2011-01-23 17:14 #0 av: Starfall

Denna artikel handlar om undulaternas uppvaktning och parning.

När det tilltänkta häckparet har gjort sig hemmastadda i den nya buren kommer de förhoppningsvis börja bekanta sig med varandra. Detta tar olika lång tid beroende på om häckparet har varit ett par tidigare eller om de är helt okända för varandra. Snart kommer du säkert se att fåglarnas vaxhudar ändrar färg. Hanens vaxhud blir starkare blå och honans blir brunare och lite skrovlig när fåglarna är häckningsmogna.

Nu kommer fåglarna börja pyssla mer med varandra. Hanen matar honan med föda som han stöter upp ifrån sin kräva. Det här är ett moment där honan avgör om hanen är lämplig eller inte. Det är ju hanen som ska se till att honan och de kommande ungarna får den näring som de behöver. I detta stadie blir honan mer intresserad av holken och inspekterar den noggrant samt "möblerar om" inuti den.

Snart kommer hanen bli allt intensivare i matningen och han kommer även försöka få henne i kärleksstämning. Detta gör han genom att flyga fram och tillbaka i buren och även hoppa runt på pinnen bredvid honan. Man kan ofta se att hanen fluffar upp sina fjädrar på huvudet och i nacken samt att hans pupiller minskas och förstoras om vartannat. Detta tyder på att han är upphetsad. Hanen närmar sig honan gång på gång och försöker få hennes uppmärksamhet genom att knacka med sin näbb mot hennes. Till att börja med kommer honan säkerligen stöta bort hanen genom att ilsket hacka mot honom. Men hanen är envis och fortsätter göra sina försök att få honan i rätt stämning.

Till slut ger honan med sig och sätter sig i parningsställningen, dvs i en ställning där hon sitter böjd som en banan med stjärten upp i luften. I denna ställning "låser" honan sig och låter sig paras av hanen. Själva parningen går till genom att hanen kliver upp på honans rygg, lägger sin ena vinge om henne för att sedan glida bakåt så att deras kloaköppningar möts.

Nu när befruktningen är avklarad dröjer det ytterligare 7-8 dagar innan första ägget kommer. Äggen läggs sedan med 2 dagars mellanrum tills det att det ligger 4-7 vita små ägg i boet.