Annons:
Etiketthäckning-avel-uppfödare
Läst 23183 ggr
Starfall
2009-12-06 21:35

Häckningsförberedelser

Inför en häckning är det mycket man bör tänka på. Denna artikel tar upp saker som är viktiga när man ska häcka sina undulater.

Det är mycket man bör tänka på innan man låter sina fåglar häcka, inte minst måste man se till att sina fåglar är i god kondition före de tillåts att häcka. Man måste granska sina fåglar noga för att kunna bestämma om de är lämpliga att häcka eller inte. En nervös fågel i dålig kondition ska inte avlas på. Välja istället en trygg individ i utmärkt kondition och ålder. Man brukar säga att undulathonan inte ska vara över 2 år vid sin första kull, det är nämligen vid den åldern bäckenet stelnar vilket kan leda till att ägget fastnar och honan dör. Det är inte heller acceptabelt att avla på en för ung hona, 10 månader är den yngsta ålder honan får ha när hon tillåts häcka första gången. Det är dock bäst att vänta ytterligare några månader. Hanen får inte heller vara för ung vid sin första kull.

Här är en lista på saker du bör ha hemma vid häckning:

  • - Kalktillskott (Finns som kalksten, kalkpulver samt flytande. Det som rekommenderas är flytande då det är lätt att blanda i uppmatningsfoder)
  • - Vitamintillskott (Finns mängder av vitamintillskott för fåglar. Det jag rekommenderar är ett tillskott som innehåller så många vitaminer som möjligt.)
  • - Äggfoder (Finns att köpa i djuraffär)
  • - Ett bra, balancerat foder anpassat för undulater ( Jag rekommenderar prestige undulatfoder)
  • - Holk (Minsta storlek 25 cm lång, 15 cm hög samt 15 cm bred)
  • - Pipett och/eller engångsspruta (Finns på apoteket. Används vid handuppmatning)
  • - Handuppmatningsfoder (Behöver ofta specialbeställas)
  • - Brevvåg (Så man kan väga ungarna för att se om de utvecklas som de ska)

Det är även viktigt att ge sitt häckpar näringsrik kost innan, under och strax efter häckningen. Att häcka är slitsamt för fågelföräldrarna och inte minst för honan som måste bilda äggskal med kalk från hennes egna skelett. Det är därför det är så viktigt att ge kalktillskott. Om man inte gör det kan det leda till att honans skelett urkalkas vilket är allvarligt.
Det är inte bara kalk som går åt under häckningen, massa näring går åt att bilda ägg och mata upp ungarna. Därför är det väldigt viktigt att mata upp sitt häckande par innan de får sin holk.

Bra uppmatningsfoder:
Blanda groddade frön, vitaminer och kalktillskott med tex grönsaker, frukt och bär. Endast fantasin sätter gränser i detta fall. Bär innehåller mycket mer koncentrerad halt av vitaminer än tex frukt och är allra bäst. Maskrosblad innehåller mer nyttiga ämnen än tex vanlig sallad. Tänk dock på att vissa grönsaker, frukter och bär kan vara farligt för fågeln så kolla upp vad som är okej att ge och vad man ska låta bli.

Holken
Holken bör vara ca 25 cm lång, 15 cm hög och 15 cm bred. Det smidigaste är om holken är på utsidan av buren då det underlättar vid kontroll. Ett lock på holken är ett måste, man måste ju kunna kontrollera boet så allt står rätt till med ägg och ungar. Holken ska även ha en urgröpning för att undvika att äggen rullar iväg och blir kalla. Det är även för att undvika så kallade "spretare" (Ungar vars ben står rakt ut och stelnar. Drabbade fåglar måsta oftast avlivas). Denna urgröpning bör vara minst ett par cm.
När du bestämt dig för en holk du tänker använda ska den fyllas med spån, och det ska vara ett rejält lager. Spånet i holken är mycket viktigt. En smutsig holk samlar snabbt bakterier vilket kan vara farligt för ungarna. Om man har spån i holken är det mycket lättare att rengöra holken då det bara är att slänga det gamla spånet och sedan lägga i nytt. Det gör att det är lättare att hålla holken fräsch. Spån i holken anses även minska risken för "spretare".  Honan kommer troligen slänga ut spånet så fort hon får syn på det, men var envis och fortsätt lägga in spån. Förhoppningsvis ger hon upp och låter det vara. När första ägget lagts och ruvningen börjar ska du inte störa i holken mer än absolut nödvändigt. Är holken tömd på spån gör det inte så mycket. När ungarna kläckts kan du försöka igen, ofta när ungarna kläckt är honan så upptagen av att mata ungarna att hon låter spånet vara.

 Detta är en del viktiga saker som man bör tänka på innan man låter sina fåglar häcka. Det är inte bara att hänga in en holk i buren och tro att fåglarna ska sköta resten själva. Det är även mycket som kan gå snett vid häckningen. Föräldrar och/eller ungar kan dö om det går riktigt illa. Om du själv är väl påläst och noga planerar häckningen från grunden är chansen större att häckningen går bra. Därför är det så viktigt att inte bara skaffa en holk till sina fåglar och hoppas på det bästa. Det är då det ofta går riktigt illa.

Annons:
kaka1234567
2009-12-06 22:36
#1

Underbar artikel bra gjort Glad

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

MimmiH
2009-12-06 23:00
#2

Toppenbra artikel - bra jobbat :)  Det blir mer o mer faktaartiklar här :)

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

drutten2
2009-12-09 01:13
#3

Toppenbra! Skrattande

Starfall
2009-12-09 21:08
#4

Kul att ni gillar artikeln! Skrattande

Jag håller nu på att göra en artikel om komplikationer som kan tillstöta vid häckning. Tanken är att jag ska skriva olika artiklar som handlar om ämnet häckning. Men nu blir iaf nästa artikel om komplikationer.

Ha det bäst!

Kramar

Jellyfish
2012-01-08 03:11
#5

Tjao, är lite nyfiken på hur ung hanen får vara vid häckning?

[CruellaDeVil]
2012-01-08 13:59
#6

#5 Hanen bör vara över ett år, precis som honan. Först då räknas de som tillräckligt vuxna att ta hand om en kull på bästa sätt. En fågel som är för omogen kan vara för klumpig med ungarna eller inte riktigt veta vad de ska göra. Därför är det bäst att båda föräldrarna är fullvuxna.

Annons:
[CruellaDeVil]
2012-01-08 14:04
#7

Jättefin artikel!

Däremot sägs det vara en myt att bäckenet stelnar. Själv vågar jag inte uttala mig rakt om det men om bäckenet stelnar så lär det göra det, oavsett fågeln har lagt ägg förut eller inte. Denna myt existerar även bland småhundsfolk för övrigt, där många säger att en tik av dvärghundsras måste paras innan två års ålder, vilket givetvis inte stämmer.

En väldigt erfaren fågeluppfödare som jag pratat med säger dock att man inte bör förstagångshäcka en fågel, i för hög ålder, av andra orsaker. Som att de med åldern blir svagare i kroppen.

Kanske finns det någon annan här som har mer info om bäckenet?

[sanibel_18]
2012-03-06 14:21
#8

bra artikel.:)

Upp till toppen
Annons: