Färger och teckningsvarianter

Violfaktor

2011-02-05 14:34 #0 av: Starfall

Violfaktorn förekommer ganska ofta hos våra undulater. Först och främst tänker man nog på de starkt lilafärgade undulaterna, men faktum är att violfaktorn även förekommer i den gröna serien.

Vad är det då som gör att fjädrarna skimrar i viol? Jo, en undulat med violfaktor har en större utbredning av melanin vilket gör att fågeln ser lilaaktig ut.

Viol i den blå serien
En koboltblå undulat med violfaktor blir starkt blålila till färgen. Just kobolt är egentligen himmelsblå med en mörkfaktor. En vanlig himmelsblå undulat med violfaktor är därför ofta väldigt svår att skilja från en vanlig koboltblå. Det är alltså just i kombination med en mörkfaktor som violfaktorn blir mest iögonfallande synlig.

Savannah artikelbild.jpg
Bild: Starfall


Viol i den gröna serien
I den gröna serien beter sig violfaktorn lite annorlunda. En grön undulat med violfaktor ser ofta ut som en helt vanlig mörkgrön undulat som vuxen. Däremot kan man urskilja violfaktorn när den är ung eftersom fjädrarna inte färgat ut ordentligt ännu. En vuxen grön undulat med violfaktor kallas därmed ofta mörkgrön, men genetiskt sett är den en vanlig grön med violfaktor.

Här nedan följer 2 bilder på en grön undulat med violfaktor. På första bilden är den en unge och på andra bilden är den vuxen. På den första bilden syns violfaktorn mycket tydligt. På den andra bilden är violfaktorn inte lika tydlig, men man kan ändå se ett lila skimmer i fjäderdräkten.

grön m. violfaktor.jpg
Bild: drutten2 / 9 veckor

grön m. violfaktor2.jpg
Bild: drutten2 / Vuxen

Alla som har en undulat med violfaktor kan nog hålla med om att det är svårt att få med färgen på foto. När man fotar sin vackert lilablå undulat visar bilden oftast en helt vanlig blå undulat. Detta beror på att kamerablixten gör att violfaktorn inte syns på det färdiga fotot. För att kunna lyckas få en bra bild på en sådan undulat får man helt enkelt försöka fota sin undulat utan blixt samt i dagsljus.

Anmäl
2011-02-14 20:25 #1 av: EnGalenHest

Väldigt bra artikel och fina bilder!

Anmäl
2011-07-23 16:41 #2 av: drutten2

På denna bilden kan men se två ungar i ungefär samma ålder.

Varav den översta är viol och den under är vanlig kobolt.Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.