Annons:
Etikettutfodring
Läst 24491 ggr
Starfall
2/2/10, 3:12 PM

Att grodda frön

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Denna artikel handlar om hur man groddar frön.

Många tror att undulater klarar sig bra på torra frön och vatten, detta stämmer inte. Undulater behöver en välbalanserad kost av grönsaker, groddade frön och lite frukt ibland för att må bra. Torra frön innehåller mycket fett och en ensidig kost med endast frön som bas gör fåglarna överviktiga. När man groddar fröna blir de mycket näringsrika och det är helt perfekt att ge fåglarna detta.

Du behöver:
* Fröblandning utan vitaminpellets.
* Plastburk
* Sil
* porslinsfat
* Glasfat

Man brukar beräkna 1-2 msk per fågel. Är det första gången du groddar och dina fåglar dessutom inte smakat detta innan är det klokt att göra mindre mängd. Det brukar ta några gånger innan fåglarna förstår att groddade frön går att äta och då är det onödigt om man måste slänga en massa. Gör därför mindre mängd i början tills fåglarna lärt sig äta groddar, sedan är 1-2 msk lagom.

Gör Såhär:
Skölj fröna väl och lägg sedan en burk med vatten. Där ska de ligga och blötas upp i 12-24 timmar. Skölj fröna flera gånger under denna tid så de inte blir dåliga.

Efter 12-24 timmar är det dags att skölja fröna och lägga på ett fat. Som lock är de bra att använda ett glasfat och att lämna en springa öppet så luft kan komma in. Detta hjälper till att motverka mögel. Själva groddningen tar ca 1-2 dygn och fröna är klara att serveras när små millimeterlånga svansar kommit ur skalen. Då är groddarna som mest näringsrika och alltså mycket nyttiga för fåglarna. Viktigt är att du luktar på groddarna innan du ger dina fåglar av det, det ska lukta fröblandning men om det luktar dåligt/konstigt är det inte lämpligt att ge fåglarna det.

Groddade frön.jpg

Lägg groddarna i ett par skålar och blanda med tex rivna morötter, gurka och vitaminpreparat. Kalktillskott är också att rekommendera. Häng in skålarna i buren och se dina fåglar smaska i sig groddarna. Om de inte vågar smaka är det bara att göra en ny omgång groddar och testa efter någon vecka igen, någon gång kommer de våga prova. Det gäller att vara envis när det gäller att få fåglarna att våga prova något nytt. Skålarna med de groddade fröna kan hänga i buren 2-3 timmar, sedan bör groddarna slängas, annars finns det risk att groddarna börjar mögla vilket kan göra fåglarna väldigt sjuka.

Groddade frön bör man ge 1-2 gånger i veckan om man inte häckar sina fåglar, får de groddar oftare än så blir de lätt häckningssugna. Detta vill man helst undvika om man inte tänkt häcka. Häckande fåglar brukar jag ge groddade frön varannan dag eftersom de då har ett stort behov av näringen som finns i groddarna.

Annons:
kaka1234567
2/2/10, 10:26 PM
#1

Riktigt finn artikel =)

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

drutten2
2/2/10, 11:24 PM
#2

Ja bra artikel Starfall.Glad

MimmiH
2/4/10, 11:21 PM
#3

Bra artikel Starfall Glad Jag brer ut mina groddar på ett stort fat, då blir de inte dåliga lika fort som i tjockare lager i skålar.

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

Pehpsii
2/19/10, 4:53 PM
#4

Kan undulater äta alfalfa och rädisgroddar?

Jag brukar nämligen grodda sånt löpande härhmma åt migsjälv.

www.freewebs.com/gypsymice/

http://pehpsii.blogspot.com/

drutten2
2/19/10, 8:51 PM
#5

Jo det gär bra för dem att äta.Glad

vegetarian
9/19/10, 8:49 PM
#6

Är det inte alltid bra att blötlägga frön innan servering? Ca 12 timmar.

Annons:
MimmiH
9/21/10, 2:48 PM
#7

Fröna blir näringsrikare efter blötläggning men samtidigt är de häckningstriggande. Det beror på hur ens fåglar reagerar, om de blir väldigt häckningssugna av att få blötlagda frön dagligen, det kan de bli stressade av om man inte häckar dem. Man får iaktta sina egna fåglar och se hur de regaerar, hur ofta man kan ge blötlagda eller groddade fröer.

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

Starfall
9/21/10, 9:39 PM
#8

#7 Det märker jag på mina fåglar. Jag kan inte ge mina undulater groddar mer än var 14:e dag för annars blir hälften av dom helt tokiga och försöker häcka. De andra av undulaterna skulle säkert kunna få oftare men eftersom jag har en flock på 11 så måste jag välja att ge mer sällan så inte den mer häckningssugna halvan av flocken börjar häcka.

[marizia]
11/21/10, 1:12 PM
#9

Hej Starfall jätte bra artikel, men jag undra dessa ingredienser, vad är det för frön? går det att köpa i vanliga livsmedels afärer som willy och ica maxi, vad heter dessa bönor i affärerna? hur mycket kostar dom? detta var väldigt intressant, har aldirg gjort gegga eller groddade frön till undulater,hoppas att jag får svar.

mhv/Marizia Skrattande

Starfall
11/21/10, 4:40 PM
#10

#9 Jag brukar använda mig av en blandning bestående av 1/3 bellos rena kanariefrön och 2/3 av prestige undulatblanding utan VAM-pellets.

I butik kostar 1 kg prestige ca 60kr och kanariefröna går oftast bara att beställa hem. Jag brukar få betala 179kr för 5 kg. Prestige går också beställa hem i större förpackning, då blir det billigare per kg. Tex om man beställer hem 25kg prestige kostar det runt 20kr/kg. Detta är en väldigt stor förpackning som man endast bör köpa om man har väldigt många fåglar, annars hinner fröna bli dåliga innan förpackningen är slut. I den djuraffär där jag brukar handla får jag köpa ett visst antal kilo ur en beställd säck frön och ändå betala 20kr/kg. Därför kan jag köpa denna jättebra blandning för ett väldigt billigt pris. Det är tur det, har man 11 undulater går det åt en hel del Flört

Lycka till!

vegetarian
1/4/11, 8:50 PM
#11

GLÖM BARA INTE ATT SKÖLJA GRODDARNA UNDER SJÄLVA GRODDNING MORGON OCH KVÄLL.

emelinaj
1/8/12, 8:36 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Bra artikel! Vill bara tipsa om ett jättesmidigt groddtråg jag hittat i en trädgårdsbutik! 

Man sköljer sina frön i den svarta ovandelen som fungerar som en sil, sprayar dem tills dem gror och när de utvecklat rot fyller man vatten i kärlet under och låter dem växa ett par dagar. Funkar smidigt!

MimmiH
1/8/12, 9:01 PM
#13

Tack för tipset :) Funkar det även för mindre fröer?

Jag googlade på Primo Vitamino Nelson och fick upp en annan groddbox:
http://www.nelson.se/default.aspx?tillsida=prod&productid=374269&lng=SWEGroddbox&gclid=COKPiOGawa0CFc0umAodVlyEBw

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

Annons:
emelinaj
1/8/12, 9:10 PM
#14

Det är krassefrön i just nu och det funkar smidigt! De minsta gräsfröna vet jag inte än!

Såg också den, men den kändes så klumpig - men är antagligen bättre när de ska sköljas! Men där såg det svårt ut med små frön..

MimmiH
1/8/12, 9:17 PM
#15

OK, tack för svar :)

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

MimmiH
1/9/12, 9:17 AM
#16

Om man googlar på groddtråg får man upp den - den säljs i 2-pack på olika nätföretag :) Jag ska köpa ett par - bra att ha till sig själv också - då kanske man äntligen kommer igång med att grodda till sig själv också :)

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

emelinaj
1/9/12, 12:13 PM
#17

Precis :)

Undrar om någon vet om krassefrön naturlig blir slajmiga när de är uppblötta? För det blir nämligen dessa i påsarna som man fick med. Känns väldigt äckligt, det blir som en gelematta oavsett hur mycket jag sköljer? Är det någon tillsats på dessa frön eller blir det bara så med krasse?

JohannaN
1/10/12, 10:01 PM
#18

superbra artikel^^

Emelinaj: ingen aning:/ låter skumt, men odlad krasse kan du ge dom iallafall:)

// Johanna.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Jellyfish
1/10/12, 10:02 PM
#19

Oh, en sådan grej vill jag också ha att grodda i, det verkar jätte smidigt :]

JohannaN
1/10/12, 10:04 PM
#20

man kan också grodda, blötlägga och så utöver fröblandningen, havre, vete, råg, korn, solrosfrön, sesamfrön, linfrön, duvblandning, ärtor, linser, safflor:)

// Johanna.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Jellyfish
1/10/12, 10:40 PM
#21

Oh, nu blev jag sugen på att rota i skafferiet efter roligheter att grodda till fåglarna! :D

emelinaj
1/11/12, 4:37 PM
#22

De slajmiga krassefröna ska groddas och är på god väg, men jag har aldrig varit med om att blöta frön blivit SÅ slajmiga. Jättekonstigt! Får köpa en till påse från något annat ställe och testa dem också.. det verkar ju bli bra groddar hur som helst!

Johannaaa
8/12/12, 11:33 AM
#23

Hur ser vitaminpellets ut?

drutten2
8/12/12, 12:30 PM
#24

De kan se lite olika ut, men här ser du några för olika fåglar.

http://www.forpusfoder.se/sv/pellets/

Johannaaa
8/12/12, 6:09 PM
#25

Tack! Ska höra med djuraffären för säkerhets skull.

kaninlyckan
8/12/12, 7:08 PM
#26

vad ska man gör mina undelater tycker intew om och har aldrig gort det

JohannaN
8/12/12, 9:39 PM
#27

när det gäller undulater så går tålamod och undulatägande hand i hand:) du blandar en till två teskedar vanliga frön och en tesked groddar och rör ihop det i skålarna, då måste dom äta av dom och dom vanliga fröna och på så vis får dom i sig av det:) du kan också mixa ner olika geggor i form av bär, grönsaker, frukt och örter och röra ihop det med just en till två teskedar frön morgon middag och kväll, då får dom i sig även där av nyttigheterna när dom tar av fröna:) att ge vitamintillskott uppepå maten gör så att dom får i sig av allt dom behöver:) här kan du köpa det och mycket annat:) vitaminpullvret heter Daily Essentials 3 http://www.undulatshopen.se/halsa-och-kosttillskott/daily-essentials-3-50-g.html

// Johanna.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
JohannaN
11/13/12, 9:52 PM
#28

vill hoppa in med en lista från min egen hemsida med groddade frön man kan ge dom :) http://www.fagelfenix.n.nu/om-oss

Alfaalfa, Bovete, Broccoli frön, Bockhornsklöver frön (liten mängd då och då), Bönor (då och då) Hirs, Hampa, Havre, Kanariefrön, Korn, Krasse, Linser (gröna och röda), Linfrön, Mungoböner, Majs, Negerfrö, Sesamfrö (då och då), Solrosfrön (då och då), Ruccolafrön, Råris, Råg, Rödkåls frön, Rädisfrön, Vete, Ärtor.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

JohannaN
4/25/13, 11:39 PM
#29

här vill jag också dela med mig av skillnaden mellan blötlagda frön och groddade frön: 

dom blötlagda fröerna övergår från ett ganska fett och vitaminrikt frö till ett mineralrikt frö. När fröet börjat växa minskar mineralinnehållet.

så det groddade fröet innehåller inte så mycket av just mineralerna.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

JohannaN
5/19/13, 5:45 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#30

vill också lägga till att man kan blötlägga råris över en natt och sedan börja skölja av dem minst två gånger om dagen Till slut börjar det växa ut en liten svans bara att servera till dom små dunen🙂  man kan använda rött råris, men det går också med vilket annat råris som helst Glad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

JohannaN
5/19/13, 5:49 PM
#31

Quinoa är också något ni kan groddaGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

JohannaN
6/10/13, 11:34 PM
#32

vill också berätta att i dom groddade fröna finns det 12% fett, 50% kolhydrater och 38% protein🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

LTTBB
6/11/13, 7:59 AM
#33

Vad gör man om man försökt gett sina undulater groddade frön i 1 år och de fortfarande inte vill ha? Min kompis har försökt och försökt men de vägrar? Mina vägrar äta alfalfagroddar, är det skillnad på de?

MimmiH
6/11/13, 10:42 AM
#34

Jag ger aldrig alfalfagroddar, jag groddar eller blötlägger den fröblsndning de har. Men då måste det vara en naturell blandning utan tillsatta vitaminkulor. Har du testat att grodda eller blötlägga fröblandningen? Man blötlägger i 12-24 timmar och sköljer av fröna innan servering.

Hälsningar från Mimmi och flocken
medarbetare på Undulater & Burfåglar
www.skoldpaddormedmera.se

 

Annons:
LTTBB
6/12/13, 10:04 AM
#35

Jag ger ofta blötlagda. Minst 2 ggr i veckan.

Men min kompis har testat varje vecka ett år (säger hon) men kanske blanda blötlagda och groddade så kanske de vill testa. 

Någon som vet om det är stor skillnad på blötlagda och groddade? Varför vill de inte ha groddade men blötlagda. 

Hon får väl fortsätta ett år till 🙂

Jonte95
6/22/14, 6:42 PM
#36

2-3 timmar? Låter som du går lite i överdrift. Köpte färska färdiggroddade alfalfa frön första gången jag gav mina undulater groddar och bäst föredatumet var till 4 dagar efter jag köpte dem. De var i matskålen i många fler timmar än 2-3 timmar och vad som hände var snarare att de gick mot att bli torra snarare än att de började mögla. Möjligtvis om man serverar dem blöta som de snabbt kan börja mögla. Men i så fall får man väl göra groddarna torra med papper före man serverar dem?

Loppelus
8/11/17, 11:10 PM
#37

Hur ser man om de blir häckningssugna?

Djurälskare

Frö
8/12/17, 4:33 PM
#38

#37 Vaxhuden på hanen blir starkt blå och honans vaxhud blir brun. 🙂

Har en flock med 7 undulater som är i åldrarna från 6 mån till 3 år och som bor i en voljär. De är ur den blå serien, är gulmaskade, opalin och skuggvinge. Alla har fått namn efter städer i Himalaya: systrarna Paro och Pimi, hanen Lhasa, honan Pokhara, honan Tingri , hanen Katmandu och hanen Thimphu.

Loppelus
8/12/17, 10:14 PM
#39

Men har de inte alltid de färgerna?

Djurälskare

Frö
8/13/17, 12:12 AM
#40

Färgerna på vaxhuden är svagare när de inte är upplagda för häckning. 🙂

Har en flock med 7 undulater som är i åldrarna från 6 mån till 3 år och som bor i en voljär. De är ur den blå serien, är gulmaskade, opalin och skuggvinge. Alla har fått namn efter städer i Himalaya: systrarna Paro och Pimi, hanen Lhasa, honan Pokhara, honan Tingri , hanen Katmandu och hanen Thimphu.

Loppelus
8/13/17, 9:06 AM
#41

Aha. Tack.

Djurälskare

Annons:
JohannaN
8/13/17, 11:08 AM
#42

 Frö helt rätt, där finns en sak till man kan se i det hela, dom blir mer aktiva att söka bo🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Loppelus
8/13/17, 7:28 PM
#43

Hur söker de bo utan bolåda?

Djurälskare

JohannaN
8/13/17, 10:21 PM
#44

Dom börjar hoppa in i mörka utrymmen, kan börja försöka gräva bort bottenmaterialet i buren, börja gnaga hål i väggar mm.🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Loppelus
8/14/17, 9:18 AM
#45

Aha tack

Djurälskare

Upp till toppen
Annons: