2011-01-25 20:43 #0 av: Starfall

Denna artikel handlar om ägg och ruvning.

 

Efter uppvaktningen tar det ca 7-10 dagar innan första ägget läggs.

Undulathonans värpning går till genom kraftiga sammandragningar i äggledaren som knuffar ägget nedåt mot äggledarens öppning. Detta är en stor påfrestning för honan och därför är det väldigt viktigt att häckparet är ordentligt uppmatade samt i perfekt kondition innan de tillåts att häcka. Om honan är i dålig kondition när hon häckar är risken stor att hon drabbas av värpnöd, ett mycket allvarligt tillstånd som snabbt kan leda till döden. Förberedelser inför häckningen kan du läsa om här.

Tecken på att honan snart kommer värpa:
* Honan stannar allt längre stunder i holken
* Riklig avföring, ofta ljusare än normalt
* Synlig utbuktning strax ovanför kloaköppningen.

Äggets uppbyggnad:

ägg med siffror.jpg

1) Skal
2) Yttre ägghinna
3) Inre ägghinna
4) Gulans membran
5) Gulan
6) Ungens tillväxtzon
7) Vitan
8) Elastiska "äggsnoddar"
9) Luftblåsa

Äggen värps varannan dag, och i samma ordning kommer de befruktade äggen sedan kläckas. Vanligtvis lägger honan 5-7 vita små ägg, men det är inte ovanligt att det blir färre eller fler ägg än så. Ägget väger 2 gram, precis lika mycket som ungen väger när den sedan kläcks efter 18-21 dygn.

Ägg.jpg

Under ruvningens gång stannar honan i holken och lämnar den endast för att släppa ifrån sig sin avföring några gånger per dygn. Hon äter inte själv utan litar på att hanen matar henne, vilket han vanligtvis gör genom holkens öppning. En del hanar hoppar in i holken och matar honan samt gör henne sällskap. Det är dock långt ifrån alla honor som tillåter detta.

Honan vänder på äggen många gånger per dygn och ser till att värmen blir jämnt fördelad över äggen. Detta är viktigt för att ungarna ska kunna utvecklas som de ska inuti äggen.

Efter ca 18-21 dygn är det dags för ungen att kläckas. Du kan läsa om kläckningen och ungarnas utveckling här.