Övrigt

Tamträning

2010-03-28 20:07 #0 av: undulatiiis

Mycket med tamträning handlar om fokus och tålamod. Denna artikel visar hur du kan gå till väga när du ska tamträna din burfågel. Lycka till.......

Dessa fyra steg är tips på hur man kan tamträna sin burfågel. Jag har själv gjort dessa fyra steg på en av mina fåglar och det var en mycket lyckad process.

Steg 1: Hirskolvar är mycket bra som lockningsbete. Klipp en lagom stor bit hirskolv och lägg den på din handflata. Närma dig sedan buren och stoppa försiktigt in handen genom buröppningen så den är precis innanför buren, där stannar du. Det är viktigt att man inte för upp handen mot fågeln direkt för att markera att "här har jag mat". Att fågeln nu ska ta steget att hoppa upp på handen är föga troligt. Istället kommer fågeln förmodligen trycka upp sig mot burgallret i något hörn eller rent av flaxa runt i buren. Strunta i det och låt din hand vila lugnt i buröppningen tills fågeln sakta lugnat ned sig. Detta kan ta tid, ha tålamod. Vänta ut fågeln tills den sitter lugnt i sin position. Ett bra tecken på att den känner sig lugn är att den sträcker på vingarna och börjar putsa sig. Putsning är också ett tecken på att den känner sig trygg. När den visat dessa tecken så vet du att den inte längre är rädd för din hand och att den har fattat att din hand inte kommer göra någon illa. Prata lugnade med fågeln och som belöning kan du ta ut handen ett tag och låta den vila.

Steg 2: Steg 1 får man gärna göra om flera gånger samma dag, utan att föra handen längre och längre in i buren. Detta för att uppnå bästa möjliga resultat. När fågeln inte oroar sig för handen längre så är det dags för steg 2, föra handen till "samma nivå". Dvs i höjd med pinnen fågeln sitter på, inte högre. Nu kommer fågeln förmodligen se både handen och hirskolven. Förvänta dig inte att fågelns sug för hirskolv kommer ta över, den kommer förmodligen istället flaxa runt i buren. Ännu en gång, HA TÅLAMOD. Vänta återigen ut fågeln tills den lugnat ned sig igen. Ge dig inte förrän den putsar sig eller på något sätt "slappnar av". Det gäller att du står bekvämt för detta kan ta tid. Samma här, prata lugnt med fågeln hela tiden. Som belöning tar du ut handen och låter fågeln vila sig. Upprepa gärna detta steg så att fågeln känns van vid situationen.

Steg 3: När fågeln inte längre är rädd när du har handen på samma nivå så är det dags att erbjuda hirskolven. Det här är den mest mödosamma perioden i tränandet eftersom den ska ta steget upp på handen. Ha tålamod! För sakta handen mot fågeln. Nu är det mening att fågeln inte ska flaxa iväg. Ser du att den ryggar tillbaka så stannar du med detsamma. Börjar den flaxa så får man gå tillbaka till steg 2. Det är mening att fågeln ska ha förtroende för handen. Vänta ut den igen och se till att den lugnar ned sig. Då kan man föra handen lite närmare igen. Om fågeln med gott samvete sitter kvar så kan du föra handen så nära som möjligt utan att nudda den. Fågeln kommer förmodligen sitta helt paralyserad. Ha hirskolven mellan fingrarna och för sakta handen och hirskolven mot näbben utan att nudda. Efter en stund kommer fågelns sug ta över helt och den kommer börja äta som en galning. Låt den äta länge så kommer den tillslut börja närma sig dina fingrar för att fröna längst ut är slut. Du kommer nu märka att den äter väldigt nära dina fingrar. Du får INTE bli rädd och dra undan handen. Knip igen. Fågeln kommer inte göra dig illa, den är endast ute efter fröna. Ta ut handen och låt fågeln vila. Byt ut hirskolven till en ny och börja om. Tänk på att inte ge förstora bitar då den kan bli "ointresserad" om den får för mycket. Fågeln kommer sen se handen och hirsen som något positivt.

Steg 4: Nu är vi äntligen framme till själva finalen. På detta steg ska fågel ha mod att hoppa upp på handen. Ladda med en ny bit hirskolv. Denna gång kommer fågeln förmodligen vara så ivrig och sugen på hirskolven att den kommer hoppa upp på handen utan att ens tänka på att den är där. Skulle fågeln inte hoppa upp på handen självmant så kan du "påskynka" processen lite genom att nudda med fingrarna mot den nedre delen av magen. Fågeln kommer då inte få något val än att hoppa upp på handen. Upprepa med att fågeln ska hoppa upp på handen. Testa sedan utan hirskolv. Den kommer förmodligen hoppa upp på handen för att den vill ha hirskolv. Den kommer nog även se lite förvånad ut. Testa sedan att ta ut fågeln på handen och sätt den på burtaket. Den kommer förhoppningsviss se detta som en "gratiskjus" upp på taket vilket kommer vara något positivt. Därmed kommer fågeln tycka att handen är något mer än bara ett verktyg som bjuder på godis.

Hur lång tid? Hur lång tid det tar att få sin undulat tam beror på fågeln och på dig som ska tamträna den. För mig tog detta 3-4 dagar. Har man tur så kan det ta endast 2-3 dagar. Men förvänta er inte det. Vissa kan ta upp till året att få tama. Har man tålamodet, orken och tiden så kommer det ta betydligt kortare tid att få sin fågel tam. Men som sagt det beror också på fågeln i sig. Alla fåglar är inte likadana!

Kort sammanfattning: Steg 1: Lägg en bit hirskolv på handen. Närma dig buren och stoppa in handen så att den är precis innanför buröppningen. Nu kommer fågeln förmodligen bli rädd och flaxa runt. Strunta i det och vänta ut fågeln tills den lugnat ned sig....antingen att den börjar putsar sig eller sträcker på vingarna. När du märker att den inte längre är rädd så kan du ta ut handen som belöning och låta fågeln vila.

Steg 2: När fågeln inte längre oroar sig för handen är det dax att föra handen till samma nivå som fågeln, nivå med pinnen fågeln sitter på. För sakta fram handen, om den ryggar tillbaka så stanna. Börjar den flaxa så får du gå tillbaka till steg 2. Om den med förmodan sitter kvar så kan du föra handen så nära som möjligt utan att nudda. Ryggar den så får du vänta tills den slappnar av igen. När den inte längre är rädd att du har handen så nära så kan du gå vidare...

Steg 3: Nu ska du erbjuda fågeln hirskolven. Ha hirskolven mellan fingrarna och för den till näbben utan att nudda. Fågeln kommer nog bli så sugen att den bara måste äta. Låt den äta länge så kommer den tillslut börja äta väldigt nära dina fingrar. Du får verkligen inte ryka bort handen, den är endast ute efter fröna.

Steg 4: Nu måste fågeln ha mod nog att hoppa upp på handen. Den måste ha gott förtroende för handen så upprepa tidigare steg många gånger. Ladda med en ny bit hirskolv. Lägg den på handen och för upp till fågeln. Den kommer bli så ivrig på hirskolven att den kommer hoppa upp på handen utan att ens tänka på att den är där. Om den inte hoppar upp frivilligt så nudda försiktigt med fingrarna på magen så att den hoppar upp. Gör detta några gånger. Testa sedan utan. När den inte är rädd för att hoppa upp på handen så kan du sedan testa att ta ut fågeln och sätta den på burtaket.

Lycka till!

Anmäl
2010-04-01 00:34 #1 av: kaka1234567

Bra artikel =)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-04-01 17:44 #2 av: undulatiiis

Tackar=)

Anmäl
2012-03-12 18:03 #3 av: [sanibel_18]

bra artikel.:)

min undulat var redan van med händer så det var lätt att göra honom handtam.^_^

lilla twilight är så tam att jag kan försiktigt klappa hans näbb.:D

Anmäl
2012-03-12 18:55 #4 av: drutten2

Mycket bra. Glad

Anmäl
2012-04-03 16:08 #5 av: ultot

Jätte bra artikel min albino hona har redan börjat blivit bättre med händer. Hon har kunnat sitta på ens finger i buren förut men det har märkts att hon varit osäker. Men nu går det mycket bättre!

Tack för denna bra artikel! Skrattande

Anmäl
2014-01-28 15:28 #6 av: Jesperlinden97

Bra artikel, var och köpte hirskolvar nu precis.
Håller tummarna för att min Sven inte ska ta år på sig att bli tam! 
Tålamodtålamod, haha! Skrattar

You love a person, not a gender.
- Darren Criss
Medarbetare på Tonåringar iFokus & Justin Bieber iFokus

Anmäl
2014-01-30 16:00 #7 av: Jesperlinden97

Han lyfte lite på vingarna, och burrade upp fjädrarna lite. Är det bra tecken för steg 1? :D

You love a person, not a gender.
- Darren Criss
Medarbetare på Tonåringar iFokus & Justin Bieber iFokus

Anmäl
2014-01-30 16:09 #8 av: Jesperlinden97

Steg 1 avklarat, han sträckte på sina vingar!! 
Imorgon tar vi steg 2! Nu är jag glad! 

You love a person, not a gender.
- Darren Criss
Medarbetare på Tonåringar iFokus & Justin Bieber iFokus

Anmäl
2014-02-08 21:40 #9 av: JohannaN

funderar på att sätta denna som artikel så man lätt kan plocka fram den då den är super :) Johanna Admin :)

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.