Foder

Foder från naturen

2009-07-16 23:48 #0 av: Starfall

Undulater behöver en omväxlande kost för att få i sig de vitaminer och mineraler de behöver för att må bra. Här är en artikel om vad du kan ge dina undulater utav det som växer i naturen.

Groblad
Groblad är en växt som ses som ett ogräs då den kan överleva nästan vart som helst, ofta intill eller på grusgångar, mellan stenplattor samt i gräsmattor. När jag serverar mina undulater groblad nyper jag av några blad, sköljer dem noggrannt och hänger in i buren. Detta är en av mina undulaters favoriträtt och snart är bladen uppätna. Ibland ger jag även fröstängerna, vilka man kan ge både omogna och när de mognat. Det kan även vara en bra idé att torka lite fröstänger till vintern, då det inte finns så mycket grönfoder att hämta från naturen på vintern. Groblad är bra för undulaterna då den innehåller bla Järn och Kalcium.

groblad.JPG

 

 

Vinbär
De flesta av oss människor har någon gång smakat vinbär, detta lilla syrliga bär som är fullt av c-vitaminer är ett bra tillskott till den vanliga kosten. Detta gäller även för undulater, de brukar nämligen älska dessa små bär. Plocka en klase och häng in i buren, och se dina älskade undulater smaska i sig vinbären med stor glädje.

vinbär.JPG

 

 

Maskrosor
Om du är ute i naturen och hittar en maskrosplanta är det att rekommendera att ta med den hem till dina undulater. Maskrosblad är mycket nyttigare än vanlig sallad och brukar vara mycket uppskattat av undulaterna. Växten är rik på c-vitaminer, a-vitaminer samt järn. Ta några blad, skölj dem noga och häng in i buren åt undulaterna. När jag gav mina undulater maskrosblad för första gången var de först lite misstänksamma mot att smaka, men snart försvann misstänksamheten och de hade snart ätit upp hela bladet. Man även hänga in hela plantan, även med rot och blommor då ingen del av plantan är giftig.

maskros.JPG

Man kan också spara maskrosfröna och blanda i den vanliga fröblandningen, det är nyttigt och ofta ett mycket uppskattat tillskott.

marsrosboll.JPG

 

 

Mjölke

Kallas även mjölkört och är en växt i släktet dunörter. Den växer på de flesta platser i Sverige, ofta intill vägkanter och vid skogsgläntor. Man kan ge både blad och blommor till sina undulater, men eftersom frökapslarna kan innehålla hundratals fröer per kapsel bör man inte ge kapslarna. De är inte giftiga, men det blir mycket att städa när de "exploderat".

mjölke.JPG

 

 

Våtarv
Detta är något av det bästa mina undulater vet, de blir precis tokiga när jag hänger in en knippe våtarv i buren. Denna nyttiga växt är bl a rik på järn och är därför ett nyttigt tillskott till undulaternas vanliga kost. Till skillnad från det mesta annat grönfoder bör våtarv inte sköljas innan man ger fåglarna utav det, det vissnar väldigt fort då. Gjorde detta misstag en gång och jag var tvungen att slänga det efter endast en kort stund. Om man inte sköljer håller det lite bättre, men man bör skaka igenom våtarven så eventuella insekter faller bort. Våtarv finns att hitta nästan överallt, ofta i trädgårdsland och på andra platser där man inte vill ha dem. Men undulaterna blir lyckliga om du hittar våtarv åt dem.

våtarv.JPG

 

Färska grenar
När man köper undulatbur medföljer ofta sittpinnar i plast. Dessa är inte bra för undulaternas fötter, mycket bättre är riktiga grenar från naturen, helst i varierande storlekar så fötterna stimuleras bättre. Vilka grenar ska man ta då? Det bästa är att plocka färska grenar från fruktträd, men var noga med att trädet du tar grenar från inte är besprutat. Det kan vara livshotande för undulaterna om de gnager på besprutade grenar. Därför bör du inte ta grenar från ett träd som du inte är 100% säker på att det inte är besprutat. Fråga gärna släkt och vänner om någon har ett fruktträd du kan få plocka grenar från och som är garanterat obesprutat. Kanske har någon t ex ett äppelträd som ska beskäras, då kan ni slå två flugor i en smäll och låta grenarna komma till användning. Låt gärna bladen sitta kvar.

färska grenar.JPG

 

Brännässlor
Många tror att brännässlor bränns i undulaternas munnar när de äter av det, men det gör det faktiskt inte. Dessutom är babybrännässlor mycket nyttiga att äta, för både människor och undulater. Brännässlor innehåller bla kalcium, järn och c-vitaminer. Man kan även torka brännässlor och ge på vintern.

brännässlor.JPG

 

 

Kom ihåg!

* Plocka inte foder till undulaterna intill trafikerade vägar, avgaser från bilarna är skadligt för fåglarna.

* Plocka inte heller direkt intill gångstigar, då det är stor risk att hundar kan ha urinerat där. Plocka hellre en liten bit ifrån gångstigen.

* Ta bort överblivet foder samma dag du hängt in det, dåligt foder är skadligt för fåglarna.

* Plocka inte grenar från träd som är besprutade, inte heller ett träd du inte är säker på om det är besprutat eller inte. Besprutningsmedlet kan vara livsfarligt för dina fåglar.

 * Ha alltid friskt vatten i fåglarnas bur.

 

Till sist vill jag önska dina fåglar en riktigt god måltid :)

 

 

Anmäl
2009-07-17 00:10 #1 av: MimmiH

Bra artikel :)

Jag ger mina mest gräs med frövippor och grenar förstås med blad.

Det är bra att ge gräsfrön i olika mognadsstadier - så gör de vilda undulaterna - de äter inte bara gräsfrön förståss.

Jag torkar gräs med frövippor regelbundet under sommaren för att ha till vintern o även groblad o brännässlor om jag hittar - med frön.

 

 

 

Anmäl
2009-07-17 00:50 #2 av: Starfall

Tack för dessa tips med gräsfrön, det är något man nästan måste testa :)

Kul att du gillade artikeln!

kramar/carro

Anmäl
2009-07-20 13:03 #3 av: Carlo

Kan man ge undulater Koriander?
Jag brukade ge färsk koriander till Lolo från min odling..:)

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Anmäl
2009-07-22 01:18 #4 av: drutten2

De ska kunna äta alla sorters örter så det är helt ok.Glad

Anmäl
2009-07-22 01:23 #5 av: Starfall

Tack för att du kunde svara, drutten2! :)

Anmäl
2009-07-22 19:44 #6 av: Carlo

#4 Thx:) Drutten2:)

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Anmäl
2009-07-28 22:13 #7 av: drutten2

Nu börjar rönnbären att mogna söderöver... så passa på att plocka in för vinterförådet... frysa eller torka dem och blanda i deras mat.  proppat med c-vitaminer! Skrattande

Anmäl
2009-07-28 22:36 #8 av: MimmiH

Tack för tipset :)

Anmäl
2009-08-06 17:58 #9 av: Unni

#7 Hva heter rønnbær på norsk? Eller har du bilde? Skäms

 

Anmäl
2009-08-06 19:22 #10 av: Starfall

#9 Rönnbär heter rognebær på Norska :)

När jag gjorde artikeln fanns det inte mogna rönnbär som jag kunde fota, därför skrev jag inte om rönnbär. Jag tänkte göra det när jag har bild på rönnbär. Så nu ska jag ut och fota lite rönnbär så jag sedan kan lägga in här =)

 

Anmäl
2009-08-06 22:57 #11 av: Unni

#10 Tusen takk for raskt svar! Glad

Rognebærene er ikke modne her hos oss enda, men jeg har et bilde fra i fjor. Mine undulater var mest glad i bark og blad, ikke selve rognebærene.

Anmäl
2009-08-31 21:32 #12 av: Gojjan

Kul att komma med sånna roliga artiklar!Glad

Anmäl
2009-09-28 21:49 #13 av: kaka1234567

Lärorik och bra artiker =)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-09-28 21:54 #14 av: Starfall

#11 Det är som mina undulater då. Bären gillar de inte, däremot barken och bladen. Det gillade dom verkligen :)

#12 Vad glad jag blir av att höra det Skrattande

#13 Tack så mycket Glad

Anmäl
2009-10-29 01:43 #15 av: kaka1234567

Tcyker värkligen den här artikeln är bra=)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-29 13:45 #16 av: Starfall

#15 Tack så mycket Skrattande

Funderar på om man kanske skulle skriva en artikel om sådant som fågeln absolut inte får äta. Det kanske hade vatt bra :)

Anmäl
2009-10-29 14:05 #17 av: kaka1234567

Ja de är smart =)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-29 17:37 #18 av: drutten2

Jo, det hade ju verkligen vart något. Kanske även vad som kan vara giftigt i övrigt, som cigarettrök, ångan från överhettade teflonpannor ect...Glad

Anmäl
2009-10-30 14:18 #19 av: Starfall

#18 Har aldrig tänkt på dessa faror som du skrev, tex ånga från teflonplattor. Vet du någon internetsida där man kan läsa om detta? Nu blev jag nyfiken :)

Anmäl
2009-10-30 19:14 #20 av: drutten2

hittade inget direkt om just teflonånga, men då undulater(fåglar) har komplicerade andningsorgan och är kännsliga för starka dofter och ångor, så kan man ju i och för sig nästan luska ut det själv.FlörtGlad

Men skulle ju kunna skriva det och lägga till exempel...

 Här hittade jag ett inlägg om exempelvis doftljus

" Efter att jag hade fått hem mina doftljus så läste jag att det är giftigt för undulater Men jag tänder ett ljus en stund ibland i det rummet där de inte är - jag har god ventilation också. Det finns ju doftfria ljus att köpa också. "

 

Anmäl
2009-10-31 19:31 #21 av: Starfall

#20  Oj då, doftljus visste jag inte var giftigt. Jag har doftljus i mitt rum men har de visserligen aldrig tända. Är det farligt om man inte tänder dom??

Förutom doftljusen så har jag inga doftande saker därinne, och ljusen doftar inte ens mycket. Så det kanske inte är så farligt då Flört

Anmäl
2009-10-31 20:35 #22 av: drutten2

deras luftvägar är ju som sagt kännsliga, så aat tända dem så att det blir massa doftpartiklar är väll inte att rekomendera. själv har jag lagt ner doftljus i det rum de står i iaf.Glad

Anmäl
2009-11-01 16:32 #23 av: Starfall

#22 Tack för svaret Glad Jag har plockat bort alla mina doftljus nu, vill ju absolut inte att mina älsklingar ska bli dåliga.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.