Beteenden, hälsa & skötsel

Undulater - ensamma eller tillsammans?

2010-06-28 02:12 #0 av: MimmiH

n/a

Undulaten är ett flockdjur som lever i stora flockar i vilt tillstånd. I fångenskap bör man alltid hålla minst 2 undulater tillsammans för att de ska må bra.

Det är mycket underhållande att se hur undulaterna umgås med varandra, de blir betydligt mer aktiva och får ett mer varierat och omväxlande beteende när de lever tillsammans med artfränder.

Man kan tamträna flera undulater samtidigt, undulater kan vara tama även om de lever i flock. Även 2 otama undulater kan bli tama tillsammans, det vittnar flera undulatägare om.

Undulaterna slutar inte att vara tama om man skaffar fler undulater om relationen bygger på ömsesidigt förtroende o frivillighet. De kommer till dig mer sällan, men de slutar inte vara tama om du fortsätter att umgås med dem. Men du kan behöva underhålla tamträningen så att undulaterna tycker att det är roligt att umgås med dig.

Vad säger djurskyddslagen?

I djurskyddslagen Jordbruksverkets L80 står:

6 kap. Särskilda bestämmelser för hållande av burfåglar

Allmänt om hållande av burfåglar

1 § Burfåglar ska hållas i par, av samma eller motsatt kön, eller i grupp.

Detta gäller inte om deras behov av att vara tillsammans med andra fåglar tillfredsställs genom kontakt med människor. Bestämmelserna i första stycket gäller inte heller om det finns särskilda skäl.

Allmänna råd till 6 kap.

1 § Särskilda skäl för att inte hålla en burfågel i ett par eller en grupp kan vara att fågeln är så onormalt aggressiv mot andra fåglar att det finns en uppenbar risk för att den skadar dem./slut citat.

Det är omöjligt att en människa kan ersätta andra undulaters sällskap, det förstår man när man ser hur undulaterna umgås med varandra. En undulat ska aldrig vara ensam eftersom den är så social och i behov av sällskap, ett utpräglat flockdjur.

Anmäl
2010-07-01 05:06 #1 av: Mairoo

Helt rätt, de är ju flockdjur och förtjänar att leva i det grupp precis som in det fria. Det där med att man kan ha en grupp av undulater men ändå göra de tama är fullt sant.

Har själv haft undulater (2 samtidigt som högst) Vi hade totalt 4a och av de 4a var det bara en som inte blev lika tam som de andra och det var den ende killen vi har haft (resten var tjejer)

Anmäl
2010-12-16 22:09 #2 av: drutten2

Bra artikel Mimmi!Skrattande

Anmäl
2010-12-19 11:59 #3 av: MimmiH

Tack Drutten :)

Anmäl
2010-12-19 17:29 #4 av: vegetarian

Ja, det är väldigt viktigt att inte ha en ensam fågel. Tyvärr verkar många stora papegojor vara ensamma och det är helt oacceptabelt.

Anmäl
2010-12-19 23:00 #5 av: drutten2

Håller helt med.

Meen det verkar som om det är mer "tillåtet" av någon anledning.Foten i munnen

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.