Annons:
Etikettfärger-och-teckningsvarianter
Läst 25287 ggr
Starfall
7/25/09, 11:35 PM

Teckningsvarianter

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

De vilda undulaterna är gröna med svarta vågformade linjer med gula kanter. Tamundulaten har genom mutationer och noggrannt urval fått en massa olika varianter och färger. Denna artikel tar upp de vanligaste teckningsvarianterna.

Balto.jpg

**Normaltecknad
**Detta är den teckning även de vilda undulaterna har. Teckningen är uppbyggd av svarta vågformade linjer med en kant i samma färg som grundfärgen, vit eller gul.

**AustralbrokigAleu.jpg/dominantbrokig
**Australbrokig är ett semidominant anlag. Vid dubbelfaktor är den ibland mycket lik en danskbrokig undulat, det säkra sättet att få reda på om ens brokade undulat är en dubbelfaktor Australbrokig eller en danskbrokig är att titta på ögonen hos den vuxna undulaten. Australbrokig, enkel som dubbelfaktor, har alltid en synlig iris som vuxen.

En Australbrokig undulat bör ha en tredjedel av vingarna otecknade, ett otecknat band över bröstet samt en otecknad fläck i nacken.

**Danskbrokig/recessivbrokig
**Denna färgvariant kallas även recessivbrokig på grund av dess  nedärvningssätt. Parar man en danskbrokig med en normaltecknad blir alla ungar normaltecknade, men de bär alla på anlaget för danskbrokig. Då kallas dessa ungar normaltecknade split danskbrokiga. Parar man en av dessa ungar med en danskbrokig blir hälften av ungarna danskbrokiga och hälften normaltecknade split danskbrokig. Parar man två danskbrokiga med varandra blir alla ungar danskbrokiga. Den Danskbrokiga undulaten får aldrig någon synlig iris i ögat, detta är det säkraste sättet att kunna skilja en danskbrokig från en dubbelfaktor Australbrokig undulat.

**OpalinEgon.JPG
**Kännetecknet för opalin är kroppsfärgen som går igen i vingarna och det "V-formade", kroppsfärgade området på ryggen. Helst ska detta "V-formade område" vara helt rent utan några vågformade linjer. Detta är dock ovanligt, men för att få fram så bra tecknade opaliner som möjligt kan man para två opaliner med varandra.

miramis.jpg

**Isabell
**Isabelltecknade undulater kallas ofta kanelvingar på grund av dess kanelbruna till gråaktiga vingar. Isabellen har en minskad mängd melanin (svarta pigment) i fjädrarna vilket gör att vingarna och även kroppsfärgen är blekare än hos undulater med normal mängd melanin. Det är lätt att urskilja en isabelltecknad undulat redan när den kläcks. En isabell har nämligen rubinröda ögon sin första levnadsvecka, men de mörknar då de öppnats för att sedan övergå till att bli helt svarta.Ögonen är dock aldrig lika klarröda som hos lutinos och albinos.Denna variant är könsbunden recessiv. Om man enligt teorin parar en isabelltecknad hona med en normaltecknad hane blir 50% av ungarna normaltecknad split isabellhanar och 50% blir normaltecknade honor. Denna parning har jag gjort mellan en normaltecknad koboltblå hane och en isabelltecknad violhona. Det blev 2 ungar, varav en isabelltecknad viol hane. Jag vet dock inte vad föräldrarnas föräldrar bar på men kanske är det så att den normaltecknade kobolthanen är split isabell.

**Spangle
**En Spangletecknad undulat känns igen genom dess omvända färger på vingarna, d v s att fjädern är maskfärgad (gul eller vit) med en liten mörk kant som ram. Det allra bästa är om en spangle har runda spots med en vit fläck i mitten. Kroppsfärgen ska helst inte bryta igenom i vingarna. En dubbelfaktor spangle är nästan helt enfärgad förutom vingteckningar som är så svaga att de knappt syns om inte ljuset faller rätt på fågeln.

SkuggvingeSkuggvinge.jpgSkuggvingar har liksom isabelltecknade undulater en reducerad mängd melanin som gör att vingarna och kroppsfärgen är blekare än hos normaltecknade undulater. Skuggvingar har ännu mindre melanin än isabeller och har därför ljusare vingar. Ibland är skuggvingars vingmarkeringar så svaga att de inte syns i vanligt dagsljus. Därför kallar man ibland skuggvingar för "spöktecknade".

I699283W519H404V.jpg

**Gråvinge
**En gråvinge har ca 50% färgstyrka mot en normaltecknad undulat. Dess spots är grå och kindfläckarna ljusblå.

Inos

En ino saknar melaninet helt och är därför antingen gul eller vit, beroende på vilken grundfärg den har. En grön undulat blir gul om den saknar melanin och kallas då Lutino. En blå undulat blir vit om den saknar melanin och då kallas den albino. Både lutino och albino har röda ögon.

Tack drutten2 för bilderna på spangle, skuggvinge, albino och lutino!

Tack MimmiH för bilden på danskbrokig/recessivbrokig!

Annons:
Starfall
7/25/09, 11:40 PM
#1

Jag saknar bilder på följande teckningsvarianter:

- Danskbrokig
- Spangle
- Skuggvinge
- Albino

Om någon har någon egen bild på någon av dessa varianter och gärna vill ha med den i artikeln, hör av dig! :) Det skulle vara roligt om det fanns bild på alla varianter i artikeln.

De bilder som redan är i artikeln är på mina egna fåglar.

drutten2
7/26/09, 1:02 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Min Svea är en Ljusgrön Skuggvinge opalin, henne får ni gärna ha med. Skrattande

Min Safir är dominantbrokig Spangel opalin…

vill ni så kan hon vara med som Spangel. Flört

Starfall
7/26/09, 1:34 AM
#3

Tack så jättemycket, har nu lagt in henne i artikeln! :) Det vore jättesnällt om jag fick låna en bild på Safir Glad

Tack än en gång!

drutten2
7/26/09, 12:48 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Ja men absolut… här kommer en bild på Safir.Skrattande

drutten2
7/26/09, 12:51 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Här kommer en till… så kan du välja vilken du tycker är bäst.Flört

Starfall
7/26/09, 1:11 PM
#6

#4 Har lagt in en bild på Safir nu, tack så mycket Skrattande 
Dina fåglar är jättefina! Spangle är en av mina favoritvarianter. Vill ha en sån hihi Oskyldig Det får nog bli när jag byggt min voljär :)

Annons:
drutten2
7/26/09, 1:40 PM
#7

Mm jag förstår precis vad du menar.Flört 

Jag skulle oxå vilja ha en 'hel' Spangel gärna ljusgrön…

Men vem har plats för alla färger man önskar sig… hehe.Cool

Starfall
7/26/09, 1:57 PM
#8

#7 Du har så rätt.. Men man kan ju alltid kasta ut möblerna och bygga en voljär i hela huset Flört Då kanske man får plats med alla hihi. Fast det är ju inte vidare smart om man senare kommer på att det faktiskt är bra att ha en säng att sova i, en soffa att sitta i och en hylla att ha böckerna i. Men drömma kan man ju alltid göra Tungan ute

drutten2
7/26/09, 2:24 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Men jaa vilken strålande ide'… fniss.Cool

Jag har en en bild på min vänninas Ino & Lutino. Molly & Stella.

Den kanske också kunde vara nått. Flört

Starfall
7/26/09, 2:40 PM
#10

#9 Å vad bra! Skrattande Superbra med en albino och lutino på samma bild:) Hoppas det är okej för henne också att jag använder en bild på hennes fåglar. Men det kanske är du som fotat den? =) Lägger in den nu :)

drutten2
7/26/09, 2:41 PM
#11

Jo jag ringde och frågade henne innan…  Flört

roxyn
7/26/09, 10:07 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Jätte bra att veta!

jag har 2 lutinor,2, Isabell och 5 andra 8D  <3

Starfall
7/26/09, 11:03 PM
#13

#11 Vad bra, du får hälsa henne och tacka från mig! =)

#12 Oj vilket härligt gäng du har Glad Superfina undulater på bilden. Den till vänster ser ut att vara skuggvinge eller gråvinge:)

Annons:
drutten2
7/28/09, 12:38 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

Tack, ja det ska jag göra. SkrattandeFlört

Här är mitt gäng från vänster:  Skrattande

Minus: Dominantbrokig koboltblå

Drutt: Mörkgrön standard

Safir: Dominantbrokig koboltblå spangel opalin

Pepsi (Safirs kullsyskon) : Kobolt standard

Sparkie: kobolt standard gulmaskad typ 1

Svea: Ljusgrön skuggvinge opalin

Wiggy: Ljusgrön opalin

gazeporn
7/29/09, 1:06 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

är putte också någon typ av gråvinge? :D

drutten2
7/29/09, 4:03 PM
#16

Han är en ljusgrön gråvinge. Jättefin!Skrattande

gazeporn
7/29/09, 4:56 PM
#17

åh okej tack :D har funderat ett tag på de nu :D

MimmiH
7/29/09, 11:30 PM
#18

Ja, Putte är verkligen vacker :)

Jag har just nu en recessivbrokig/danskbrokig undulat hemma - vet ej om den ska stanna - det beror på kön. OM jag lyckas ta några bra bilder av "henom" - är du intresserad av en bild då starfall? Om ingen annan har bilder. Det blir bilder i karantänburen i så fall om jag inte väntar.

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

Starfall
7/30/09, 4:09 PM
#19

#18 Jag är väldigt intresserad av bild ! Glad Om den sitter i karantänbur spelar ingen roll, bara man ser undulatens teckning Flört Så om du lyckas få en bild är jag mycket intresserad av att låna bilden till artikeln:)

MimmiH
7/30/09, 4:19 PM
#20

Först ska jag bara kolla med färgexperterna på undulatprat.se om det kanske kan vara en dominantbrokig som är för ung för att ha fått irisring! Svårt att veta när ägaren inte visste ålder på fågeln. Jag återkommer :)

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

Annons:
MimmiH
7/31/09, 3:39 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Hej igen, en av uppfödarna på undulatprat.se tyckte inte att det såg ut att vara en särskilt ung fågel - så med största sannolikhet är det en himmelsblå recessivbrokig/danskbrokig hane jag har. Starfall - du får gärna använda bilden om du vill.

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

Starfall
7/31/09, 4:06 PM
#22

#21 Tack så jättemycket! Skrattande Har nu lagt in bilden i artikeln. Mycket vacker fågel, vad heter han/ hon?

MimmiH
7/31/09, 7:40 PM
#23

Än så länge kallar jag honom Sötis - det var arbetsnamnet när det inte var meningen att jag skulle behålla honom - han såldes som en hona och det har jag inte plats för, men det visade sig vara en hane :D

Sötis kallar jag alla mina ibland men det har inte dykt upp något passande namn än så det kanske blir Sötis.

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

Starfall
8/1/09, 12:49 PM
#24

Men Sötis är ju ett gulligt namn ju Glad Han är ju väldigt söt så det passar ju :)

kaka1234567
10/18/09, 2:27 AM
#25

Bra artikel =)

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

[NinaCrown]
11/27/12, 5:41 PM
#26

Ursäkta att jag tar liv i en så här gammal tråd igen men måste fråga XD Om man har en isabellhona och parar med en skuggvinge eller gråvinge, vad får man troligen för ungar då? Får ungarna någon av föräldrarnas pigmentförändring eller blir de normaltecknade?

Zack&Zeke
12/7/12, 2:09 PM
#27

Såvida den andra fågeln inte har anlag för isabell (hanen) eller skuggvinge (honan) så kommer det bara bli standardteckande ungar.

Jag ska förklarar lite närmare:

Isabellfaktorn sitter på fåglarnas X-kromosom. Hanar har två X-kromosomer (XX) medan honorna har en X och en Y (XY).

Så om honan har isabellfaktorn på sin enda X-kromosom kommer hon uppvisa isabellteckningen. Hanen däremot behöver fått isabellfaktor på båda sina X-komosomer för att uppvisa det. Vad händer då när de får ungar?

Dessa kommer alltså, förenklat, ärva en kromosom från pappan och en från mamman. Får den X från pappan och även X från mamman så kommer det bli en hane. Får den X från pappan och Y från mamman så kommer det bli en hona. Och var sitter då isabellfaktorn? Jo på mammans X-kromosom och den kan därmed bara ges till blivande söner. Sönerna kommer alltså ärva isabellteckningen dolt, medan honorna inte alls kommer fått de anlaget.

Skulle däremot även hanen bära isabellfaktorn dolt, så kan det naturligt bli synliga isabeller i kullen.

Sen till skuggvinge/gråvinge; det är ett recessivt anlag och behöver därmed två faktorer för att kunna visas synligt. Det innebär att hanen redan har två faktorer av skuggvinge och kommer därmed överföra en singelfaktor skuggvinge till alla sina ungar. Honan däremot har ingen skuggvingefaktor och kommer därmed bara överföra standardteckningen till sina ungar. Därmed blir alla standardtecknade, om än bärare (split) för skuggvinge. Men givetvis kan det bli skuggvingar ifall honan skulle bära detta dolt.

Men för att ytterligare förtydliga så påverkar inte skuggvingefaktorn och isabellfaktorn varandra, det är två olika och oberoende mutationer (inte som t.ex gråvinge och ljusvinge som är samma sorts mutation) så ungarna kommer ändå bli standardtecknade om de inte får dubbla faktorer av det ena eller andra anlaget.

Annons:
JohannaN
5/12/13, 10:17 AM
#28

vill dela med mig av denna superbra sidan om färger och teckning hos undulaterna🙂 http://www.budgieplace.com/colorsguide.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

LTTBB
5/14/13, 6:01 PM
#29

Satt och läste den här tråden och ser att honor har en x och en y kromosom medans hannarna har två x. Kan någon svara på varför det är så eftersom vi människor, (ja man kan inte jämföra människor med undulater)🙂 har tvärt om. Kvinnor xx män xy.

Kanske inte mycket att diskutera men men…..

M
5/20/23, 10:50 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#30

#7: klart man kan klara sig med en betydligt mindre soffa och eller bara klappstolar också 😂även sängen går att ha ihopfällbar, alternativt uppblåsbar..tar bara plat, när man använder de 🫣😉
Näädå, skoj skoj. Klart det vore trevligt med stor, större voljär. Vi har en altan som har rätt höga räcken (mer som väggar, om jag får säga), det ska bli även "fönster" (öppnings å stängbara plexi fönster) , så en STÖRRE voljär där, skulle kunna fungera 😍🤩 meeen jag MÅSTE (TYVÄRR) hejda mig…ord från sambon: "om du skaffar fler fåglar än dom vi har, har jag rätt och tänker då skaffa mina favorit djur"…
Då snackar vi REPTILER.. .ÅÅÅÅH NEJ!!! Det får inte hända, så jag drar liiite i "handbromsen". Dock har han godkänt "arvlingar", (EN ny "generations" familje medlem") EN liten "avel", från dom rvå vi har nu, innan de blir "för gamla", bara jag säljer syskonen.

Har ni/någon koll, på färgen på näbb,vax på såna här

  • Danskbrokig
  • Spangle
  • Skuggvinge
  • Albino
    Har förstått att dem kan få en "avvikande" färg, även på "vaxet", mot de vanligare/normala (snäll tolka mig, jag tycker samtliga när normala vanlig, bara att allt ska i samhället benämnas olika, när de "avviker från det s.k normala".
    BIFOGAR bild på det "normala", som ni (jag kan inte så mycket ännu, är ganska NY med mina fjunisar) säkert redan vet och kan.
Upp till toppen
Annons: