kan bli bästa vännerFlört

Haha, gillade han frön då? Det är väl rätt smaklöst och "litet"?Tungan ute

Anmäl
2009-02-07 12:16 #8 av: Hopi

#7: Ja nog kan olika arter bli vänner allt! ;) Jaa, hunden gillade verkligen frö.. hahaha Slickade glatt i sig det som undisen kräktes upp åt henne! Tungan ute Lite mycket att mata för en liten liten undulat..

Anmäl
2009-02-07 17:33 #9 av: Sweelin

#8 Haha, vad var det för hund? :o Tungar borde ha slukit den lilla vännen?Glad

Anmäl
2009-02-07 21:19 #10 av: Hopi

#9: Ja, det var en himla snäll hund kan jag lova!!! Flört Dom lekte ju en massa oxå, undisen flög och hunden sprang efter, så där höll dom på och lekte! Och det var INGA som helst tankar på att äta/skada pippin. Hunden var en blandras mellan BorderCollie och Gråhund. En ofattbart klok hund kan jag lova! Likaså undisen som kunde prata bla. En bortskämd liten goding som INTE accepterade att sitta i buren mer än bara på nätterna! ;)

Anmäl
2009-02-07 21:45 #11 av: Sweelin

#10 Haha, vad sött :D

Anmäl
2009-03-16 16:30 #12 av: Nilsherman

Bra:P

Anmäl
2009-04-24 23:07 #13 av: Nusrat

Bra artikel&sjukt söta fåglar på bild, underbara färger! :)

Anmäl
2009-07-14 13:18 #14 av: Gojjan

Tack jag skrev  ut och tänker spara tills eftersommaren då jag köper "Pelle"min första undulat

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.