2011-01-23 19:13 #0 av: Starfall

Denna artikel handlar om dominantbrokiga undulater, hur de ser ut och hur anlaget beter sig genetiskt.

 Det som skiljer en dominantbrokig undulat från en standardtecknad är att den dominantbrokiga har en fläck i nacken, ett band över magen samt saknar vågteckning på de yttersta vingpennorna. Fläckarna är i samma färg som ansiktsmasken och kan, förutom på de redan nämnda partierna, finnas lite var stans på kroppen.

dominantbrokig.JPG
Två varianter av dominantbrokigt med enkelfaktor

Genetiskt sett finns det två typer av dominantbrokigt. Den ena typen kallas enkelfaktor (ef) och den teckningen ser ut som beskrivningen ovan.

Den andra typen kallas dubbelfaktor (df) och uppkommer när man parar två enkelfaktor dominantbrokiga med varandra. En dominantbrokig undulat med dubbelfaktor har mycket mindre kroppsfärg och vågteckning än enkelfaktorn. En dominantbrokig grön med dubbelfaktor är mestadels gul med enstaka partier av grönt och endast lite vågteckning på vingarna.

Flame.JPG

Dominantbrokiga undulater med dubbelfaktor förväxlas ofta med recessivbrokiga då kroppsteckningen nästan är identisk. Ett säkert sett att se skillnad på dessa är att titta på ögonen. Dominantbrokiga undulater har en vit irisring i ögat medan de recessivbrokiga inte har någon irisring alls.

Det dominantbrokiga anlaget kan uppkomma vid alla färger och varianter så som tex isabell och gråvinge.