2011-01-23 18:01 #0 av: Starfall

Hur ser en standardtecknad undulat ut? Denna artikel beskriver hur en standardtecknad undulat ser ut samt hur varianten beter sig genetiskt.

Loko och Aleu.jpg

På denna bilden ser man tydligt skillnaden mellan standardtecknad (t.v) och dominantbrokig (t.h)

Standardtecknade undulater har samma svarta vågteckning som de vilda undulaterna i australien. Denna vågteckning sträcker sig från huvudet ner till vingspetsarna och ska inte ha fläckar av kroppsfärgen i sig, däremot är de svarta fjädrarna inramade av en tunn kant i samma färg som undulatens grundfärg. En grön undulat har gula kanter medan en blå har vita kanter på de svarta fjädrarna.

Standardteckningen i sig är dominant över alla varianter förutom spangle och dominantbrokigt (australbrokigt). Det finns dock undantag. När jag hade en kull undulatungar för några år sedan var hanen kobolt standard medan honan var isabelltecknad viol. Paret fick två ungar, en isabelltecknad viol hane samt en himmelsblå opalin gråvinge hona. Pappan till kullen var bärare av opalin- och isabellgenen och tillsammans med mamman som var isabelltecknad blev detta dominant över standardteckningen.