Annons:
Etikettburar-voljärer-inredning
Läst 10185 ggr
JohannaN
2017-03-30 22:42

Sveriges lag om bur-storlek för undulater!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Fåglar är födda till att flyga, dom är födda till att befinna sig högt upp i luften och att kunna transportera sig långa sträckor med sina vingar. I en bur i Sverige är detta inte möjligt för fåglarna och tyvärr väljer flertalet människor att stänga in dom i för små burar, inte alla vet att vi har en lag i Sverige om storlek på bur, här tas upp vad L80 står för....................

Visste ni att vi i Sverige har en lag för burens storlek till fåglarna ?? Det finns det och som skall följas och kan också om inte lagen följs medföra ett besök från länsstyrelsen.

Människan har i alla tider stängt in fåglar i bur för sin egen vinnings skull, i och med detta har människan också gjort en sak till helt fel. Människan har helt missat vad fåglar i det vilda är skapade till att göra, vad dom föddes till att göra nämligen flyga. Människan har alltså stängt in olika arter i alldeles för små utrymmen vilket också medför mindre rörelseförmåga, där vi alltså tar bort det som gör fåglar just fåglar.
Tyvärr får det en hel del tråkiga konsekvenser för fåglarna, dels tappar dom i muskelmassa, dels blir det tristess och beteendestörningar men också stress och som om inte det vore nog stoppar människan in massor av fåglar i en för liten bur och där får dom sitta och trängas, ibland utan tillräckligt med sittmöjligheter.

Människan som sägs vara modern och utvecklats ser fortfarande på fåglar och andra djur som hålls som husdjur på ett väldigt själviskt plan. Bortförklaringar så som, *jag har inte plats för större bur*, *Jag har inte råd att köpa någon större bur* eller *men, mina fåglar får ju enbart sova i buren och vara i buren när jag inte är hemma* är inte tillräckliga om vi skall se till fåglarnas liv och mående i en bur.

För fåglarna är det ett fängelse där dom inte kan utöva det dom är skapta till och inte ens inomhus fria att få flyga i ett rum kan jämföras med deras flygningar i det vilda, tänk då vad ett instängt liv i en liten bur gör för fåglarna oavsätt om det är en liten fink eller en stor ara.

L80-lagen

Det finns ett minsta tillåtna bur-mått för burfåglar som enligt lag inte får vara mindre än dom nämnda måtten, det finns beskrivet för vilken storlek av fågel och vilka minsta tillåtna mått som gäller. Det absolut minsta tillåtna måtten för fåglar i bur och då räknat för dom minsta arterna är Längd 70 cm - Höjd 60 cm - Bredd 45 cm. I övrigt så satte jag in en bild från jordbruksverket under tiden medans jag genomför en egen liknande lista där det står om fågelns längd från näbb till stjärtspets och vilken deras minsta tillåtna yta är, men då bör vi ha med i beräkningen ju större ju bättre.

Det är inte många som tänker på att fåglar faktiskt kan lida av något som människor kan lida av nämligen något som heter Posttraumatiskt stressyndrom. Det finns obduktioner och studier av fåglar som levt i bur som visar att ett stort antal har levt under stress under större delen av sina liv alltså kan det inte påtalas stort nog hur viktigt utrymmet är för fåglarna och att vi borde slänga alla dom burar som inte håller måttet i sopporna. Har man inte utrymme nog för en bra stor bur/voljär är inte fåglar något som bör finnas i hemmet.

Många symtom på posttraumatiskt stressyndrom hos fåglar kan vara både
fjäderplockning, tomtuggning, gallerbitning, att gå fram och tillbaka, att göra samma rörelser gång på gång och att upprepade gånger röra vid föremål på samma sätt. Andra onormala beteenden är skrikande, aggression och apati.

Vi glömmer ytterligare en del i det hela och det är att vi människor är inte alltid hemma om dagarna eller kan ge utrymmet fåglarna behöver för att åtminstone kunna röra sig något så när obehindrat och då stängs in i buren under tiden och då räcker inte ens minsta tillåtna burmått till för att dom skall må bra och få vara fåglar.

Det finns alltså inga bortförklaringar till att inte införskaffa en bra voljär med bra mått till den art man har där dom kan röra sig mer obehindrat och lagen finns där av en anledning att fåglarna skall få må bra, alltså inte för att människan skall kunna bortförklara för sin egen vinnings skull.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Frö
2017-03-31 00:35
#1

Bra skrivet JohannaN. Jag håller med i allt.

Det som retar mig är att människor verkar tro att det är en mänsklig rättighet att få äga undulater. Men det är det inte.

- Om man ska köpa undulater måste man ha läst på grunderna om skötsel, skaffat information om lagen L80 och förstått att måtten är minimått, att man förstått vad en berikande miljö betyder och vad som krävs av ägaren för att kunna ge detta till sina undulater.

- När man lästa och lärt sig köper man en stor bur/voljär.

- Därefter börjar man plocka grenar ute och köpa de grejer som behövs till undulaterna.

- Sedan sparar man pengar så att man har råd att ta undulaterna till veterinären.

-  Allra sist sparar man pengar till undulatköpet.

Minst 2 fåglar ska det vara. De flesta människor går till arbete eller skola och undulaten behöver en av sin egen sort. Detta är faktiskt en del av berikande miljö för undulaten. En människa kan aldrig ersätta en undulatkompis. Även om människan är hemma hela dagarna måste hon ändå iväg på ärenden, vårdcentral/tandläkare, affären, ut och umgås med vänner. Undulaten behöver ett eget socialt liv med en annan undulat. 

Det skulle behövas "körkort" i att få äga undulater (och djur överhuvudtaget).

Har en flock med 7 undulater som är i åldrarna från 6 mån till 3 år och som bor i en voljär. De är ur den blå serien, är gulmaskade, opalin och skuggvinge. Alla har fått namn efter städer i Himalaya: systrarna Paro och Pimi, hanen Lhasa, honan Pokhara, honan Tingri , hanen Katmandu och hanen Thimphu.

Upp till toppen
Annons: