Fakta om undulater

Undulater - något för dig?

2011-01-26 18:10 #0 av: Starfall

Hur många har inte stått där i djuraffären och bara suktat över de söta små undulaterna som storögt sitter och tittar på en? Det är väldigt lätt att falla för frestelsen att köpa hem ett par undulater med en gång, utan att tänka igen köpet ordentligt.

Undulaten är ett flockdjur och tillhör papegojsläktet. I det vilda lever den i Australien där man kan se dem i flockar om tusentals fåglar. De vilda undulaterna är standardtecknade gröna, alltså gröna med gul mask och svarta, vågformade markeringar på vingarna. Man tror dock att det någon gång ibland föds en unge som har en annan färg än vanliga undulater, ofta lutino. Genom avel har man kunnat få fram en massa färger och former på våra kära undulater. Titta bara på de engelska undulaterna som avlas för utställning. De kännetecknas av stora, fluffiga huvuden samt att kroppen är bra mycket större än hos vanliga undulater. Deras livslängd är oftast mycket kortare än den vanliga, australiensiska, undulaten just på grund av att människan avlar dessa fåglar för att få så stora kroppar och huvuden som möjligt.

Är du intresserad av att skaffa undulat? Här följer en liten lista på fördelar respektive nackdelar med undulater.

Fördelar:
* Undulater är trevliga husdjur
* Man kan ofta göra undulater väldigt tama
* Undulater kan leva i 10-15 år och ibland ännu mer.

Nackdelar:
* Undulater skräpar
* De kvittrar/skriker ofta konstant
* Allergiframkallande
* De är relativt dyra i drift

Undulater kostar dessutom mer pengar än vad många tror. Men så tänker någon "Men en liten bur och lite frön är väl inte så dyrt?". Nej, det håller jag med om. Men undulater måste enligt lag ha en bur som är minst 70cm lång, 60cm hög och 45cm djup. En sådan bur kan kosta ett par tusen kronor i inköp. Dessutom ska man enligt lag ha minst 2 undulater. De ska även ha färska grönsaker, frukt, groddade frön, kalcium och vitaminer samt stimulerande leksaker. Allt detta kostar ganska mycket varje månad och det kan man verkligen inte säga är billigt. Dessutom ska fröblandningen hålla god kvalité och innehålla rätt mängd av de olika frön som finns i blandningen. Jag använder fodersorten prestige till mina undulater och ett kg kostar ca 65:-. Jag rekommenderar även att man skaffar rent kanariefrö och tillsätter i blandningen. Jag tycker det är lagom med en blandning av ¼ rent kanariefrö och ¾ prestige undulatblandning.
Alla ni som tror att undulater är väldigt billiga att ha - snälla ni, tänk om. Undulater är allt annat än billiga att ha som husdjur. Man måste vara beredd på detta innan man tar beslutet att skaffa sig undulat. Dessutom kan även undulater, liksom andra husdjur, bli sjuka och behöver då veterinärvård. Ett veterinärbesök är som bekant inte billigt och om fågeln dessutom behöver behandling kan räkningen bli väldigt dyr.

Enligt mig är undulater underbara och helt fantastiska som husdjur och jag är säker på att många håller med mig om detta. De har alltid något hyss för sig och är väldigt personliga och därmed alltså roliga att ha i sitt liv. Jag kan sitta i timmar och bara titta på när mina undulater leker med sina leksaker eller kelar med varandra. Visst att de skräpar och låter, men det finns så mycket positivt med undulater att jag inte ens tänker på att jag måste dammsuga mitt rum flera gånger per dag, sova med öronproppar varje natt och strunta i att köpa den snygga tröjan jag sett på reklamen eftersom jag måste ha råd att sköta mina undulater. Det är bara en bagatell enligt mig.

Om du inte ser något som helst problem i att undulater skräpar, låter mycket och kostar en massa tid och pengar kan jag lova dig att du kommer få mycket glädje av en undulat.
Om du däremot känner att nackdelarna väger tyngre än fördelarna borde du inte skaffa undulater, det kommer i så fall leda till besvikelse.

Ska du skaffa undulat? I så fall önskar jag dig lycka till! Jag rekommenderar att du letar reda på en seriös uppfödare som du känner att du kan lita på. Att köpa undulater i djuraffär är som att köpa grisen i säcken. Man kan aldrig säkert veta hur gammalt undulaten är och man kan heller oftast inte få reda på fågelns bakgrund. Därför är det enligt mig bättre att hitta en seriös uppfödare man kan köpa sina undulater av.

Egon och Vienna.JPG

Anmäl
2012-09-16 09:53 #1 av: Qillis

jag har ingen aning om vad min undulat ska hetaRynkar på näsan, det ska vara en killeCool men om du har några förslag så får du gärna svara! (gärna ett kort namn)

 

Anmäl
2012-09-16 09:54 #2 av: Qillis

Riktigt bra inlägg!Glad

Anmäl
2013-06-30 18:01 #3 av: Gry

Bra Inlägg ja:))))


Anmäl
2013-08-06 10:56 #4 av: vilma!

jättebra inlägg! :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.